Het ziet er in commercials altijd zo gezellig uit. Blije gezinnen die genieten van samen uit en samen thuis. Terwijl jij regelmatig met verhit hoofd rondloopt en de gezelligheid ver te zoeken is. Ik geef je 23 tips om een relaxte ouder te zijn.
We zijn net drie weken in het nieuwe jaar en ik ben alweer tien keer in de stress geschoten. Sleutels kwijt, zoon wil jas niet aan, vergeten brood te kopen, door de wekker heen geslapen, aaargh! Terwijl een van mijn voornemens juist was om als moeder relaxter de dag door te komen.
Natuurlijk zijn er steeds onvoorziene omstandigheden die je uit balans brengen. Maar er zijn ook manieren om iets meer ruime in je hoofd te hebben om tegenvallers op te vangen. Want vaak zijn de zoekgeraakte sleutels of de modderige voetstappen in de keuken de bekende druppel die de emmer doen overlopen.
Dit zijn mijn beproefde manieren om voor een rustige basis te zorgen en als ouder zo relaxt mogelijk te blijven.
Je kind iets verbieden
Zeg niet te vaak ‘nee’. Er zijn momenten waarop ik ‘nee’ zeg zonder zelfs maar na te denken, omdat dit gemakkelijker is of omdat ik haast heb. Het is veel beter eerst na te denken en dan bewust ‘nee’ te zeggen tegen dingen die je echt niet wilt. Het is krachtiger en je hebt echt contact met je kind dat een echte ‘nee’ gemakkelijker zal accepteren. Rust in de tent.
Blije kinderen
Zeg daarentegen wat vaker bewust ‘ja’. ‘Ja’ zeggen als je het echt meent, kan net zo krachtig zijn als ‘nee’ zeggen. Van een weloverwogen ‘ja’ worden jij en je kinderen blij.
Positieve boeken
Lees. Vooral boeken die je ziel voeden en waardoor je ontspant. Dat kunnen boeken zijn over positief opvoeden (laat je naam achter en ontvang elke week een positieve opvoedtips in je mailbox), boeken met ontspanningsoefeningen, boeken met mooie plaatjes, over verre reizen of gewoon met leuke verhalen. Lezen is echt me-time.
Stilte om tot rust te komen
Zoek de stilte op. Als je het lastig vindt om kalm te blijven in de chaos van het drukke gezinsleven, heb je vaak ook moeite met lawaai. Sommige extroverte mensen vinden lawaai heerlijk. Ik niet. Ik heb rust nodig om alles op een rijtje te zetten en mezelf te ‘horen’ nadenken. Als ik stilte wil ga ik de natuur in. Het is voor mij het beste medicijn.
Voel je beter door natuur
De volgende tip is dan ook: ga vaker naar buiten. Wij mensen kunnen niet zonder natuur. Dat hoeft niet altijd een bos of het strand te zijn. Woon je in de stad, zoek dan een park op. De meeste steden hebben er wel een. Groen doet goed, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek, en niet alleen bij kinderen. Van kamerplanten op kantoor voelen mensen zich al stukken beter, laat staan als je omringd bent door bomen. Of die nou in een bos staan of een strookje groen in de stad.
Tel tot 10
Reageer niet als je boos bent. Tel liever tot tien en bedenk rustig hoe je je kind kunt aanzetten tot beter gedrag, en vooral ook waar dat gedrag vandaan komt! Een kind is nooit zomaar ‘lastig’. Ruzie tussen de kinderen? Haal ze uit elkaar en loop weg. Zorg dat je zelf eerst kalmeert, ga naar een andere kamer, loop even naar buiten, haal diep adem en kom dan pas terug om te reageren. Voorkom primaire boze reacties.
Begin vroeg
Sta vroeg op. Zo heb je eerst tijd voor jezelf voordat de drukke dag begint. Dat heb je nodig, zo begin je de dag rustig.
Met de kippen op stok
Ga vroeg naar bed. Volledig uitgerust zijn is de sleutel voor relaxt ouderschap. Je kunt geen goede ouder zijn als je te moe bent om na te denken, te moe bent om creatieve antwoorden en oplossingen te vinden of te moe bent om de kleine dingen te negeren.
Vind je passie
Neem een hobby. Voor mij is dat schrijven en fotograferen. Voor anderen is het koken, schilderen, tuinieren of haken. Maar het kan ook bakken, bloggen of dansen zijn. Iedereen heeft een passie nodig naast zijn kinderen. Vind je dat niet in je werk, zorg dat dat je het ernaast kunt doen. Al is het maar een of twee uurtjes per week, maar liever nog elke dag. Het geeft je energie.
Verspil geen energie
Pick your battles. Soms kun je je druk maken om futiliteiten zoals kruimels op de bank als je net hebt schoongemaakt, ik ook. Dat vreet energie. Hieronder valt ook het argumenteren met je kind over kleinigheden. Probeer wat vaker je schouders op te halen en houd het groter geheel voor ogen.
Schoon huis = schoon hoofd
Maak gewoon nog een keertje schoon. Schoonmaken is ook een manier om je frustraties weg te werken. Je hoofd leeg te maken. Je kunt schoonmaken zien als weer een klusje erbij, maar je kunt het gedachteloos doen en zien als een meditatief moment of juist een gelegenheid de dingen even te overdenken. Je hebt altijd een positief resultaat: een schoner huis!
‘Ik ben de leukste mama’
Kies een paar mantra’s. Mantra’s zijn een manier van positieve affirmatie, je bent wat je zegt. Zoals ‘Ik ben de leukste mama’ of ‘mijn kinderen zijn de liefste’. Ze helpen om wat positiever in de dag te staan en gebeurtenissen die je als vervelend ervaart te relativeren.
Zorg voor je hart
Beweeg. Ga wandelen, hardlopen, zwemmen of neem yogalessen. je lijf wordt er beter van, je hart sterker en je wordt stressbestendiger.
Houd je agenda leeg
Plan zo min mogelijk in een dag. Je dag volplannen met dingen die allemaal af moeten is hét recept voor stress. Het wat doe je als je onder druk staat? Juist! Je ontploft veel eerder.
Spring, dans, lach
Doe eens gek. Dit klinkt bizar, maar grappen maken, zingen, dansen, lachen, het brengt lucht in ons gezin. Ook als de situatie gespannen is, is het heerlijk om op die manier te reageren om de boel te ontluchten. Daarna kun je altijd nog serieus op het gebeurde ingaan, als iedereen weer rustiger is.
Niet schreeuwen
Stel de uitpraat-regel op. In jullie huis praten jullie problemen uit met zachte woorden, niet met je handen of door te schreeuwen. Deze regel geldt natuurlijk voor iedereen. Herhaal de regel af en toe.
Wees een rolmodel
Geef het goede voorbeeld. Onthoud dat wat jij tegen je kinderen zegt, dit is wat in hun hoofd weerklinkt. Dus als je wilt dat jouw kinderen rustig en evenwichtig reageren, doe dat dan zelf ook. Vergeet dit niet!
Eet op tijd
Zorg voor een goede bloedsuikerspiegel. Dit heeft invloed op je humeur. Eet dus voldoende gezonde maaltijden en hapjes. Ook al ben je druk.
Regels geven duidelijkheid
Stel duidelijke regels, schrijf ze op en hang ze op een centrale plek. Maak ze in samenspraak met je kinderen. regels scheppen duidelijkheid en als ze in het zicht hangen, kun je er altijd naar verwijzen. Stel niet teveel regels op. Maak niet meer dan 5 regels en probeer niet boos te worden als een regel wordt overtreden. Kinderen zijn aan het leren en aan het experimenteren. We kunnen niet van hen verwachten dat ze nooit fouten maken. Leg rustig uit hoe het wel moet.
Stap uit de sleur
Verander je routine. Soms zit je in een ritme dat stress met zich meebrengt. Laat wat dingen vallen – het kan, heus – stap uit de sleur en ga iets heel anders doen. Iets spannends wat jullie nooit doen, een plek waar jullie niet eerder waren, de buitenlucht, het zijn manieren om positieve energie toe te laten en kalm en blij te worden.
Waardeer de kleine dingen
Wees dankbaar voor wat je hebt. Dat vergeet je soms in alle haast. Waardeer de tijd die je hebt met je kinderen de kleine gebaren en mooie momenten. Ervaar weer eens bewust wat het betekent om ouder te zijn.
Balansmomentje
Pak een momentje om je geestelijk op te laden. Mediteer of neem een warm bad. De verzorging van je geest is net zo belangrijk als het verzorgen van je lichaam. Wat je ook doet om weer in balans te komen, doe dit heel regelmatig.
Knuffeltijd
Als niets meer lijkt te helpen, knuffel dan. Kinderen hebben lichamelijk contact nodig en reageren op aanrakingen. Knuffelen werkt kalmerend en is veel liefdevoller dan boos worden. Het verstevigt de band met je kind en brengt een positieve sfeer in huis.
Heb jij nog tips om relaxt de dag door te komen? Deel ze hieronder!