Wintersalade: farro met boerenkool

Wintersalade met boerenkool, oudersvannature.nl

Deze wintersalade vond ik zelf heel verrassend. Hij zit boordevol vitamine C binnen en dat is broodnodig tijdens de winterdagen. Het graan zorgt voor de nodige vitaminen B. Een hele gezonde combi dus!

In boerenkool zit bovendien veel ijzer én calcium, wat goed is voor de botten. Een aanrader voor veganisten! Door de heerlijke romige dressing op basis van kokosmelk is de salade zacht van smaak en structuur. Wie de boerenkool rauw moeilijk te verteren vindt, kan deze kort stomen.

Wat heb je nodig voor deze wintersalade?

  • 1 kopje ongekookte Farro
  • 2 snufjes zout
  • ½ kopje kokosmelk
  • 3 eetlepel. verse limoensap
  • 1 middelgrote sjalot, fijngehakt (2 eetlepels)
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 stevige friszoete appel
  • ½ grote struik boerenkool, stengels verwijderd, bladeren snijd ze in stukken van 2-3 centimeter
  • ½ kopje walnoten, grof gehakt

Hoe maak je deze wintersalade?

  1. Breng de Farro met 2 kopjes water en wat zout aan de kook in een middelgrote steelpan, kook 6 minuten.
    Zet het vuur laag, en laat 30 tot 35 minuten zo staan, of tot de Farro gaar is en drooggekookt is. (Giet het overtollige water, als de Farro kookt, weg voordat al het water wordt geabsorbeerd.)
    Spreid de Farro uit op een kleine bakplaat en breng eventueel op smaak met zout en laat 3 tot 5 minuten afkoelen.
  2. Meng kokosmelk, limoensap, sjalot en olie in een kom.
  3. Schil de appel en snijd deze eerst in dikke partjes die je weer opdeelt in driehoeken.
  4. Stoom de boerenkool 2-1 minuten, maar laat deze knapperig.
  5. Vermeng de boerenkool, Farro, appel en de helft van de walnoten in een grote schaal. Voeg dan de kokosmelk-dressing toe en roer goed door. Breng eventueel op smaak met zout en peper. Bestrooi met de resterende walnoten.

Zo lekker anders kan boerenkool zijn! Wist je trouwens dat er verschillende soorten boerenkool bestaan? Die vind je hier, net als meer informatie over hoe je deze gemakkelijke groente zelf kunt telen.

Fotocredit: Susanne
Chantal is journalist en fotograaf en werkt daarnaast als pedagogisch medewerker en NME-er. In het magazine www.oudersvannature.nl worden haar liefde voor kinderen, natuur en communicatie verenigd.

, ,

No comments yet.

Leave a Reply

error: Content is protected !!