Sint Maarten-pompoensoep

Pompoensoep

En wat doe je met de pompoen die je overhoudt na het maken van de lantaarn? Juist! Je maakt er een heerlijk pompoensoep van die je kunt eten na het lopen met de kinderen voor Sint Maarten.

Een hele maaltijd zullen ze niet lusten na het eten van al die snoepjes. Maar zo’n warme pompoensoep gaat het best in na het lopen in de kou. Lekker even opwarmen en iets gezond in de maag. Met een vleugje gember voor de bite en de gloed van binnen.

Wat heb je nodig voor deze Sint Maarten-pompoensoep?

  • Een beetje olijfolie
  • 1 fijngehakte bruine ui
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1 theelepel fijn geraspte verse gember
  • 2 theelepels kerriepoeder
  • 1 kg butternut pompoen (ook wel flespompoen), geschild, ontpit en gesneden in stukken van 1 centimeter
  • 175 gram (3/4 kop) rode linzen, gewassen
  • 1,25 liter (5 kopjes) water
  • 1 blokje groentebouillon
  • 90 gram (1/3 kopje) magere yoghurt (maar dat kan ook soja- of rijstekookroom zijn)
  • Drie laurierblaadjes
  • Verse koriander, om te garneren

Hoe maak de deze rode linzen-pompoensoep?

  • Verhit een grote pan op een niet al te groot vuur. Besprenkel met olijfolie dat je vervolgens uitsmeert. Voeg de ui toe en bak deze 5 minuten of tot de stukjes zacht zijn. Voeg dan de knoflook, gember en kerriepoeder toe en bak alles roerend, gedurende 1 minuut of totdat het lekker ruikt.
  • Voeg de pompoen, linzen, water, laurierblaadjes en bouillonblokje toe en breng alles aan de kook. Zet het vuur laag. Laat gedeeltelijk afgedekt sudderen gedurende 15-20 minuten, of tot de pompoen en linzen zacht zijn. Neem de soep dan van het vuur om af te koelen en haal de laurierblaadjes eruit.
  • Schep de helft van het linzenmengsel in een blender en mix het tot een gladde massa. Doe deze massa in een schone pan. Doe hetzelfde met de andere helft van het linzenmengsel.
  • Zet de soep op een laag vuur en verhit deze al roerend gedurende 3 minuten of je merkt dat die heet genoeg is. Breng de soep desgewenst op smaak met peper en verdeel over de soepkommen. Garneer met de yoghurt (of de veganistische variant) en koriander en je soep is klaar.

Smullen maar!

Chantal is journalist en fotograaf en werkt daarnaast als pedagogisch medewerker en NME-er. In het magazine www.oudersvannature.nl worden haar liefde voor kinderen, natuur en communicatie verenigd.

, ,

Trackbacks/Pingbacks

  1. Sint Maarten, een eeuwenoude traditie - Ouders van nature - November 11, 2016

    […] je nog iets iets gezond eten als je terugkomt van de Sint Maarten-tocht? Maak dan deze linzen-pompoensoep alvast klaar. Hoef je die alleen nog maar even op te warmen als jullie thuis komen. Heerlijk na een […]

Leave a Reply

error: Content is protected !!