Waar is die roze wolk?

Update op 27 januari 2023
Welke erwachtingen heb jij als je zwanger bent?
Gastblog

De titel verraadt al waar deze blog over gaat: een kindje krijgen en de verwachtingen die daarbij horen. Van jou als aanstaande mama of papa en die van je omgeving. Er komt een kindje bij en dat is superleuk! Maar vaak is het anders dan verwacht.

Tijdens je zwangerschap sta je als aanstaande moeder al stil bij de bevalling. Wellicht bereid je die voor of misschien doe je dat heel bewust niet.

Mij valt op dat er weinig aandacht is voor de tijd ná de geboorte. De kraamperiode en de eerste fase van aanpassing aan het nieuwe leven met een baby. Ik spreek steeds vaker vrouwen die niet lekker in hun vel zitten. De verwachtingen van de kraamperiode en de tijd erna stroken niet met de werkelijkheid. ‘Hoe komt dat dan?’, hoor ik je denken. Ik vertel je graag meer over één van de grootste oorzaken van irreële verwachtingen.

Geen roze wolk

Volgens onze Nederlandse cultuur zit je als ouder na de geboorte van je kindje op een roze wolk. Waaaaauw! Je bent helemaal high van de liefde voor je kindje, alles is mooi en alles gaat goed. De kraamvrouw is blij, straalt en je wordt heerlijk verwend. Pasgeboren kindjes drinken zonder moeite aan de fles of borst en slapen veel. Ze zijn zoet en tevreden. De mama’s zijn in een mum van tijd zowel mentaal als fysiek helemaal de oude en gaan er fijn op uit met de pasgeboren spruit. Alles gaat goed en als vanzelf en het leven is mooi.

Laat ik je uit deze droom helpen. Sorry! Veel mama’s ervaren geen roze wolk. Begrijp me niet verkeerd, ik gun iedere vrouw een roze wolk en als je er wel een hebt ervaren: you go girl! Wat een rijkdom. Maar meestal is dat dus niet het geval.

Gun jezelf de tijd om bij te komen na de geboorte van een baby.

Je eerste kindje

Het leven met een pasgeboren baby is enorm wennen. Voor jou als mama, voor jullie als ouders en voor de baby natuurlijk. Schakelen van de ene rol naar de andere, van vrouw naar mama of man naar papa. Dat valt veel nieuwbakken ouders zwaarder dan ze hadden verwacht. En weet je, dat is oké. Dat mag er zijn. Het maakt je geen slechte ouder. Het ís ook enorm wennen.

Aansterken na je bevalling

Veel vrouwen moeten echt even bijkomen van de bevalling en dat is niet gek als je bedenkt wat er afgelopen periode allemaal met je lichaam is gebeurd. Neem de ruimte om mentaal en fysiek aan te sterken. Leg de lat laag, want je nieuwe leven als moeder is al dynamisch genoeg.

De roze wolk na de geboorte van een baby valt soms tegen.

Daarnaast zal je kindje dingen van je vragen die soms zwaar vallen: veel willen drinken, korte slaapjes (want ze hebben nog maar een klein maagje en die is zo weer leeg als je groeit als een baby), eigenlijk altijd dicht bij je willen zijn en de krampjes. Dat is voor iedereen wennen.

Relaxte ouder

Door ruimte te nemen voor het wennen aan elkaar, je kindje te geven wat het nodig heeft zonder daar iets van te vinden en dus alles los te laten en de lat laag te leggen, kun je die eerste periode zo fijn mogelijk doorkomen. Door niet te hoeven voldoen aan de verwachtingen van de roze wolk, word je eigenlijk een stuk gelukkiger!


Gerustgesteld door deze blog? Lees dan ook eens deze 23 manieren om een relaxte ouder te worden!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Don`t copy text!
Scroll naar boven