Voordelen en nadelen van de fopspeen

Update op 22 juni 2022
Een speen helpt baby's in slaap te vallen

Menig ouder gebruikt attributen voor zijn kind om te troosten en pijn te verzachten, zoals een fopspeen en een bijtring. Een speen en bijtring hebben voordelen, maar ook nadelen. Welke dat zijn, lees je hier.

Met een fopspeen word je kindje rustig of slaapt het gemakkelijk in. Een fopspeen is meestal van rubber of siliconen. Om te voorkomen dat je kind het speentje inslikt, zit er aan het eind van de speen een soort schildje. De fopspeen heeft verschillende vormen zoals de kers (rond net als een tepel) en de afgeplatte dentalspeen die helpt de tong- en kaakspieren te ontwikkelen.

De voordelen van de fopspeen

Een fopspeen biedt veel voordelen, voor zowel ouder als baby.

  • In slaap vallen: een fopspeen brengt de baby tot rust en kan helpen in slaap te vallen.
  • Troosten: als je baby krampjes heeft of oververmoeid is en daardoor huilerig, kan de fopspeen troost bieden en helpen kalmeren.
  • Brengt rust: een speen kan het huilen van de baby stoppen als dat nodig is, bijvoorbeeld tijdens een speech. Het is wel belangrijk uit te zoeken waarom de baby huilt en aan zijn behoefte te voldoen.
  • Voorkomt wiegendood: uit onderzoek blijkt dat baby’s met speentje minder snel op mond en neus tegen het matras liggen. Ook worden mond- en kaakspieren door het zuigen gestimuleerd. Beide verkleinen de kans op wiegendood.
  • In plaats van de duim: voor baby’s die op hun duim zuigen kan een fopspeen een vervanging zijn. Duimzuigen is lastiger af te keren dan het zuigen aan een duim. Beide kunnen schade aan het gebit veroorzaken, dus ook bij de speen is het raadzaam deze op ten duur af te bouwen.
  • Stimuleert zuigreflex: een te vroeg geboren baby die sondevoeding krijgt, ontwikkelt geen zuigreflex. Om dit te stimuleren, krijgen deze baby’s vaak een fopspeen. Het biedt ook troost.

Spenen bieden troost aan baby's.

Nadelen van de fopspeen

Gebruik je een fopspeen, dan is het goed hier bewust mee om te gaan. Er zijn namelijk ook nadelen aan de speen.

  • Speen of borst: een baby zuigt anders aan een speen dan aan een borst. Om ervoor te zorgen dat je kind goed leert aan de borst te zuigen, is het goed om pas na een maand de fopspeen te introduceren.

Eerst de borst aanbieden en pas later de speen is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de melkproductie voldoende is. Want als je kind veel aan de speen zuigt en te weinig aan de borst, is dit van invloed op de melkproductie.

  • Schade aan gebit: Een speen heeft altijd invloed op de vorming van de mond en het gebit, dus hoe eerder je kunt afbouwen, hoe beter. Na het eerst jaar is een mooie grens. Met het derde jaar moet het echt wel klaar zijn.

Tips voor veilig gebruik van de speen

Door de voordelen en nadelen van de fopspeen af te wegen èn goed naar de behoefte van je kind te kijken, kun je een goede keuze maken voor een speen. Hieronder vind je wat algemene tips voor het gebruik van de speen.

Beperk het gebruik van de speen. Bij je baby gebruik je de fopspeen het liefst om hem in slaap te laten vallen, niet de hele dag door. Zo voorkom je een ‘verslaving’ aan de speen. Leer een wat ouder kindje dat de speen niet mee naar buiten gaat. Je kunt hem natuurlijk wel bij je hebben bij een kleine baby als troost. Houd de speen bij dreumesen voor speciale momenten, zoals vlak na het eten of na het bad.

Gaat je dreumes slapen? Haal de speen dan uit de mond. Duw de mond dicht door achtjes tegen de onderkaak te drukken. Lukt dat niet? Probeer dat later dan nog een keer.

Maak de speen regelmatig schoon door zoals het materiaal dit toelaat deze te koken of te te steriliseren met een magnetron sterilisator.

Maak niet schoon door hem even in je mond te doen, maar spoel af onder de kraan. De bacteriën in jouw mond kunnen bij je baby gaatjes veroorzaken.

Vervang de speen bij scheurtjes en gaatjes. Door losse deeltjes kan de baby stikken. Vervang een speen elke zes weken.

Let op koordjes en kettingen aan de speen. Liever niet! Je kindje kan erdoor stikken.

Een speen kun je beter niet gebruiken als je kind ouder is dan drie jaar.

De fopspeen afbouwen

Na een jaar wordt de zuigreflex van je baby minder. De speen dient dan voor het gevoel van troost, veiligheid en rust. Het wordt tijd het gebruik van de speen af te bouwen, want een fopspeen kan voor oudere kindjes schade aan mond en gebit veroorzaken. De bovenkaak kan versmallen, het gehemelte verhogen of er kan een overbeet ontstaan. Dat kan zelfs al als je kind nog een melkgebit heeft. Het kan de spraakontwikkeling verstoren.

Hoe bouw je af? Hieronder enkele tips.

Tips om het gebruik van de speen af te bouwen:

  • Bouw niet af in onrustige periodes. Dus niet tijdens de vakantie, rond de verjaardag of tijdens een verhuizing.
  • Sta achter je besluit af te bouwen. Bij twijfel krijg je je kind ook niet mee.
  • Je kunt afbouwen door alleen nog op bepaalde momenten de speen te geven, zoals voor het slapen gaan. Op een gegeven moment kun je de speen in bed vervangen door een knuffel of
  • Leg uit dat je het doet om het gebit van je kind gezond te houden. Benader het positief: zonder speen is cool.
  • Prijs je kind voor zijn inzet.
  • Houd vol, na elke terugval kunnen jullie weer opnieuw beginnen.

Stoppen met de fopspeen

Drie jaar is echt wel een bovengrens met het oog op de gezondheid van het gebit van je kind. Op latere leeftijd kunnen een scheef gebit en beugel het gevolg zijn. Later is het bovendien moeilijker op te stoppen, want dan is je kindje er langer aan gewend.

Maar wat doe je als je kind dan nog steeds erg verknocht is aan de speen? Hoe neem je afscheid van de fopspeen?

Rituelen kunnen helpen om afscheid van de speen te nemen. Hier een paar voorbeelden:

  • Net als de tandenfee, kun je ook een spenenfee introduceren. Die neemt het speentje mee en legt er uiteraard een leuk cadeautje voor terug.
  • Geef de speen door een jouw volgende kindje, baby’s van de dagopvang of een baby in de buurt of de familie.
  • Stop de speen in de schoen en laat Sinterklaas hem meenemen (voor andere kindjes).
  • Begraaf de speen samen in de tuin.

Een mooi boek over stoppen met de fopspeen is ‘Stoppen met foppen’.

Een bijtring helpt bij pijn als de tandjes doorkomen.

Speen en bijtring van natuurlijke materialen

De Kleine Giraf stelt voor abonnees van Ouders van Nature een bijtring en speen van Natursutten beschikbaar die volledig veilig is engeen schadelijke stoffen bevat. Spenen van het merk Natursutten zijn gemaakt van 100% natuurrubber en uit één stuk gegoten, zodat er geen naden zijn waar vuil en bacteriën in kunnen achterblijven. Ze zijn soepel, fluweelzacht en bootsen de tepel na als geen ander. Hierdoor zijn zowel de fopspenen als de bijtring volledig veilig omop te sabbelen of te bijten.

De spenen worden met de hand gemaakt van 100% natuurrubber, afkomstig van het eerste sap van de Heveaboom. Dit betekent dat niet alleen de beste kwaliteit natuurrubber wordt gebruikt, herkenbaar aan de lichtgele kleur, maar dat de spenen veel zachter zijn dan andere natuurrubber of siliconen spenen.

Wil je kans maken op een bijtring en speen (naar keuze in de maat S, M of L)? Laat dan hier je naam achter en word abonnee van onze post. Donderdag 3 februari wordt de winnaar bekend gemaakt.

2 gedachten over “Voordelen en nadelen van de fopspeen”

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Don`t copy text!
Scroll naar boven