Tweedehands speelgoed van Sinterklaas is net zo leuk

Update op 27 januari 2023

Struikelen over het speelgoed, teveel geld uitgeven, speelgoed waarnaar niet meer wordt omgekeken.. Herkenbaar? Waarom dit jaar geen tweedehands sinterklaascadeautjes kopen? Duurzaam én beter voor je portemonnee!

In een Facebookgroep voor ouders was laatst een discussie gaande over tweedehands cadeautjes. Het gaat te ver om anderen voor te schrijven wat ze moeten geven op verjaardagen was de teneur, hoewel het wel fijn is als gasten rekening houden met je voorkeur voor tweedehands.

Ik koop zelf zoveel mogelijk tweedehands. Meubels, kleding, speelgoed, boeken, huisdieren, noem maar op. Ik vind het niet vies, maak het wel altijd schoon, en heb vervolgens veel plezier van de afdankertjes van anderen. Ik word ook echt blij van het idee dat ik bijdraag aan een kleinere afvalberg en een lagere CO2-uitstoot en grondstoffengebruik, omdat voor mij op dat moment niets nieuws hoeft te worden gemaakt.

Als je zelf cadeautjes koopt, is de keuze aan jou. Vanuit het oogpunt van duurzaamheid kiezen veel ouders liever voor tweedehands. In elk geval in Denemarken waar uit onderzoek onder 1.400 Deense ouders 90% van de ondervraagden vindt dat een tweedehands cadeau prima kan. Ook Belgen kopen meer gebruikte spullen en een groeiende groep Nederlandse jongeren kiest vaker voor tweedehands, hoewel veel jongeren nog trendgevoelig zijn en het daarom niet doen.

Waar koop je leuk tweedehands speelgoed?

Over de hele linie zitten gebruikte spullen in de lift en dat merk je aan de mogelijkheden om oude spullen te kopen. Besluit je op zoek te gaan naar tweedehands speelgoed voor Sinterklaas, dan kun je op tal van plekken – fysiek of online – terecht.

Kringloopwinkels

Er komen steeds meer kringloopwinkels. Wie van rommelen houdt, kan op de speelgoedafdeling talloze puzzels, boeken, spelletjes, auto’s en poppen vinden.

Er zijn ook weggeefwinkels waar alles gratis is. Je loopt er naar binnen en neemt mee wat je nodig hebt. En dat zonder te betalen! De weggeefwinkels kampen met overschotten en zijn blij als je iets meeneemt. Houd je van winkels afstruinen, dan geeft de Weggeefwinkel waar je alles cadeau krijgt je een waar Sinterklaasgevoel.

Hier staan de adressen van de Weggeefwinkels.

Speelgoedruilbeurs

Specifiek gericht op speelgoed zijn de speelgoedruilmarkten die onder de naam Recycle Sint door het hele land worden georganiseerd, dit jaar voor de zesde keer. Het is een initiatief van Elif Algu die hiermee de overconsumptie wil tegengaan.

Hoe werkt het? Bezoekers leveren te hergebruiken speelgoed in en krijgen daarvoor waardepunten. Vervolgens lopen ze langs tafels waar het speelgoed naar waarde is uitgestald. Daar kun je je waardepunten verzilveren. Na afloop gaat alles wat niet is meegenomen naar een goed doel. Je laat dus alle speelgoed achter, ook als je zelf niets van je gading vond. Niet erg, want je wilde er toch al vanaf.

Organiseer zelf een speelgoedruilbeurs

Recylce Sint is er – de naam zegt het al – alleen met Sinterklaas. Behalve duurzaam, is het een gezellige manier om sinterklaascadeaus te recyclen.

Op dit moment worden er maar liefst 88 ruilbeurzen voor tweedehands speelgoed georganiseerd. Kijk hier voor een speelgoedbeurs bij jou in de buurt.

Op diezelfde website staat een toolkit voor degenen die hun buurt of regio een soortgelijke ruilbeurs willen organiseren. Het bedrijf ‘Branding A Better World’ helpt ook gratis bij het promoten van de lokale events via social media.

Voor degenen met te weinig tijd zijn er gelukkig ook diverse online opties om tweedehands speelgoed op te snorren.

Marktplaats

Zo is Marktplaats sinds jaar en dag een grote aanbieder van allerlei tweedehands spullen, ook speelgoed. Het nadeel van Marktplaats vind ik dat je niet altijd antwoord krijgt, de kwaliteit bij ontvangst niet blijkt te zijn wat het leek of dat de koop na veel heen- en weergemail alsnog werd afgeblazen. Dat was wat frustrerend.

Facebook

Type bij Facebook ‘weggeef’ in en je komt op allerlei groepen waarin spullen gratis worden weggeven. Ook speelgoed. Als je ‘weggeef’ en ‘speelgoed’ samen intypt, kom je uit bij gratis speelgoed.

Er is ook een landelijke Facebookgroep voor tweedehands speelgoed.

Website gratis speelgoed afhalen

En dan is er nog de website Gratisafhalen.nl. Wie denkt dat daar alleen maar rommel op staat, heeft het mis. Een snelle blik vandaag levert op: een kinderwagen, schoolbord, plastic keukentje (ja, plastic, maar hergebruikt) met toebehoren, grote knuffelschildpad en een complete Lego Ferrari truckset. Zeker de moeite waar eens te bekijken!

Meer informatie over vind je op Gratis afhalen.nl.

Heb jij nog een leuke tip voor tweedehands? Post het hieronder!

Foto door Branding a Better World.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Don`t copy text!
Scroll naar boven