Tips voor een milieuvriendelijke bruiloft

Update op 21 september 2022
Duurzame tips voor een bruiloft

Stel, je gaat trouwen en wilt een onvergetelijke, maar ook duurzame bruiloft organiseren. Lees dan onderstaande tips voor een milieuvriendelijke bruiloft.

Als het meezit, trouw je maar één keer. Ten minste, daar ga je in elk geval vanuit op die ene speciale dag . Dit moment is speciaal en je doet je best er een onvergetelijke dag van te maken. Of je het nu klein of groot viert, we willen allemaal een bijzondere bruiloft zoals niemand die heeft.

Maar een feest kost energie, denk aan transport, verlichting en de productie van voedsel, versiering en andere attributen. Vaak blijft er een berg afval over bestaande uit drank, voedsel, bloemen en cadeaupapier. Een beetje jammer als je graag milieubewust wilt leven. Maar een bruiloft kan ook duurzaam, zonder aan glamour of plezier in te leveren.

De mooiste bruidsjurk

Je kunt gaan shoppen voor een leuke vintage bruidsjurk. Met wat geluk vind je een jurk die precies jouw smaak is en die je past.

Maar ik snap het ook als je op deze bijzondere dag een nieuwe bruidsjurk wilt die jou prachtig staat en als gegoten zit. Het is gewoon erg leuk om met een vriendin, je zus of moeder op stap te gaan om bruidsjurken te bekijken. Het passen en aanmeten van de trouwjurk is een groot deel van de voorpret.

Een tweedehands bruidsjurk is duurzaam

Vaak verkopen ze in zo’n winkel ook trouwpakken, dus wel even oppassen dat je niet de winkelende bruidegom per ongeluk tegenkomt!

Na jouw perfecte dag, zijn er verschillende dingen die je met je bruidsjurk kunt doen:

 • Reinigen en bewaren als herinnering, eventueel ingelijst.
 • Vermaken tot een mooi kanten lingeriesetje.
 • Omvormen tot een prinsessenjurk voor je dochter.
 • Verven en vermaken tot een romantische feestjurk.
 • Verkopen of weggeven.

Op Pinterest staan nog véél meer ideeën voor hergebruik van je trouwjurk. Zo krijgt jouw bruidsjurk een tweede leven en dat is duurzaam.

Er zijn meer manieren om je bruiloft milieuvriendelijk te vieren.

Tips voor een groene bruiloft

Wat is dat eigenlijk? Waar let je op bij een milieuvriendelijke bruiloft? Bij een duurzame bruiloft probeer je het effect van bruiloft op het milieu te verminderen. Dat kan op veel manieren. Er zijn milieuvriendelijke huwelijksdecoraties en uitnodigingen te koop, duurzame catering, noem maar op.

Hieronder vind je tips voor een milieubewuste bruiloft. En al gebruik je maar één of twee tips, ook dan maak je een verschil.

Tips voor een duurzame bruiloft

Duurzame trouwring

Een trouwring kun je milieuvriendelijk maken door te kiezen voor hergebruik. Kies een familiestuk of een tweedehands sieraad. Goud kun je laten omsmelten en veranderen in een trouwring naar wens. Een diamant kun je laten plaatsen in een ring naar keuze. Zo krijg je een unieke, milieuvriendelijke trouwring.

Waarom is dat belangrijk? Goudwinning is nogal schadelijk voor de natuur.

Duurzame diamanten

Kies je er toch voor om een nieuwe ring te kopen, vraag dan even naar de herkomst van de diamant. Je wilt geen ‘bloeddiamant’ die onder mensonwaardige omstandigheden en onder dwang ontgonnen, soms zelf door kinderen. Met bloeddiamanten financieren rebellenbewegingen hun wapens en illegale praktijken te financieren.

Je kunt vragen naar een certificaat van het Kimberley Process, een initiatief om dergelijke bloeddiamanten van de markt te weren. Een diamant met zo’n certificaat is conflictvrij, maar nog steeds uit een mijn waarvoor natuur moest wijken.

Een alternatief is moissanite, een steen die is gemaakt in een lab, maar die lijkt op diamant. Hier lees je meer over de verschillen tussen diamant en moissanite.

En voor peper en zoutdiamanten hoeft minder diep te worden gegraven. Een goede optie als je niet per se een witte diamant wil.

Duurzame make up

Of je het nu zelf aanbrengt of je laat opmaken, kies voor een duurzaam make upmerk. Niet op dieren getest, van biologische grondstoffen, je maakt echt een verschil. Ook zijn deze producten vaak milder voor je huid. Ook duurzame make up accentueert jouw natuurlijk schoonheid!

Ook voor je gasten kun je in de toiletten duurzame make up en toiletartikelen neerzetten.

Op een bruiloft kun je duurzame make-up dragen

Duurzame uitnodigingen

Uitnodigingen kunnen eveneens duurzaam worden gemaakt, op kringlooppapier bijvoorbeeld. Of kies voor restanten van leer, stof of hout. Zo heb je meteen een heel originele uitnodiging. Onderzoek ook eens hoe milieuvriendelijk de bedrijfsvoering is van het bedrijf waar je de uitnodigingen bestelt. Waar halen ze de energie vandaan? Compenseren ze hun CO2-uitstoot misschien door de aanplant van bomen?

Erg leuk en duurzaam zijn uitnodigingen op zaadpapier. In het papier dat je kunt achterlaten op de aarde zitten bloemzaadjes die na een paar maanden uitkomen.

Vraag een milieuvriendelijke uitzet

Kies voor je cadeaulijst voor milieuvriendelijk producten zoals metalen rietjes, theedoeken van biologische katoen of ijzeren theehouders voor losse thee. Plaats op jullie wensenlijstjes namen van duurzame winkels.

Je kunt ook cadeaubonnen vragen voor leuke momenten voor jullie samen, zoals een bioscoop- of dinerbon. Of een leuke moestuincursus om in jullie gloednieuwe tuin een groentetuin te beginnen zodat jullie lekkere gerechtjes voor elkaar kunnen maken met eerlijke, verse ingrediënten.

Goede doelen als huwelijkscadeau

Vraag donaties voor goede doelen. Dat kan een milieuorganisatie zijn of een dierenwelzijnsorganisatie. Een donatie is een goed idee als jij en je partner al samenwonen en geen keukenspullen, linnengoed of decoratieve items in huis meer nodig hebben.

Een milieubewuste trouwlocatie

Kies voor het feest en receptie voor een milieuvriendelijke locatie waar ze stilstaan bij water- en energieverbruik, de afvalstromen (wordt afval gerecyceld?) en duurzame inkoop. Daar zijn er inmiddels genoeg van en sommigen hebben zelfs een keurmerk als de Green Key. Om zeker te weten dat het bedrijf dit het keurmerk waardig is, kun je vragen naar het rapport van de laatste keuring.

Duurzaam vervoer naar jullie milieuvriendelijke bruiloft

Natuurlijk mag je zelf weten waar je trouwt. Maar als je de keuze hebt uit twee locaties, kun je misschien kiezen voor die plek die het beste bereikbaar is met het ov. Of de locatie waarvoor gasten de minste kilometers maken.

Misschien kun je zelf duurzaam vervoer regelen voor je gasten vanaf een treinstation of grote gemakkelijk bereikbare parkeerplaats als jullie feestlocatie wat afgelegen ligt?

Een duurzame bruiloft is mogelijk

Vier je bruiloft buiten

Door het buiten te vieren – als het weer het toelaat – heb je geen verwarming of verlichting nodig. Dat scheelt in de CO2-uitstoot. Je hebt zo een natuurlijke locatie die een goede sfeer geeft en prachtig daglicht voor de huwelijksfoto’s. Bloemen ter decoratie zijn niet nodig, want die groeien er al! Zorg voor sanitair in de buurt en ruim afval goed op.

Liever vaste planten

Snijbloemen zijn stervende bloemen. Ze zijn mooi en fleuren je bruiloft op, maar het zijn in feite wegwerpartikelen. Zonde! Je kunt als groen op receptie en feest ook kiezen voor planten in een pot, kruiden en zelfs kleine bomen die later geplant kunnen worden in je ecologische moestuin.

Wil je toch graag snijbloemen? Kies dan voor inheemse bloemen uit het seizoen die ecologisch zijn geteeld.

Geen confetti bij de bruiloft

Loop je langs een haag van gasten? Laat ze dan geen confetti gooien en ook rijst is niet zo’n goed idee. Laat ze liever biologische bloemen gooien zoals lavendel of inheemse wilde rozen als egelantier, rimpelroos en Rosa moyesii die zijn gekweekt zonder bestrijdingsmiddelen.

Deel ze uit in kringlooppapieren dasjes of herbruikbare doosjes.

Ballonnen buiten doe je ook liever niet. Er raakt er altijd wel eentje los en die dingen horen niet in de natuur. Ook wensballonnen zijn een bron van vervuiling en ze veroorzaken soms brand.

Kies voor een duurzame bruidstaart.

Duurzame bruidstaart

Of je nu een etagetaart, fototaart of gewoon jouw favoriete taart als bruidstaart neemt, kijk of je een bakker kunt vinden die bakt met biologische, liefst lokale ingrediënten uit het seizoen (fruit). Misschien vind je een goede vegan bakker die een heerlijke bruidstaart voor jullie kan maken. Let ook op de niet eetbare componenten op de taart zoals kaarsjes en figuurtjes. Is er een mogelijkheid om hiervoor geen nieuw plastic te gebruiken en te kiezen voor herbruikbaar of composteerbaar materiaal?

Verspil geen voedsel

Bij een buffet blijft vaak meer eten over dan wanneer je de gerechten op borden serveert. Een overweging bij je keuze voor een restaurant.

Kies je voor een buffet en is er eten over? Vraag van tevoren of je dat kunt (laten) afgeven bij een daklozenopvang of voedselbank. Regel van tevoren dat voedsel dat over is, goed wordt verpakt en gekoeld en eventueel weggebracht.

Servies huren in plaats van kopen

Vier je receptie en feest op een eigen locatie? Voor het serviesgoed en tafellinnen kun je kiezen voor huren in plaats van wegwerp. Je krijgt dan bovendien wat chiquer servies (dat je niet koopt).

Gebruik je rietjes, kies dan voor metaal of papier in plaats van plastic. De laatste verteren heel erg langzaam en vervuilen de zee.

Duurzame catering

Zoek een cateraar uit die milieuvriendelijk werkt. Dat wil zeggen: met biologische producten uit de regio en uit het seizoen. Ook bij drank kun je kiezen voor biologisch en uit de omgeving, zoals een lokale brouwerij.

Je kunt de volgende vragen stellen bij de selectie:

 • Wordt afval bij jullie gerecyceld?
 • Wat doen jullie met overgebleven voedsel?
 • Welke merk schoonmaakmiddelen gebruiken jullie?
 • Kun je bij jullie materialen als glazen, servies en tafellinnen huren?
 • In welk seizoen stoot ik met mijn bruiloft de minste CO2 uit? (Wist je dat een flinke bruiloft evenveel CO2 kan uitstoten als vijf mensen in één jaar?)
 • Maken jullie gebruik van duurzame energie?
 • Welke andere duurzame maatregelen zoals hergebruik van regenwater, herbruikbare verpakking of compensatie van CO2-uitstoot nemen jullie?

Je kunt ook kiezen voor een vegan cateraar. Plantaardige voeding is duurzaam, want er wordt minder water en land gebruikt bij de productie dan bij dierlijke producten en er komen minder broeikasgassen vrij.

Of kies voor een gedeeltelijk plantaardig menu.

Ecologische trouwbedankjes

Geef je iedereen een bedankje op je bruiloft? Kies dan voor een duurzaam cadeautje waarbij geen plastic te pas komt. Kies voor een glazen en papieren verpakking van de cadeautje die je in een stoffen tas kunt doen die de gasten weer kunnen hergebruiken.

Veel gasten ontvangen liever een drankje en snack als cadeautje dan een fotolijst met foto van het paar als cadeau. Kies voor glazen en papieren verpakking in plaats van plastic en koop ze bij lokale ondernemers om de plaatselijke middenstand te ondersteunen. Koop biologische producten als dat kan.

Wie een duurzmae bruiloft wil, kiest voor duurzame bloemen

Geef een bloemetje

Teveel bloemen gekregen? Gooi ze niet weg, maar geef ze weg. Niet aan de gasten, dat is misschien wat onbeleefd. Maar na afloop van het feest aan ziekenhuizen en zorginstellingen. Je kun vragen of ze ze komen ophalen.

Ook decoraties kun je hergebruiken. Kijk of ze in je interieur passen of breng ze naar een kringloopwinkel.

Ga duurzaam op reis

En dan gaan jullie op huwelijksreis om te vieren dat jullie zijn getrouwd . Kies voor duurzaam transport zoals een romantische treinvakantie. Compenseer een eventuele vlucht met de aanplant van bomen of door een jaar lang plantaardig te eten.

Kies voor een duurzame accommodatie waar zuinig met water en energie wordt omgegaan en die samenwerkt met lokale natuurbeschermingsinitiatieven.

Draag zelf ook je steentje bij door op de reislocatie eens afval te rapen, mee te helpen bij een dierenopvanglocatie en te eten bij restaurants die duurzame recepten serveren. Doneer aan lokale natuurbeschermingsorganisaties zodat zij de omgeving waarvan jullie zo genieten mooi kunnen houden.

Hopelijk heb jij een fantastische bruiloft en inspireren jullie anderen met jullie duurzame keuzes!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Don`t copy text!
Scroll naar boven