Test: de menstruatiecup en wasbaar maandverband

Update op 27 januari 2023
Hoe lastig is het om een menstruatiecup in te doen

Als vruchtbare vrouw heb ik de afgelopen voor nogal wat afval gezorgd. Toch zag ik op tegen de overstap naar de cup, een herbruikbaar opvangbakje voor menstruatiebloed. Tot ik een proefsetje kreeg om eens te proberen.

Ik ben blij dat het gebeurt, want het stelde me in staat een prachtig kind te krijgen, maar duurzaam is het niet, menstrueren. Dat wil zeggen: als je tampons en maandverband gebruikt. Reguliere tampons zijn van katoen (96%) en maandverband is een mix van houtpulp (74%) en plastic (23%) (Bron: MilieuCentraal) . Voor de productie van katoen worden veel water en bestrijdingsmiddelen gebruikt. Zo is voor het produceren van 1 kilogram katoen gemiddeld 20 duizend liter water nodig. Je kunt ook tampons en maandverband van biologische katoen kopen. Bij de teelt van biologisch katoen wordt gelet op bestrijdingsmiddelen- en watergebruik, maar er is nog steeds veel land voor nodig.

Tampons en maandverband veroorzaken afval

Gebruikte tampons en maandverband horen bij het restafval: ze zijn niet te recyclen. Een vrouw verbruikt in haar leven gemiddeld 10.000 tampons en/of maandverband, een hoeveelheid vergelijkbaar met je eigen lichaamsgewicht. Alle vrouwen bij elkaar zorgen dus voor een enorme berg gebruikte tampons en maandverband die hoogstwaarschijnlijk worden verbrand. Menstruatiecups zijn meerdere jaren herbruikbaar en veroorzaken minder afval. Overigens is het anti-leklaagje in biologisch maandverband van composteerbaar kunststof.

Energievreter: cup of tampons/maandverband?

Geadviseerd wordt de cup als je hem verwisselt met warm water om te spoelen en voor en na gebruik uit te koken (steriliseren). Dat kost maximaal 2.5MJ aan energie per menstruatiecyclus. Dat is minder dan de energie die nodig was om maandverband of tampons te produceren.

Bij wasbaar maandverband is het advies dit eerst met koud water uit te spoelen, ook omdat het bloed anders stolt en minder goed uit te wassen is. Dat maakt dit product een stuk energiezuiniger. Natuurlijk gaat het vervolgens wel mee in de was.

Menstruatiecups, menstruatiedisk en menstruatiesponjes

Welke menstruatiecup past bij mij?

Voor mij waren deze cijfers over afval en water- en energieverbruik een eyeopener. Toen me werd gevraagd wasbaar maandverband en de cup te testen, stond ik daar dan ook zeker voor open. Een cup is een klein bekertje van rubber of siliconen dat het bloed opvangt in plaats van opzuigt zoals tampons dat doen.

Ik vond het spannend. Want hoe breng je zoiets in? Is dat niet vies, zo’n laagje bloed in een bekertje dat je omkiepert en weer moet inbrengen? Zou zo’n cup niet ongemakkelijk zitten of voor klachten zorgen?

Misschien een kwestie van wennen. Eerst maar eens een keuze maken.

Een groene cup, wasmiddel en de Fair Squared vegan cup. Menstruatiecups.nl heeft ook zeep om de menstruatiecup te reinigen

Dat was nog niet gemakkelijk. Op de site van Menstruatiecup.nl staan namelijk heel veel soorten cups.

Zo is er de Ladycup, die veel verkocht wordt. Er is ook de Fair Squared Menstruatiecup , van natuurlijk rubber. De Groene Cup is gemaakt van medische siliconen, in maar liefst vijf maten, en de Mooncup van zachte siliconen voor medisch gebruik, dat is handig voor de gevoelige huid.

Hier zie je hoe je de Mooncup inbrengt:

De Fair Squared Menstruatiecup van natuurrubber sprak me aan, gelukkig ben ik niet allergisch voor latex. Om twee menstruatiecups te vergelijken, wilde ik ook graag de Groene Cup uitproberen. Bijkomend voordeel van deze cup is dat je er vrouwen in Zuid-Oost Azië mee helpt. Voor elke verkochte Groene Cup gaat namelijk een deel van de opbrengst naar een voedselbosproject in West Sumatra. Verder doneren de makers van de Groene Cup menstruatiecups aan vrouwen die zelf geen cup kunnen kopen, maar er wel een willen. Zo draag je met je menstruatiecup bij aan een beter leven voor anderen!

Wil je de Groene Cup uitproberen en heb je weinig of geen ervaring met menstruatiecups? Dan is het Groene Cup “Love” pakket met de menstruatiecup, een bekkenbodemtrainer en glijmiddel misschien een idee.

Voor een duurzame en gezonde menstruatie

Proefpakketten Wasbaar maandverband waren er ook en samen met de cups en een flesje milde zeep voor de cups had ik voldoende materiaal om de volgende menstruatie duurzaam te beleven.

Ervaringen met de menstruatiecups

De Groene Cup is gemaakt van medische siliconen. Hij vangt ongeveer 20 ml menstruatievloeiing op per keer. Tijdens een normale menstruatie komt gemiddeld 30 – 60 ml bloed vrij (in totaal), maar dat betekent niet dat je De Groene Cup gedurende de hele menstruatie maar twee of drie keer wisselt. De Groene Cup kan tot 8 uur achter elkaar ingehouden worden. Het advies is de menstruatiecup ongeveer 2 tot 3 keer per dag te legen, schoon te maken en opnieuw in te brengen.

Dat inbrengen valt reuze mee. Je moet de cup op een speciale manier vouwen, inbrengen en laten uitklappen. Dan 360° draaien aan het uitstekende deel om ervoor te zorgen dat de cup goed openklapt.

Bijzonder dat je zo’n cup helemaal niet voelt zitten. Ik kon me er vrij mee bewegen en dat was fijn. Na een paar uur was het tijd om schoon te maken. Je moet met de vinger de cup die je voelt als je je vinger naar binnen steekt, iets indrukken om het vacuüm te verbreken. De cup zuigt zich namelijk vacuüm waardoor hij niet lekt en goed op zijn plek blijft zitten. Dat klinkt eng, maar dat is het niet, je voelt er niets van.

Na het verwijderen snel omkeren in de wc. Interessant om goed te kunnen zien hoeveel bloed je nu eigenlijk verliest. Door een cup kun je veel beter de hoeveelheden bijhouden en afwijkingen in je menstruatie opmerken.

Het is prettig als er een kraan in de buurt is, het liefst naast de toiletpot, zodat je zittend de cup kan omwassen voordat je deze weer inbrengt. Is dat niet het geval, dan kun je de cup afvegen met wc-papier voordat je hem weer inbrengt. Een andere mogelijkheid is een tweede cup. Het schijnt dat je bij afwezigheid van een kraan ook over de cup kunt plassen om deze schoon te maken, urine is steriel.

Wat vond ik van de Groene Cup?

Het steeltje van de Groene Cup vond ik wat aan de korte kant. Het was daardoor lastig de cup naar buiten te trekken, ook al was het vacuüm verbroken.

Toe ik de Groene Cup voor de tweede keer verwijderde stonk het materiaal zo dat ik er misselijk van werd. Ik ging bijna aan mezelf twijfelen, maar bedacht me dat mijn menstruatie nooit eerder zo vies rook. Het moest echt aan het materiaal liggen, blijkbaar reageer ik niet goed op de medische siliconen. Gelukkig had ik nog een andere menstruatiecup om uit te proberen.

Cup van natuurrubber

De natuurrubberen cup is er in drie maten, Maat L is geschikt voor vrouwen die bevallen zijn of ouder zijn dan 30 jaar (zoals ikzelf).

Deze Fair Squared Menstruatiecup is een zachte menstruatiecup in vergelijking met de siliconen menstruatiecups. Dat kan prettig zijn, maar het openklappen gaat wat lastiger. De cup moet goed openklappen, zodat een vacuüm ontstaat en lekken wordt voorkomen. Je moet dit controleren en ondanks dat het voelde alsof alles goed op zijn plek zat, lekte deze cup toch enigszins. Dat zal dus wel vanwege niet volledig uitklappen zijn geweest.

Als je voor het eerst een menstruatiecup gebruikt of een vegan cup wilt, is de Fair Squared Menstruatiecup een goede keuze. Overigens heeft ook de Mooncup, gemaakt van medische siliconen, een Vegan-certificaat van de Vegan Society.

Maar let op! De Fair Squared Menstruatiecup is een extra soepele cup die minder geschikt is als je sterke bekkenbodemspieren hebt. Dat geldt voor bijna alle jonge meiden, voor vrouwen die veel sporten en vrouwen die regelmatig hun bekkenbodemspieren trainen.

Wil jij graag deze Groene Cup eens uitproberen? Dan is  de Groene Cup “Love” pakket met menstruatiecup, bekkenbodemtrainer en biologisch glijmiddel misschien iets voor je.

Wat vond ik van de vegan cup?

Hoewel ik beide niet voelde zitten, bevalt de Fair Squared Menstruatiecup mij veel beter dan de Groene Cup. Ik heb de  verschillende keren gebruikt en geen vuiltje aan de lucht. Het steeltje is langer zodat hij gemakkelijker te verwijderen is.

Het idee dat ik een natuurproduct in me draag, bevalt me. De Fair Squared Menstruatiecup cup is 100% natuurlijk en milieuvriendelijk. Latex of natuurlijk rubber is meestal afkomstig uit de rubberboom: Hevea Brasiliensis. Deze Fair Squared Menstruatiecup is gemaakt van gecertificeerde Fair Trade natuurlijk rubber uit Sri Lanka. En helemaal vrij van plastic, siliconen, BPA, PVC, ftalaten en bleekmiddel!

Het blijft even wennen, de hele procedure van inbrengen, verwijderen en schoonmaken, maar dat was met tampons ook ooit zo en dat ik hierdoor minder afval produceer, maakt dat ik zeker hiermee doorga. Menstruatiecups dragen comfortabel, dus dat is het probleem niet.

Gezondheid

Wat niet onbelangrijk is, is dat de menstruatiecup beter is voor je vaginale milieu. Een tampon absorbeert alles, ook de vloeistoffen die de zuurtegraad in je vagina op peil houden. Menstruatiecups absorberen niet en houden de vagina gezond.

Daarnaast schijnt het dat veel vrouwen met een menstruatiecup kortere en mindere heftige menstruaties hebben. Bovendien zijn bij de cup geen gevallen van Toxic shock syndrome (TSS), ook wel tamponziekte genoemd, bekend.

3 stuks maandverband, bij Menstruatiecups.nl kun je ook proefpakketten wasbaar maandverband bestellen.

Wasbaar maandverband

Het wasbaar maandverband werd ook getest. Het verschil in gebruik met wegwerpmaandverband is een stuk kleiner dan dat tussen de tampons en de cups waarbij je ter plaatse het bloed weggiet en de cup moet reinigen (of verwisselen als je er twee hebt).

Bij het maandverband leg je net als bij wegwerp maandverband een nieuwe in en het bloed wordt geabsorbeerd. Het wassen van het herbruikbaar maandverband is heel simpel: je spoelt het twee keer uit in een halve emmer koud water en doet het in de wasmachine. Omdat de binnenkant zwart is, zag ik niet goed hoe schoon het maandverband wel/niet werd, maar hygiënisch is het zeker wel!

Het gebruiksgemak is heel goed. Wasbare inlegkruisjes en maandverbanden geven een prettige, zachte en natuurlijke bescherming tijdens menstruatie. Het materiaal is aan de binnenkant van flanel, wat heerlijk zacht aanvoelt. Het katoenen maandverband blijft goed op zijn plek door de druksluiting een de onderkant die twee standen kent. Ik koos voor de large, omdat ik maandverband alleen maar ‘s nachts gebruik en het prettig vind als ik dan niet doorlek. Van doorlekken is met dit ruime, comfortabele maandverband geen sprake.

Er zijn ook wasbare inlegkruisjes , maar die heb ik niet geprobeerd.

De menstruatieschijf

Schoon en hygiënisch vrijen tijdens je menstruatie doe je met de Easecup. Ik testte dit product niet, maar deze platte schijfvormige menstruatiecup heeft veel voordelen. Je hebt 100% vrijheid tijdens je menstruatie en kunt zwemmen, sporten en meer, zoals  zonder gêne (steeltje!) een sauna bezoeken. In tegenstelling tot de herbruikbare menstruatiecups van siliconen, zoals de Groene Cup, draag je deze cups dieper in je vagina, direct voor je baarmoedermond en achter je schaambeen.

Je kunt met de EaseCup vrijen zonder dat jij of je partner er iets van merken. Dat kan trouwens ook met een menstruatiesponsje, nog een product dat ik niet hebt getest. Lees hier meer over de menstruatiesponsjes van de Groene Cup.

Een nadeel van de menstruatiedisk vind ik wel dat je deze weggooit na gebruik. Dat scheelt uitspoelen, maar het is natuurlijk minder duurzaam dan een cup. Wel weer duurzamer dan tampons of maandverband, omdat je minder menstruatiedisks nodig hebt. Zo kun je toch je ecologische footprint wat verlagen.

Weggooien doe je met het sponsje niet (onmiddellijk), maar dit product absorbeert sterk. Hoewel veel minder dan een tampon.

Probeersetjes

Als je nou denkt Menstruatiedisk of menstruatiespons?, dan kun je spons en disk beide uitproberen met een combipakketje.

En stel je jezelf de vraag Menstruatiecup of menstruatiedisk?, dan probeer je ze gewoon allebei!

Er zijn allerlei setjes samengesteld om de diverse producten op de website uit te proberen. Daar betaal je uiteraard voor, maar de verzending is gratis. En zo kun jij wel jouw proefpakket kiezen met de producten die jou het meest aanspreken. Zodat je uiteindelijk een weloverwogen keuze kunt maken.

Er is zelfs een beginnerssetje voor jonge meiden met de naam Help! Ik word ongesteld – ontdek- en startpakket.

Eerlijke review menstruatiecup

Ok, ik krijg een klein percentage als jij besluit een cup Menstruatiecups.nl te kopen, maar deze review is absoluut eerlijk. Een voordeel van deze shop vind ik de enorm ruime keuze en de uitgebreide informatie die je op de website kunt vinden.

Deze winkel heeft werkelijk alles voor een gezonde en duurzame menstruatie. Je kunt zelfs persoonlijk advies bij de aankoop en tijdens het gebruik krijgen! Dat is fijn, met goed advies heb je meestal snel een cup die bij jouw lijf past. Omdat dit bedrijf al meer dan 20 jaar alternatieve menstruatieproducten online verkoopt, hebben ze veel ervaring.

Samengevat:
Menstruatiecups zijn een gezond en duurzaam alternatief voor tampons of maandverband. De herbruikbare menstruatiecups zijn absoluut een aanvulling op jouw duurzame levensstijl!
Menstruatiecups zijn hygiënisch en gemakkelijk in gebruik.
Ze zijn gezond en menstruatiecups besparen je jaarlijks 100 tot 200 Euro ten opzichte van tampons en wegwerp maandverband.

Heb jij al een menstruatiecup? Wil je dan jouw ervaringen misschien met me delen hieronder in de comments?

4 gedachten over “Test: de menstruatiecup en wasbaar maandverband”

 1. De laatste jaren van mijn menstruatie ( ik ben al wat ouder )
  Had ik geen zin meer om steeds weer te kopen en te kopen.
  Heb toen een cup gekocht .
  Ideaal.
  Ik was wel heel erg ongesteld, dus de eerste dag moest er een maandverband bij.
  Maar daarna, niks dan lof.
  Leek zelfs of ik minder pijn had.
  Elke dag even 2x legen en ‘s nachts gewoon inhouden.
  Het lijkt een eng idee maar het is niks anders dan met een Ob.

  1. Inderdaad, het is even wennen, maar zo eng is het niet. Ik vind het wel handig als er een kraantje in de buurt is om de cup af te spoelen. Maar leeggooien en gewoon weer indoen, kan ook. Dat is precies wat wordt beweerd: dat je met een cup minder last hebt van menstruatiepijnen.

 2. Wat goed dat je beide geprobeerd hebt! Alhoewel ik echt wel milieubewuster probeer te lezen heb ik deze twee dingen nog niet aangedurft. Een menstruatiecup gaat het voor mij niet worden, maar het wasbare maandverband staat nog wel op mijn to try lijstje.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Don`t copy text!
Scroll naar boven