tafelspelletjes tijdens het kerstdiner

Update op 27 januari 2023
Kerstdiner met tafelspelletjes is gezelliger.

Jullie genieten van een 5-gangenmenu en de kinderen worden onrustig. Hoe houd je ze aan tafel? Door tafelspelletjes te doen die voor iedereen leuk zijn. Hier enkele voorbeelden om het kerstdiner voor iedereen nóg gezelliger te maken.

Ik schreef het al eerder, een kerstdiner met kinderen is soms best een uitdaging. Als je slim bent, heb je ze flink afgemat voor het eten door te stoeien of lekker buiten te spelen. Als jullie uit eten gaan, kies je misschien al voor een kindvriendelijk restaurant  met speelgelegenheid en niet al te lange wachttijden.

Maar je wilt de kinderen ook graag aan tafel hebben. Het kerstdiner is immers een moment van samenzijn en niet van rondrennen en af en toe een hap nemen. Je wilt dat je kinderen enig blijk geven van tafelmanieren.

Door tussen de gangen door samen spelletjes te spelen, bouw je lucht in en heb je met z’n allen plezier. Deze spelletjes zijn eenvoudig, maar worden door jong en oud gewaardeerd.

Wie ben ik?

Wat heb je nodig? Lege witte stickers, een dikke stift en een lijst van beroemde mensen.

Schrijf op elke sticker de naam van een beroemd persoon die iedereen kent (mag ook een sprookjesfiguur zijn). Plak bij iedereen die aan tafel zit een sticker op het voorhoofd. Mensen moeten raden wie ze zijn, je mag dit niet aan elkaar verklappen. Laat iedereen met sticker om de beurt een vraag stellen aan een ander en ga zo de tafel rond.

Het moeten vragen zijn die alleen met ‘ja’ of ‘nee’ kunnen worden beantwoord. Zoals ‘Ben ik mannelijk of vrouwelijk?’, ‘Ben ik een stripfiguur?’ of ‘Ben ik lief of gemeen?’ Je mag in plaats van een vraag stellen ook proberen te raden wie je bent. Als het spel vastloopt, mag je een aanwijzing vragen.

Het spel is afgelopen als er nog maar één persoon over is met een sticker. Na de volgende gang kun je het gewoon weer verder spelen.

Je kunt ook het gezelschap zelf namen op stickers laten schrijven en die laten plakken op de persoon links van hem/haar. Zo kan iedereen zelf een naam kiezen zonder de naam op het eigen voorhoofd te weten.

Een variant is dat geen persoon, maar een kerstvoorwerp wordt opgeschreven. Ook dan moeten vragen met ‘ja’ of ‘nee’ worden beantwoord. Het gaat dan bijvoorbeeld als volgt: ‘Is het bruin?’ ‘Nee.’ ‘Is het groen?’ ‘Ja.’ ‘Is het een kerstboom?’ ‘Ja!’.

Telefoon

Dit is een leuk spel voor iedereen die kan praten. Je hebt er niets anders voor nodig dan een tafel vol mensen en het kan resulteren in de gekste zinnen.

Een persoon fluistert een korte zin in het oor van degene rechts van hem. Die persoon fluistert op zijn beurt wat hij hoort aan de persoon rechts van hem. Zo gaat de zin de tafel rond, totdat hij bij de persoon links van degene die de zin verzon, is aangekomen. Die persoon vertelt vervolgens hardop wat hij heeft gehoord.

Heeft iemand het echt niet verstaan, dan mag de zin één keer worden herhaald. Niet toegestaan is de zin opzettelijk veranderen, te zacht fluisteren of spugen in iemands oor.

Fotospel

Dit spel is een geweldige manier om leuke foto’s van het etentje en de gasten te krijgen. Je hebt een camera nodig met een timer en een flitser. Stel de timer in op een zelfgekozen tijdstip. Dit is wanneer het spel begint. Geef de camera aan de persoon links van je die hem zo moet neerzetten of vasthouden dat hij zelf op de foto komt. Iedereen blijft gewoon doorpraten en probeert zo min mogelijk te poseren.

Als de foto is genomen, moet de ontspanner weer worden ingedrukt, zodat de timer weer gaat lopen. Meteen moet de camera naar links worden doorgegeven. Elke keer als de foto is gemaakt, wordt de timer weer aangezet en de camera doorgegeven. Zo gaat de camera de hele tafel rond.

Leg als de camera een rondje heeft gemaakt de camera opzij en bekijk de foto’s na afloop van het etentje, print ze uit of stuur ze door. Zo ontstaat een leuke herinnering aan het kerstdiner.

Geheugenspel

Voor dit spel hoef je niets voor te bereiden en je hebt er niets voor nodig, behalve een goed geheugen.

De eerste persoon begint met ‘Ik ging naar het kerstfeest en neem mee.´ Daarna herhaalt de volgende dit en voegt diegene er iets aan toe. Ga zo de hele kring rond, waarbij elke volgende persoon een voorwerp aan de zin toevoegt. De  lijst wordt groter en groter en het wordt steeds moeilijker om alle voorwerpen te onthouden. Op een gegeven moment zijn er afhakers die de woorden of volgorde niet meer weten. Degene die de meeste voorwerpen in de juiste volgorde kan onthouden, heeft gewonnen.

Maak het niet te moeilijk! Je kunt bijvoorbeeld afspreken dat je alleen eten en drinken mag bedenken.

Het mazelenspel

Dit spel is een geheugenspel en doen alsof ineen. Je hebt nodig een lippenstift of rode stickertjes.

Bedenk een thema, dat kan een film zijn of het thema sprookjes, en geef iedereen een naam van dat thema. Iedereen moet elkaar en zichzelf de hele middag en avond bij die naam noemen

Lukt dat niet en noemt iemand zijn eigen naam of de echte naam van iemand anders, dan krijgt die roepen de anderen ´mazelen!´. Degene die de mist inging, krijgt met lippenstift of een rood stickertje een rode vlek op zijn  gezicht

Dit spel is leuk voor elke leeftijd en moeilijker dan je denkt

Doe mij na

Het duimenspel is een snel, leuk en gemakkelijk spel dat geen voorbereiding vergt. Dit spel kun je spelen tijdens het eten en tussen de gerechten door. Alles wat je nodig hebt, is dit je linkerduim

Nadat je hebt afgesproken te beginnen, plaats je na een paar minuten je linkerduim op de rand van de tafel. Zodra de anderen merken dat jouw duim op de tafel zit, moeten ze hetzelfde doen.

De laatste persoon die merkt dat iedereen zijn duim op tafel heeft, heeft verloren. Je kunt punten bijhouden of afspreken dat de verliezer een opdracht moet uitvoeren, zoals een liedje zingen of een mop vertellen.

De volgende ronde plaatst de verliezer als eerste de duim, nadat er weer een paar minuten zijn voorbij gegaan en niemand er meer op let.

Ik wens jullie allemaal hele gezellige kerstdagen! Ken jij een leuk spelletje om de sfeer erin te houden? Laat het me hieronder weten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Don`t copy text!
Scroll naar boven