Een supersnel vegetarisch rode koolrecept dat heel gezond is bovendien. Want wist je bijvoorbeeld dat rode kool veel antioxidanten bevat?
Veel mensen kennen deze gezonde groente met appel, vroeger vaak geserveerd met aardappels en een stukje vlees. Dat laatste laten we weg en we vervangen de aardappels door couscous. Dat maakt dit een verrassend rode koolrecept.
Ouderwetse Nederlandse groente
Rode kool is terug van weggeweest. Het is net als spitskool en en witte kool een zogeheten sluitkool: de paars-rode bladeren liggen strak om elkaar heen. Van alle kolen is de eeuwenoude rode kool een van de oudste soorten.
Duurzame voeding
Rode kool komt het gehele jaar uit Nederland, het is een duurzame groente die weinig transport of stookkosten vereist.
De teelt van rode kool vindt vooral plaats in Noord-Nederland, omdat de groentesoort daar minder last heeft van allerlei ziekten en plagen. Er vindt een lente-, herfst- en een ‘bewaarteelt’ plaats. De rode kolen van deze laatste teelt worden vanaf november in speciale koelcellen bewaard. Rode kool lijkt een wintergroente, maar is dat dus niet.
Gezonde groente
Rode kool is enorm gezond. Deze groente bevat weinig calorieën en verschillende soorten vitamine B (waaronder B11), C, K en kalium, calcium, fosfor en foliumzuur.
De kool bevat maar liefst 36 verschillende anthocyaninen, stoffen die in verband worden gebracht met een verbeterde hersenfunctie en een verminderde kans op kanker en hart- en vaatziektes. De bekendste anthocyanine is cyanidine, de stof die de rode kleur de paarsige kleur geeft.
Rode kool één van de goedkoopste bronnen van antioxidanten. De groente kan een te hoge cholesterol- en triglyceridenspiegel tegengaan
Rauw of gekookt
Veel mensen kennen de rode kool gekookt, met een stukje vlees, bijvoorbeeld hachee. Ik kies voor vegetarisch. Hoewel je rode kool heel goed rauw kunt eten (in kleine hoeveelheden), koken we het in dit vegetarisch recept.
Om dat te voorkomen dat de rode kool zijn kleur verliest, voegen we wat citroensap toe.
Verse rode kool
Let er bij de aankoop van rode kool op dat de kool mooi omsloten is en glimt. De kool moet stevig aanvoelen en niet te veel beschadigingen hebben.
Het voordeel van de kolen is dat ze lang houdbaar zijn, gekoeld zo’n 2 à 3 weken. Aangesneden kool moet binnen een week worden opgegeten.
Snel vegetarisch rode koolrecept
Deze gezonde groentemaaltijd is snel klaar. In een kwartier heb je een heerlijke vegetarische maaltijd op tafel.
Wat heb je nodig voor deze vegetarische schotel?
- 500 gr rode kool met appel, gekookt
- 300 gr couscous
- 1 appel, in stukjes
- 1 theel kaneel
- 2 eetl pijnboompitten, geroosterd
- 1 blokje groentebouillon
- 125 gr geitenkaas
- ½ theel tijm, gedroogd
Hoe maak je de rode kool klaar?
- Breng 300 ml water (of zoveel als op de verpakking staat) en het bouillonblokje aan de kook in een pan.
- Zet het vuur uit en roer de couscous erdoor. Laat het geheel met deksel op 5 minuten wellen.
- Zet het vuur weer middelhoog en roer de rode kool en stukjes appel erdoor. Doe dit totdat alles weer goed warm is.
- Breng de couscous met rode kool op smaak met kaneel en tijm.
- Doe de couscous op een bord en garneer met de geitenkaas en de pijnboompitten.
Eet smakelijk!
👉 Dit recept past goed bij kikkererwten met dille.