Recept voor romige kastanjesoep

Update op 14 september 2022
Romige kastanjesoep maak je zo niet, maar met gepelde kastantjes

Het is herfst, de tijd van de tamme kastanje. Hier lees je waar je tamme kastanjes kunt vinden en hoe je er een heerlijke romige kastantjesoep mee maakt. Een leuke activiteit voor in de herfstvakantie!

Wij weten een plek waar een paar hele mooie oude tamme kastanjebomen staan. Kijk even op de Wildplukwijzer waar in jouw buurt tamme kastanjebomen groeien. De meeste tamme kastanjes vind je in verwilderde cultuurbossen en landgoederen. Wist je dat de tamme kastanje wel tussen de 500 en 1500 jaar kan worden? Grote kans dat je een monumentaal exemplaar aantreft.
Tamme Kastanjes in bos waarmee je romige kastanjesoep kunt maken, CC_bewerkt

Geen tijd om te rapen? Ga dan naar de Turkse winkel. Daar verkopen ze soms onlangs kant en klare geroosterde en gepelde kastanjes. Deze kastanjes (kestane kebap) smaken net zoals gekookte kastanjes. Gekookte kastanjes vind je ook bij de supermarkt of biowinkel.

Tamme kastaje op tak voor romige kastanjesoep

Recept voor romige kastanjesoep

Dan ons recept waarmee je maar liefst 8 personen kunt trakteren op een heerlijke romige wilde kastanjesoep. Wat heb je nodig?

 • 1 kilo tamme kastanjes
 • 1 tak bladselderij
 • 3 blaadjes duizendblad
 • 1 prei
 • 60 gram boter
 • 0,5 fijngehakte ui
 • 2 teentjes gepelde knoflook gepeld, ongesneden
 • 1 laurierblad
 • 1 liter groentebouillon
 • 1 liter volle melk of sojamelk/amandelmelk
 • nootmuskaat
 • 1 dl crème fraîche of soja cuisine
 • zout en peper
 • honing

Was de kastanjes eerst zodat ze vrij zijn van zand, aarde en insecten. De drijvende kastanjes kun je weggooien, die zijn niet meer goed voor consumptie. Let op of er geen gaatjes in zitten, er kan een wormpje of ander insect in zijn gekropen.

Maak eerst de groenten fijn. Hak de selderij grof, snijd het duizendblad fijn en snijd de prei in halve ringen. Hier kun je je kind laten meehelpen.
Bij het bereiden van de kastanjes moet het toekijken helaas. Het snijden en pellen is niet voor kinderhandjes.

Zet een pan water op. Maak in elke kastanje met een scherp mesje een sneetje in de zijkant en kook de kastanjes ongeveer 8-10 minuten. Verwijder vervolgens de schil en het bruine velletje als de kastanjes zo warm mogelijk zijn. Dan gaat dit het gemakkelijkst. Een paar kastanjes bewaar je als versiering voor de soep. De rest snijd je kastanjes in stukjes.

Gesneden prei bij soeprecept van Ouders van Nature.nl

Daarna fruit je de stukjes kastanjes in een stukje boter. De prei, duizendblad, selderijblad, ui, knoflook en laurierblad voeg je vervolgens toe. Laat alles zachtjes smoren en giet dan de bouillon erbij. Daarna de melk. Laat dit mengsel zachtjes laten koken tot de groenten en kastanjes zacht zijn.

Dan giet je de soep door een zeef. De soep moet crèmeachtig zijn. Vind je de soep te dik, dan kun je er nog wat bouillon of melk doorroeren.

Finishing touch voor de romige kastanjesoep

Vlak vóór het opdienen maak je de de soep af met zout, peper, nootmuskaat en crème fraîche. Omdat niet alle kastanjes een even zoete smaak hebben, kun je eventueel wat honing erbij doen.

Versier de soep met de overgebleven kastanjes (heel of in plakjes gesneden).

Eet dit met roggebrood of ander stevig brood en een (witlof)salade en je hebt een heerlijke maaltijd!

Fotocredits:
Soepfoto (licentie)Bewerkte bosfoto (licentie) Prei snijden (licentie)

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Don`t copy text!
Scroll naar boven