Recensie & winactie: De Dikke Vlo en Stiekel

Update op 8 oktober 2022
Cover_de_dikke_vlo_en_stiekel

Dit prachtig geïllustreerde kinderboek gaat over gepest worden en sterker worden om uiteindelijk te winnen. Het is een leuk voorleesboek waarbij realiteit en fantasie soms naadloos in elkaar overlopen.

De Dikke Vlo en Stiekel is een bundeling van twee boeken die eerder verschenen: Vlo en Stiekel en Vlo en Stiekel: Vliegen zwammen. Het nieuwe boek heeft dezelfde cover als Vlo en Stiekel, maar nu met gekleurde rug waardoor je toch verschil ziet.

Floris is een kleine jongen die fysiek en verbaal belaagd wordt door Arjan, een bullebak met wat meelopers. De bijnaam Vlo krijgt Floris van deze pestkop. Vlo gaat liever niet meer naar school. Thuis heeft hij een overbezorgde moeder en vader die helemaal opgaat in zijn werk.

Nieuw in de klas

Op een dag komt er een nieuw meisje in de klas dat Stiekel heet, Drents voor stekel. Ze heeft knalrood haar, rare, kleurige kleren die ze zelf erg mooi vindt en ze doet gekke dingen in de klas. Ze eet haar boterhammen terwijl ze op z’n kop hangt, maakt dansjes en vertelt wonderlijke verhalen. Ze is nergens bang voor en heeft al snel de lachers op haar hand. Stiekel is anders, maar ze schaamt zich daar niet voor.

In het kinderboek Vlo en Stiekel gebeuren wonderbaarlijke dingen.

De juf bekommert zich niet om het pesten en de moeder van de pestkop is zelf een eng mens. Maar gelukkig bedenken Stiekel en haar kleine vader in het eerste deel (uit 2012) een list om een einde te maken aan het pesten. Vlo leert van de dappere, kleurrijke Stiekel dat als je anders gaat denken, je ook anders gaat handelen en wordt steeds dapperder. Samen ontdekken ze dat Arjen een groot geheim met zich meedraagt.

Stiekel en Vlo: een magisch kinderboek

In deel twee wordt het verhaal steeds gekker. De moeder van Arjan ontvoert Stiekel, omdat die met vliegen kan praten, iets waar Arjan’s moeder jaloers op is. Via magische gebeurtenissen, zoals pratende stenen beelden, voert het bijzondere verhaal naar een spannende ontknoping waarbij Vlo een reddende rol speelt.

De Dikke Flo en Stiekel is een fantastisch kinderboek

Pieter Koolwijk zet in dit boek het kleinburgerlijk milieu van Vlo zijn thuis en de vrijgevochten bende bij Stiekel mooi naast elkaar. Daarnaast komen de meest fantastische elementen het verhaal in, zoals de kleine vader van Stiekel die zich soms verkleed als kabouter om niet op te vallen, de boom die in het huis groeit met daarin boomhutten voor de poppen en de vliegen die Stiekel meenemen op hun vlucht. Met zijn rijke fantasie maakte de auteur er een magisch verhaal van waarin alles mogelijk is.

Met de prachtige tekeningen van kunstenares van Linde Faas is De dikke Vlo en Stiekel een fijn kijk- en luisterboek.

Gepest worden

Het thema is goed gekozen. Veel kinderen zullen de karakters uit het boek herkennen in het dagelijks leven. Een pester, een gepeste en iemand die daar tussendoor danst en grappen maakt. De dikke Vlo en en Stiekel is een boek dat uitnodigt tot napraten. Tot doorvragen hoe kinderen hier nu over denken, met wie ze zich het meest vereenzelvigen en wat ze zouden doen als ze in de schoenen van de hoofdpersonen stonden.

Dit is een boek waardoor kinderen leren dat anders zijn heel leuk kan zijn en dat je goed voor jezelf kunt opkomen en je sterk mag voelen. Voor alle kinderen is dit een leuk en grappig boek, voor kinderen die voelen dat ze er niet bij horen een mooie opsteker. Wie anders is, is niet gek, maar bijzonder.

Hier kun je het boek bestellen

Maar je kunt ook meedoen aan de winactie.

Winactie De Dikke Vlo en Stiekel

Ik mag 1 exemplaar weggeven! Graag verloot ik dit mooie boek onder onze trouwe lezers. Wil jij in aanmerking komen voor dit boek? Laat dan in het formulier hieronder je gegevens achter.

Donderdag 6 maart na 12 uur maak ik de winnaar van De Montessori-baby bekend via mijn social mediakanalen. Niet gewonnen? Dan kun je het hier alsnog bestellen.

Auteur: Pieter Koolwijk 
Illustrator: Linde Faas 

Genre: kinderboek (8+) 
Aantal pagina's: 288 

ISBN: 978 90 477 1376 0 
Uitgever: Lemniscaat 

Verschenen: juni 2021 
Prijs: € 17,99

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Don`t copy text!
Scroll naar boven