Wat doe je bij ruziënde broers en zussen?

Update op 6 mei 2024
Wat doe je bij ruzies tussen broers en zussen?

Twee keer per week hebben broers en zussen in een gezin gemiddeld ruzie, zo blijkt uit onderzoek door de Universiteit Utrecht. Ook al gaan ze over het algemeen goed met elkaar om. Hoe ga je om met ruzie in huis tussen de kinderen?

Er zijn verschillende soorten relaties tussen broers en zussen:

  • Harmonieus met weinig ruzie
  • Veel ruzie en een slechte relatie
  • Liefdevolle relatie met regelmatig ruzie

De laatste tussenvariant komt het meeste voor.

Oorzaken

De oorzaken van de ruzies zijn divers. Het gaat vaak om iets triviaals als wie nu met de trein mag of een afgepakte bal. Het kan komen door een te groot of te klein leeftijdsverschil of botsende karakters.

Vaak ligt er rivaliteit aan ten grondslag. In elk geval hebben kinderen nog niet geleerd met conflicten omgaan. Jij mag ze daarbij helpen. Maar hoe?

3 stappen

De volgende 3 stappen zijn een goed begin:

  • Erken gevoelens van alle betrokken kinderen (meestal twee).
  • Geef aan dat de reactie, bijvoorbeeld slaan, niet mag.
  • Geef aan hoe het kind dan wel kan reageren. Bijvoorbeeld door een grens verbaal aan te geven.

Op deze manier leren kinderen hoe je conflicten kunt oplossen. Het is iets waar ze de rest van hun leven profijt van zullen hebben.

Zelf oplossen

Laat kinderen ruzies zelf oplossen, ze leren ervan. Oudere kinderen kun je vragen even ergens anders ruzie te maken. Als je te snel ingrijpt, bestaat de kans dat jij partij kiest en dat focus komt te liggen op de ruzie in plaats van de oplossing. De oplossingen waar kinderen mee komen kunnen jou misschien onlogisch voorkomen, maar als je kinderen deze allebei accepteren, dan is het goed en kun jij je er ook bij neerleggen.

Ingrijpen is wel weer handig als je al bij voorbaat ziet dat het fout gaat lopen. Bijvoorbeeld als een grote broer het torentje van een klein zusje wil omgooien. Zo voorkom je dat er ruzie ontstaat.

Ook bij kinderen onder de 8 jaar kun je gerust wat eerder ingrijpen. Kinderen jonger dan 8 kunnen zich nog niet goed verplaatsen in een ander.

Duurt te lang

Komen je kinderen er niet uit? Help dan. Niet door scheidsrechter te spelen, maar door vragen te stellen als
‘Hoe kunnen jullie dit oplossen?’ of ‘Hoe kunnen jullie nu verder spelen?’. Belangrijk is dat beide kinderen blij zijn met de oplossing.

Komen ze er niet uit, haal ze dan even uit elkaar en stuur ze naar een gelijkwaardige plek bijvoorbeeld allebei even naar de eigen kamer. Om af te koelen, na te denken, en laat ze het daarna nog eens proberen.

Gewenst gedrag

Het gaat er niet om wie de schuldige of het slachtoffer is. Wel is het belangrijk dat een oplossing wordt gevonden. En dat de kinderen respectvol communiceren. Respectvol naar elkaar door op elkaar te reageren en naar elkaar te luisteren en naar zichzelf toe, door voor zichzelf op te komen.

Neem gevoelens serieus. Soms is jaloezie een achterliggende emotie. Ook al lijkt dit onterecht, onderzoek waar het vandaan komt. Alleen de aandacht al voor de jaloezie, kan deze doen afnemen.
Is er reden tot jaloezie, verander dan iets aan de situatie.

Elk kind is anders

Vergelijk je kinderen niet met elkaar en zorg ervoor dat elk kind individuele aandacht krijgt. Zo voorkom je strijd tussen kinderen en geef je de boodschap mee dat elk kind waardevol is.

Tot acht jaar zijn kinderen voor het ontwikkelen van eigenwaarde nog heel afhankelijk van de ouders. Jullie waardering is dan ook erg belangrijk.

Gezellig thuis

Geef het goede voorbeeld door zelf ook naar anderen te luisteren en ruzies respectvol op te lossen.

Geef je kinderen een compliment bij goed gedrag, als ze fijn samenspelen of een ruzie zelf oplossen.

Ook kun je tijdens het eten iedereen een compliment voor de ander laten uitspreken. Bijvoorbeeld ‘Ik vind dat je me fijn hebt geholpen bij het plakken van mijn band’ of ‘Het was leuk dat je vanmiddag met me wilde badmintonnen’. Hierdoor creëer je een positieve sfeer in huis waar bij de nadruk komt te liggen op de waardering voor elkaar.

Fotocredit:
Afbeelding van Sarah Richter via Pixabay

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Don`t copy text!
Scroll naar boven