Ode aan de aubergine (veganistisch recept)

Update op 26 januari 2023
veganistisch recept eenvoudige ovenschotel gevulde aubergine

De aubergine bevat weinig calorieën, veel magnesium en foliumzuur en ook vezels. Alle reden om deze veelzijdige groente wat vaker in ovenschotels te verwerken.

Wist je dat aubergines al duizenden jaren op het menu staan? In Azië wordt deze groente al 4000 jaar gegeten. Vanaf de 9e eeuw was de aubergine razend populair in de Arabische, Turkse en Perzische keuken.

De Moren brachten de aubergine in de 7e eeuw naar Spanje. Pas in de 15e eeuw werd deze groente door Italiaanse koks gebruikt en in de jaren zeventig vorige eeuw vond de aubergine zijn weg naar de Nederlandse keuken. Waarschijnlijk destijds via de Molukse en Indonesische keuken.

De naam aubergine

Over de naam doen verschillende verhalen de ronde. De Spanjaarden verbasterden het Arabische as al-badhinjan tot albergínia. De Arabieren hadden hun woord weer van het Perzische (Iraanse) badingan wat weer uit het Sanskriet vatinganah komt.

Volgens een andere verklaring komt het woord aubergine van het Spaanse albéchigo. Dat is afgeleid van het Spaans-Arabische albérsiq dat weer van het Griekse woord voor Perzisch afkomt.

In Amerika, Canada, Nieuw-Zeeland en Australië heet de groente trouwens eggplant. Dit omdat de kleine gele en witte aubergines die in de 18e eeuw in Europa werden geteeld, leken op kippen- en ganzeneieren.

Gekke appel

Rond de 16e eeuw beschouwden de Spanjaarden aubergine als een krachtig afrodisiacum zagen en noemden het berenjena. Dat betekent liefdesappel. De Italianen verbasterden berenjane tot melanzana, ofwel mela insana, wat gekke appel betekent.

De Nederlanders wilden die gekke appel niet. Ze geloofde dat je na het eten ervan gek kon worden. Heel lang was de aubergine in noordelijk Europa slechts een sierplant.

Nachtschadefamilie

De aubergine is een vruchtgroente en behoort tot de nachtschadefamilie. Dat is de familie waartoe ook de tomaat en de aardappel, de peper, pompoen, komkommer, tomaat en paprika behoren.

Er zit solanine in. Dat is in grote hoeveelheden giftig. Een aubergine moet daarom niet rauw worden gegeten, anders krijg je maag- en darmklachten.

Veel vitaminen zitten er niet in de aubergine. Wel mineralen als magnesium en foliumzuur en voedingsvezels die zorgen voor een goede darmwerking. Aubergines schijnen een gunstige invloed te hebben op het cholesterolgehalte.

Mensen met hooikoorts hebben soms ook last van huidirritaties na het eten van aubergines.

Hoe bewaar je aubergine?

Koop een aubergine als deze stevig aanvoelt en glanst. De vrucht is rijp als je erin drukt en hij iets meegeeft. Bewaar aubergines niet in de koelkast, maar op een donkere, koele plek. Je kunt ze ook invriezen. Snijd ze kort voordat je ze gebruikt, want aubergines worden snel bruin.

Koken met aubergine

Een van de bekendste recepten met aubergine is lasagne. Maar aubergine is ook lekker om te grillen, in een ovenschotel of curry. En je kunt ze vullen, zoals in onderstaand recept.

Hier vind je meer vegan recepten!

Veganistisch recept met aubergine

Dit heb je nodig voor 1 gevulde aubergine:

 • 1 aubergine
 • 100 gram quinoa
 • 3 kop water
 • 1 eetlepel olijfolie
 • 200 gram cashewnoten
 • 2 teentjes knoflook
 • Zeezout
 • Vers gemalen peper

En zo maak je dit recept met aubergine:

 1. Was eerst de aubergine. Halveer dan de aubergine en haal een groot deel van het vruchtvlees eruit. Laat de schil heel.
 2. Kook de uitgeholde aubergine vijf minuten met een snufje zout.
 3. Kook de quinoa in 10 of 15 min gaar in 3 koppen water.
 4. Verhit de olie en bak het vruchtvlees samen met de cashewnoten.
 5. Doe er geperste knoflook, zout en peper bij.
 6. Verhit de oven voor op 175 graden.
 7. Meng dan het auberginenotenmengsel met twee grote lepels quinoa. Daarmee vul je de twee en auberginehelften.
 8. Leg de gevulde helften op een ingevette bakplaat in de oven gedurende 20 minuten.
 9. Serveer de gevulde aubergine met de rest van de quinoa apart in een bakje met kaas of met wat yoghurt of vegan sojayoghurt.
Eet smakelijk! Probeer ook een deze winterse ovenschotel met linzen en pompoen.

 

Fotocredit:
Foto door Jules, gepubliceerd onder Creative Commonslicentie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Don`t copy text!
Scroll naar boven