Nieuw boek over wildplukken

Update op 11 augustus 2023
in het wild geplukt is een leuk beginnersboek over wildplukken.

Het gaat nu hard in de moestuin. Alles groeit en bloeit, ook al is het kurkdroog. Het onkruid gaat het hardst en dat vinden we niet leuk. We proberen het zo snel mogelijk weg te krijgen. Maar is dat wel slim? In het boek In het wild geplukt lees je hoe waardevol wilde planten zijn.

Onkruid vergaat niet. Dat staat als een paal boven water. Terwijl onze moestuinplantjes het één, en soms twee jaar volhouden. Deze moestuinplanten zijn mooi geselecteerd en veredeld op smaak. De ouderwetse groenten zoals groenlof en postelein zijn een beetje vergeten, al maken deze voorzichtig een comeback. Onze smaakpapillen moeten wel weer wennen aan de soms stevigere textuur en bitterder smaak.

Onkruid eten

Dat je onkruid kunt eten, weten we al helemaal niet meer. Jammer, want in plaats van het te wieden en op de composthoop of de groenbak te gooien, zouden we gratis prima kunnen koken met deze wilde planten.

Neem nou zevenblad. Ooit door de Romeinen overal aangeplant, zodat ze overal en een groot deel van het jaar voedzame groenten hadden. Het is vervolgens nooit meer weggegaan.

Zevenblad is gezond

Zevenblad bevat vitamine A en C, en de mineralen kalium, calcium en magnesium. Het is vochtafdrijvend en ondersteunt de nieren bij het afvoeren van afvalstoffen. Een ophoping van afvalstoffen kan jicht en reuma veroorzaken. Het eten van zevenblad werkt verlichtend en blaadjes van de plant worden zelfs om de gewrichten gelegd om de pijn te bestrijden. Ten slotte is zevenblad rustgevend en stimuleert het een goede stoelgang.

Dit onkruid schiet al vanaf februari uit de grond en het verspreidt zich razendsnel via witte ondergrondse wortels. Er vormt zich een dicht bladerdek dat in no time je hele tuin overneemt. Een ware invasie.

En zo heb je een groene tuin vol wilde, onbespoten groenten. Dat klinkt niet gek toch? Als je zevenblad overvloedig oogst, verarmt het wortelstelsel en verdwijnt de plant op ten duur vanzelf. Dat betekent wel elke dag blaadjes plukken. Wat je niet opeet, kun je altijd nog op de composthoop of in de groenbak mikken.

Mooi boek over wildplukken

Zevenblad wordt ook genoemd in het boek In het Wild geplukt van Lieve Galle. Samen met 35 andere planten die je overal tegenkomt (in Nederland en België), in je tuin, tussen de straatstenen of in de berm. Lieve beschrijft hoe je ze herkent in de verschillende seizoenen en welke delen je kunt eten. Ook lees je waar je het beste plukt – liever niet in bossen en natuurgebieden – en hoe je de oogst goed bewaart.

Achterin het boek staan verschillende recepten voor gerechten en tincturen. Wilde planten zijn niet vervoerd, niet verpakt, niet gekoeld bewaard en niet bespoten. Dat maakt ze duurzaam. Ze bevatten bewezen meer vitaminen en mineralen dan onze gecultiveerde groenten. Het is alleen soms even wennen aan de smaak. Veel planten zijn bitterder dan je gewend bent. Maar wist je dat bittere planten goed zijn voor je spijsverteringsstelsel? Vroeger werd veel meer met bittere gewassen gekookt, ook om die reden.

Recept Linzen met kaasjeskruid

Kaasjeskruid , ook wel koekjeskruid of broodjesplant genoemd, is een van de andere wilde planten die Lieve beschrijft. In het boek In het wild geplukt vind je een lekker gerecht met linzen en kaasjeskruid dat ik graag met je deel. Het leuke is dat het hier gaat om de bladeren van het kaasjeskruid dat je voor juli plukt als je ze mals wilt. Later zijn ze wat steviger, maar kun je ze nog goed gebruiken in een warme maaltijd als deze.

Wat heb je nodig voor de linzen met kaasjeskruid?

  • 1 kopje rode of groene linzen (groene linzen kun je beter enkele uren voorweken)
  • 1 grote ui (of 2 kleintjes)
  • Een grote handvol kaasjeskruidbladeren
  • Een kleine handvol brandnetelbladeren (auw!) of witte-dovenetelbladeren (minder auw)
  • 2 eetlepels komijnzaad
  • 2 eetlepels wilde-kruidenazijn
  • 1 eetlepel zeewiervlokken of kruidenbouillon
  • Zout

Zo maak je de maaltijd met kaasjeskruid

Snipper de ui en zet hem samen met de linzen onder water.
Voeg de komijn en het zeewier toe en laat sudderen met het deksel op de pan tot de linzen helemaal zacht zijn. Als je rode linzen gebruikt, zullen ze uit elkaar vallen en krijg je meer een smeuïg resultaat.
Voeg tijdens de laatste 10 minuten de fijngehakte wilde kruiden toe.
Breng op smaak met zout en een scheutje azijn.

Mijn mening over het boek In het wild geplukt

Wat is fantastisch vind aan dit boek, is dat Lieve aandacht schenkt aan de invloed die natuur heeft op het welzijn van mensen. Ze beschrijft het plukken van wilde kruiden niet als even ‘boodschappen doen’ in de natuur, maar benadrukt dat wildplukken je relatie met en kijk op de natuur verandert. In de natuur zijn geeft rust en het goed kijken naar de planten hele jaar door brengt je terug bij het ritme van de natuur dat eigenlijk ook ons ritme is.

Lieve is opgeleid en ervaren herborist met veel liefde voor planten. Ze geeft ons mee dat je met respect met planten en natuur moet omgaan. Zeldzame planten pluk je niet, je gooit niets weg van wat je plukt en laat ook bij algemene soorten 19 van de 20 exemplaren staan. Je spoort ons zelfs aan het gebied beter achter te laten dan hoe we het vonden door afval mee te nemen en kale plekken in te zaaien met wilde planten.

Ook leuk is de beschrijving van de voedingswaarde van de verschillende plantendelen evenals het oorspronkelijk gebruik en het huidig gebruik veelal door inheemse culturen. En belangrijk is dat Lieve aangeeft waar en wanneer je beter NIET kunt oogsten. Wel had ik graag iets uitgebreider beeldmateriaal van de planten(delen) in verschillende seizoenen gezien en uitleg over welke delen je wanneer precies het beste kunt oogsten, misschien in een schema.Leren wildplukken met het boek In het wild geplukt.

Al met al is dit een onderhoudend beginnersboek over wildplukken met leuke aanvullende informatie over de plant en het gebruik door mensen eeuwenlang. Wil jij gezond leven, vaker buiten zijn en vind je duurzaamheid belangrijk? Dat is dit boek een aanrader!

Door het hier te bestellen ondersteun je mij in mijn missie de wereld door mijn blogs een stukje mooier te maken. Voor elk verkocht boek ontvang ik een kleine commissie.

Koop hier jouw exemplaar

Titel boek: In het wild geplukt
Auteur: Lieve Galle
1e druk: 2022
Uitgever: Sterck & DeVreese
ISBN 978 90 5615 802 6

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Don`t copy text!
Scroll naar boven