Vleermuisspelletje en vleermuizen tellen

Update op 15 mei 2022
Vleermuizen eten insecten.

Met wat geluk heb je in de buurt van je tuin of huis vleermuizen. Die vangen heel wat insecten weg en zijn leuk om naar te kijken. Kun jij de vleermuizen tellen?

Vleermuizen spreken bij kinderen tot de verbeelding. Ze vinden ze spannend of juist schattig en hun leven mysterieus. Want ze vliegen in het donker, slapen ondersteboven en slapen in de winter. Hieronder staan enkele activiteiten met vleermuizen die je met kinderen kunt doen.

Vleermuistikkertje

Moestuinieren is leuk en goed, maar kinderen moeten ook hun energie kwijt. Daarvoor zijn renspelletjes erg geschikt. Er zijn er talloze, maar bij dit spel moeten de vleermuizen motten vangen. Het spel is gebaseerd op het ultrasoon geluid dat een vleermuis maakt en de echo die daarop volgt.

Vleermuistikkertje gaat als volgt:

Eén speler wordt geblinddoekt en is de vleermuis. De andere spelers zijn de motten. Zij mogen in het speelveld vrij rondlopen. Als de vleermuis “vleermuis” roept, stoppen de motten met rennen. Als ze stil staan roepen ze “mot” om de geluidsweerkaatsing te symboliseren.. De vleermuis probeert nu een mot te pakken door op het geluid af te lopen.

Variaties:

Laat de motten continu rondlopen in het speelveld, ook als ze “mot” roepen.
Zet twee of meer vleermuizen in.
Vertel voordat het spel begint over iets over de echolocatie van de vleermuis.

Vleermuizen tellen met een vleermuisdetector

Vind jij het leuk om vleermuizen te tellen? Wie avonds en ’s nachts op pad wil om vleermuizen te spotten, kan daarvoor het beste een vleermuisdetector meenemen. Op deze kaart kun je zien hoe de meest voorkomende vleermuissoorten eruit zien.

Hier lees je hoe je meedoet met de landelijke vleermuistelling.

vleermuisdetector

Vleermuizen kunnen wel zien, maar omdat ze in het donker met hoge snelheid rondvliegen en hun eten moeten vinden, hebben ze vooral ook hulp nodig van hun gehoor. Vleermuizen maken ultrasoon geluid, en met de echo daarvan krijgen ze een geluidsbeeld van de omgeving.

Wij kunnen dat geluid met het blote oor niet of nauwelijks horen, maar een vleermuisdetector zet het ultrasone geluid om in iets dat wij wel kunnen horen. Met behulp van zo’n frequentieomzetter hoor je heel goed het verschil tussen het standaardgeluid en het geluid dat wordt gemaakt bij benadering van een prooi.

Vleermuizen wonen in gebouwen, bomen en vleermuiskasten

Wat is een goede vleermuisdetector?

Alle vleermuissoorten zijn verschillend. Ze verschillen in formaat, in bouw en in voedselkeuze. En dus verschillen de soorten ook in de geluiden die ze maken. Bepaalde jachtwijzen of prooiselecties betekenen een eigen optimaal echolocatiegeluid. Alleen voor een geoefend oor zijn al die verschillende geluiden met een batdetector uit elkaar te houden: welke soort vliegt daar en wat is hij aan het doen?

Bij de Zoogdiervereniging vind je meer informatie over de aanschaf van een vleermuizendetector. Een vleermuisdetector huren kan ook bij de Zoogdiervereniging.

Op Vleermuisnet staat een toelichting voor verschillende detectoren.

Wie handig is en veel van techniek houdt, bouwt gewoon zelf een een vleermuisdetector! Een leuke activiteit om de technische vaardigheden te oefenen.

Bekijk onderstaand filmpje om te zien hoe een vleermuisdetector werkt.


Werken met een batdetector of vleermuisdetector van Inverde op Vimeo.

Vleermuiskast ophangen

Wil je de vleermuis een handje helpen, dan kun je een vleermuiskast ophangen. Doe je dat op de juiste manier, dan weet je zeker dat je vleermuizen kunt spotten in je omgeving. Deze nuttige diertjes eten heel wat insecten weg!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Don`t copy text!
Scroll naar boven