Werkt natuur goed bij ADHD?

Update op 6 januari 2023
kind meditatie natuur

Er is discussie over ADHD: is het nu wel of geen hersenziekte? Wat de oorzaak ook is, uit onderzoek blijkt dat de natuur kinderen zoveel rustiger maakt, dat medicatie vaak achterwege kan blijven. Natuur is goed bij ADHD.

Dat steeds meer kinderen de diagnose ADHD krijgen vind ik niet vreemd. Er komt nogal wat op ze af. Onze maatschappij is veel complexer dan vroeger en van kinderen wordt veel gevraagd.

Op school moeten ze beter scoren en veel activiteiten zoals zwemmen en muziekles die vroeger op school werden gegeven, moeten nu buitenschools worden ondernomen. Kinderen krijgen net als volwassenen veel meer prikkels en informatie dan vroeger en ze zitten al vroeg achter de schermen. Gezinssituaties zijn bovendien vaker complexer met gescheiden ouders en samengestelde gezinnen.

Wel/geen hersenafwijking

Bovenstaande is mijn persoonlijke visie. Volgens recent onderzoek van de Radboud umc is ADHD te wijten aan een afwijking in de hersenen. Maar Dr. Laura Batstra van de Rijksuniversiteit Groningen relativeert de onderzoeksuitslagen en zegt dat de veel van de auteurs banden hebben met de farmaceutische industrie. Of ADHD nu wel of geen hersenziekte is, feit is dat uit onderzoek dus blijkt dat kinderen met ADHD gebaat zijn bij spelen in het groen.

Natuurtekort

Er is al langer zorg over de beperkte tijd die kinderen (ook volwassenen, maar ik beperk me hier tot kinderen) buiten doorbrengen.

kinderlaarzen in de modder

De Amerikaanse bestseller auteur Richard Louv spreekt in zijn boek Het laatste kind in het bos zelfs van een ‘natuurtekortstoornis’ waaraan steeds meer kinderen zouden lijden. Veel kinderen komen nauwelijks nog buiten en de schrijver Richard Louv brengt dit opgroeien zonder natuur in verband met de toename van overgewicht, concentratiestoornissen en depressies bij kinderen. Volgens hem is direct contact met de natuur van wezenlijk belang voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid van kinderen.

Natuur goed voor alle kinderen

Dat blijkt ook uit divers onderzoek door onder anderen Agnes van den Berg, professor aan de Universiteit Groningen, die de invloed van natuur op mensen bestudeert. Hier lees je meer haar onderzoek en over de positieve effecten van natuur op de gezondheid en ontwikkeling van kinderen.

Van den Berg onderzocht de effecten van deelname van schoolkinderen aan het natuurbelevingsprogramma Het Bewaarde Land in Baarn. Uit de resultaten van dit onderzoek blijkt dat deelname aan het Bewaarde Land Programma een positieve invloed heeft op het emotioneel welzijn en de stemming van de kinderen.

Groen doet goed en dat is dan ook de reden waarom ik als NatuurWijzer met kinderen naar buiten ga. We timmeren hard aan de weg, maar nog veel meer scholen zouden hun leerlingen het hoofd-hart-handen-natuurprogramma van NatuurWijs moeten gunnen!

2 meisjes spelen met een plas

Is natuur goed bij ADHD?

Er is ook onderzoek naar specifiek de relatie tussen natuur en ADHD. Zo kwamen onderzoekers van Universiteit van Illinois (VS) tot de conclusie dat door een korte verblijf in een  groene buitenruimte de concentratie en impulscontrole bij kinderen(en volwassenen) verbeteren (Engels).

Dat vroeg om een vervolg, de onderzoekers wilde weten wat het effect zou zijn als kinderen regelmatig in het groen zouden spelen. En wat bleek? De natuur blijkt net zo goed te werken als medicatie tegen ADHD (Engels), maar dan zonder vervelende bijwerkingen.

Natuur maakt kinderen rustig

Kinderen die regelmatig spelen in een groene omgeving hebben mildere symptomen dan degenen die binnen of op speelplaatsen spelen. Het effect doet zich niet alleen voor in bossen, maar ook op een voetbalveldje of de achtertuin.

Voor hyperactieve kinderen geldt zelfs dat een open omgeving zoals een voetbalveld beter werkt dan een groene ruimte met veel bomen. Volgens de onderzoekers maakt het niet uit of een kind iedere dag dezelfde grassprieten ziet, als de kleur groen maar aanwezig is.

Agnes Van den Berg’s kwam tot een gelijksoortige conclusie. Uit verkennend onderzoek (Engels) op een zorgboerderij bleek dat kinderen met ADHD er beter functioneren en minder probleemgedrag vertonen dan in een stedelijke omgeving.

Nog niet overtuigd? Proveer het zelf eens uit. Kijk of jouw kind rustiger wordt in de natuur. Ga regelmatig naar buiten, maak er een routine van, als het lukt dagelijks. Natuur hebben we nodig, net zo hard als slapen en eten.

Heb je zelf ervaringen met ADHD-kinderen en natuur? Deel ze hieronder met ons!

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Don`t copy text!
Scroll naar boven