Je zit nog in de verlofbubbel, raakt steeds beter op elkaar ingespeeld en dán is het zover: je zwangerschapsverlof is voorbij en je moet weer gaan werken. Wat doe je als je kindje hier nog niet klaar voor is?
Ik werd laatst gevraagd om mee te denken over de volgende situatie:
Een moeder met een kindje van 4 maanden dat niet alleen kan slapen. Deze moeder vindt dit ’s nachts geen probleem. Maar overdag vraagt dit veel van haar. Het maakt dat er behoefte komt aan meer eigen ruimte en ze zich overbelast voelt. Ze is ook bang dat het moeilijk slapen overdag voor problemen gaat zorgen op de kinderopvang.
Hoe voorkom je dat je uitgeput raakt door een baby die je opslokt?
En wat doe je als je weer moet werken en de baby wil niet dat je weggaat?
Je energiebalans
Kijk naar je eigen energiebalans. Maak als het ware een weegschaal en kijk wat energie kost en wat energiegevend is. Probeer wat energiegevend is elke dag in te plannen, hoe moeilijk dat soms ook is. Dit kan al even douchen zijn met een lekker geurtje. Probeer ook te kijken naar de waardevolle dingen die je samen met je kindje ervaart.
Hechtingsperiode
Wees je bewust dat het een tijdelijke fase is. Het komt goed, echt! Kinderen van die leeftijd hebben jou heel hard nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. Met name een gevoel van veiligheid ontwikkelen is enorm belangrijk. Het is de basis waarop een dreumes straks de wereld zal ontdekken en het zelfbeeld ontwikkelt.
Taakverdeling
Probeer het niet alleen te doen. Wie in jouw omgeving is steunend voor jou? Wat kunnen zij betekenen? Daarnaast is het goed om te kijken naar de taakverdeling in het gezin. Is deze in balans? Wat hebben jij en je partner beiden nodig?
Minder uren
Als je weer moet gaan werken en je kindje is er nog niet aan toe, zou ik kijken naar wat je kunt regelen met je werk(gever). Kun je ouderschapsverlof opnemen? Zo nee, kun je eventueel minder uren werken?
Langzaam wennen bij de opvang
Moet je echt je huidige aantal uren behouden? Dan zou ik vooral kijken naar hoe de kinderopvang en jij dit samen kunnen oppakken. Een gedegen wenperiode die heel langzaam wordt opgebouwd, is het beste. Laat in geen geval een jonge baby huilen. Een goede kinderopvang of gastouder geeft bij jou aan dat het te snel gaat voor jouw kindje en zal een wenschema voorstellen. Dit kan bijvoorbeeld zijn door met een uurtje per dag op te bouwen. Gaat dat goed? Dan kan er verder uitgebouwd worden.
Thuiswerken en in de avond
Kom je in de knel met je werk? Mijn advies zou zijn, bespreek het met je werkgever. Vraag naar mogelijkheden, kun je misschien wat werk uit huis doen? Wat verschuiven naar de avonduren? Wat kan jouw partner doen hierin? Het is echt een gezamenlijke verantwoordelijkheid.
Je kind dragen
Slaapt je kindje nog niet zonder jou? Probeer uit wat je kind nodig heeft. Een baby van vier maanden is nog ontzettend jong. Als het in de nacht al goed slaapt is dat al heel wat! Probeer overdag te wandelen met de wagen. Probeer nabijheid te geven als je kind wil gaan slapen. Veel ouders dragen hun kind veel op deze leeftijd. Mooi! Maar kijk vooral wat bij jou past. Er is geen goed of fout als jij het met liefde doet en voelt wat het beste is voor jouw kind.
Niet naar de kinderopvang
Uit eigen ervaring vanuit de kinderopvang kan ik vertellen dat het veel voorkomt dat kinderen nog niet klaar zijn voor een kinderopvangervaring. Een stapje terug doen is dan echt wat nodig is. Zoek vooral naar mogelijkheden in plaats van weerstand bij jezelf. Soms kan bijvoorbeeld een opa of oma ook heel goed de veiligheid bieden in plaats van een kinderopvang. Of heeft een beginnende gastouder met nog weinig kinderen alle tijd voor de veilige hechting van jouw kind.
Kind blij, jij blij
Onderzoek vanuit een helikopterview wat het beste is. Perfect bestaat niet, dus probeer de zo goed mogelijke oplossing te zoeken. Als het goed gaat met jouw kind gaat het meestal ook goed met jou. Andersom telt zwaarder, wanneer het niet goed gaat met jouw kindje voel je je echt doodongelukkig op je werk. Balans is de basis voor een goede sfeer en je fijn voelen.
Advies inwinnen
Ten slotte kun je altijd raad vragen, misschien op het consultatiebureau of bij de huisarts als je daar de klik voelt. Praat met andere moeders, hoe doen zij dat? Samen kom je vaak op meer ideeën dan wanneer je in je eentje zit te piekeren.
Fotocredit: Foto door Iuliia Bondarenko via Pixabay