Moestuinactiviteit: aardappels in emmers

Update op 22 januari 2023
moestuinactiviteit aardappelen in emmers

Deze moestuinactiviteit is een leuke manier om kinderen te laten zien waar voedsel vandaan komt. Dat uit één pootaardappel een heel maaltje aardappels groeit, is voor kinderen mágisch!

Met een moestuin heb je altijd verse groenten en fruit bij de hand. In mijn moestuincursus ga ik uit van ongeveer 20 vierkante meter tuin, maar aardappels kun je ook in potten of emmers poten. Voor jonge kinderen is dat zelfs leuker, want je kunt zo heel goed zien hoe verschillende rassen het doen.

Het bodemklimaat in een emmer is goed voor aardappels. Het is er luchtig en vochtig, maar nooit te nat als je het goed doet. Een emmer warmt bovendien snel op in de zon.

Wat heb je nodig voor deze moestuinactiviteit?

  • Een paar emmers
  • Een mengsel van gewone tuinaarde en compost of tuinaarde en potgrond. Ongeveer 12 liter per emmer
  • Een paar poters. Dit zijn kleine aardappelknollen van tussen 28 en 45 mm. doorsnede. Neem niet die uit de supermarkt, die zijn namelijk chemisch behandeld tegen uitlopen. Liever haal je ze in de biologische winkel of bij andere moestuiniers. Dan maken ze spruiten waaraan nieuwe aardappels kunnen groeien.

Als je verschillende soorten neemt, kun je goed bekijken welk ras het het beste doet, dat wil zeggen: de meeste aardappeltjes oplevert.

Voorbereiding op het poten van de aardappelen

Je hebt vast meegemaakt dat aardappelen scheuten krijgen als je ze te lang laat liggen of als je ze niet donker genoeg bewaart. Daarvan kun je gebruik maken voordat je de aardappelen poot.

Let op! Aardappels die lang blootgesteld worden aan zonlicht, worden groen. Onder de schil heeft zich dan een laagje van een giftige stof (solanine) gevormd. Deze aardappels zijn niet langer eetbaar.

Laat de pootaardappels eerst drie weken kiemen. Aardappelknollen hebben ‘slapende ogen’ waaruit scheuten (spruiten) groeien als je ze op een lichte, koele plek zet gedurende 3 tot 4 weken. Leg ze bij circa. 10°C verspreid in een houten open kistje zodat er genoeg licht bij kan of zet ze rechtop in een kartonnen eierdoos.

De kiemen kleuren wit of paars en kunnen het beste worden gepoot als de scheuten minstens 2 cm groot en stevig zijn. De knollen zijn die geen scheuten vormen, gooi je weg.

Wanneer mogen pootaardappelen de grond in?

De vroege aardappelen kunnen de grond in vanaf half maart tot begin april, de halfvroege tot eind april en de late rassen kunnen vanaf begin april tot half mei worden gepoot.

Andere criteria dan de poottijd bij de rassenkeuze zijn vaak de vastheid bij het koken en de tolerantie tegen aardappelplaag. Hieronder een vroege, midden en late rassen met hun eigenschappen.

Lees hier meer over verschillende biologische rassen.

Hoe poot je de aardappelen?

Vóór je de emmers vult, boor je op 8 cm boven de bodem 3 of 4 gaten van 10 mm. doorsnede. Bij veel regen kan de neerslag via de gaten weglopen. Vul de emmer voor de helft, druk aan en leg de aardappel erbovenop. Vul de emmer dan verder aan. Nog eens aandrukken en de eerste aardappel is gepoot. Doe dit vervolgens met de andere emmers en aardappels. Het planten van de aardappelen en het aandrukken kun natuurlijk heel goed door je kind laten doen.

Vul de emmers met een mengsel van gewone tuinaarde en compost, of eventueel tuinaarde en potgrond. In elke emmer kun je een ander ras planten. Zet dan wel op elke emmer welk ras erin zit, tel over een aantal maanden tijdens het rooien het aantal aardappelen en meet het gewicht dat er per ras gerooid is. Welk ras heeft de grootste opbrengst?

Zorg dat de potten niet te droog worden. Zet ze op een lichte plek. Noteer wanneer de eerste pieper zijn eerste blaadjes laat zien. Als het blad geel word, zijn de aardappelen volgroeid (maar als je ze slecht verzorgt natuurlijk eerder…).

Einde moestuinactiviteit

Uiterlijk eind oktober is de afronding van deze moestuinactiviteit. Kieper de emmer voorzichtig om en zoek samen de aardappelen. ’s Avonds kunnen ze meteen de stamppot in. Of je maakt er zelf frietjes van. Eet smakelijk!

Lees hier meer over ziekten, oogsten en bewaren van aardappelen.

Doe je mee met mijn online cursus moestuinieren?

Ik bied ouders, kinderopvang en onderwijs verschillende online cursussen om te leren en ontdekken in de moestuin. Heb jij een volkstuin, een eigen tuin of rond school of opvang een stukje grond? In een tuintje van 4 x 5 meter kun jij al 8 gewassen en bloemen telen. Wanneer je de cursus Moestuinieren met Kinderen volgt, ontvang je wekelijks moestuintips. Die passen we aan aan het weer op dat moment. We telen namelijk zelf mee!
Daarnaast krijg je ideetjes voor kinderactiviteiten in de moestuin, informatie over telen en over de planten en dieren in de moestuin en recepten.

Geef je je op voor de jaarcursus Moestuinieren met Kinderen, dan ontvang als welkomstgeschenk het kookboek Lekker Plantaardig.

Wekelijks krijg je alle informatie die je nodig hebt om te leren moestuinieren en kinderen een leuke, leerzame tijd in en om de moestuin te bezorgen.

Bekijk hier hoe je een teeltplan voor de moestuin maakt.

Foto door FreudCC BY-SA 4.0, Link foto

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Don`t copy text!
Scroll naar boven