Leuke uitjes voor kinderen in de herfstvakantie

Update op 29 november 2023
Het Oertijdpark is een gezellig kinderuitje voor de hele familie in de herfstvakantie

Heerlijk, herfstvakantie! Hele dagen vrij! Eindelijk tijd voor leuke uitjes en activiteiten met de kinderen. Welke uitstapjes zijn er in Nederland? Een selectie van 36 leuke kinderactiviteiten.

Blader meteen door naar de provincie van jouw keuze (na de klik iets doorscrollen):

Groningen
Friesland
Drenthe
Overijssel
Gelderland
Flevoland
Noord-Brabant
Limburg
Utrecht
Zuid-Holland
Zeeland
Noord-Holland

Uitjes in de herfstvakantie in Groningen

Wonderwereld

In de bossen van Ter Apel ligt fantasie- en dierenpark. Je loopt tussen de uilen, roofvogels, kleine aapjes en de ringstaartmaki’s en leert van alles over natuur in het Natuurontdek Centrum waar je allerlei items uit de natuur kunt aanraken zoals een stuk huid van een olifant of een wervel van een walvis. In de Drakengrot tref je sprookjesfiguren zoals tante Beppie de heks en Zwammer het paddenstoelenmannetje. Heerlijk spelen kun je op de Speelruïne op de speelweide en in de speeltuin met torens en een loopbrug.

Meer over dit uitje in de herfstvakantie met kinderen in Groningen

Dinopark Tenaxx

Alles over dino’s en de evolutie leer je in dit landgoed bij Wedde waar tussen de bomen meer dan twintig levensgrote dinosaurussen staan. Landgoed Tenaxx is een voormalig aardappelveld waar tegenwoordig de grootste collectie treurbomen ter wereld staat. Veel van de boomsoorten komen uit het tijdperk van dinosaurussen. Je waant je in dit oerlandschap dat ook echt in het Juratijdperk. Er is ook een tentoonstelling te zien met echte dinosaurusskeletten en -schedels waaronder een vier meter hoog skelet van een Albertosaurus. Een deel daarvan komt uit de collectie van het voormalig Noorderdierenpark in Emmen.

Meer over dit uitje in de herfstvakantie met kinderen in Groningen

Cinekid

In de stad Groningen (maar ook in andere steden) draaien leuke kinderfilms als Zeevonk en kinderseries zoals Saïd & Anna. Daarnaast kunnen kinderen zich in het Cinekid Lab (Forum) vermaken met allerlei activiteiten die te maken hebben met virtual reality (VR) en augmented reality (AR). Het Cinekid Lab is verspreid door het hele Forum. Dat betekent een gebouw vol virtuele games, media-installaties en leuke workshops. Zo kun je je eigen film bedenken en tekenen met jezelf in de hoofdrol. Of scheur met een Mario kart dwars door het Forum (AR). Activiteiten zijn leuk voor kinderen van 4 tot 12 jaar en kaartjes koop je het liefst van tevoren.

Meer over dit uitje in de herfstvakantie met kinderen in Groningen

Bosbingo bij het Lauwersmeer

Vanaf 5 jaar kunnen kinderen op 25 oktober samen met de boswachter een route lopen van ongeveer 2,5 km door het Lauwersmeer. Onderweg komen ze dingen tegen die op de bingokaart staan. Als je kaart vol is, heb je bingo! Deze activiteit voor kinderen duurt 2 uur en kost 5 euro. Vanaf 10 jaar kun je in hetzelfde gebied op 28 oktober naar de Nacht van de Nacht. Doe mee met een excursie in het donker waarbij een telescoop aanwezig is. Na afloop is er warme chocolademelk, koffie of thee. Neem vooral je eigen verrekijker mee, want ook daarmee haal je de sterren dichterbij.

Meer over dit uitje in de herfstvakantie met kinderen in Groningen

Herfstvakantie activiteiten voor kinderen Rijksuniversiteit Groningen
Experimenteren bij de Masterminds tentoonstelling van de RUG.

Tandpasta maken

In het Universiteitsmuseum van Groningen (RUG) kun je in de herfstvakantie van alles maken. Zo kun je op 23 oktober slijm maken, een activiteit voor 6-11 jaar. Op 24 oktober duik je het lab in om tandpasta te maken. En op 25 oktober is er een knutselmiddag waarbij je zelf kunt kiezen wat je maakt. Behalve deze activiteiten kun je ook een speurtocht doen bij de Masterminds-tentoonstelling waar je onder meer een zenuwspiraal kunt zien of vergrootglazen om objecten te bekijken.

Meer over dit uitje in de herfstvakantie met kinderen in Groningen

Uitjes met kinderen in de herfstvakantie in Friesland

Gaasterlandse Natuurweek

Van 22 t/m 28 oktober kun je in het Gaasterland van alles leren over ecosystemen. Er zijn activiteiten voor jong en oud en de week begint met een Groene Markt in Rijs. In natuurgebied De Mokkebank is een clean upactie en in Mirns kunnen kinderen alles leren over het schaap en wol. Verder zijn er een fotografieworkshop, waterdiertjesexpeditie, paddenstoelenexcursie en outdoordagen. Voor kinderen van 8 t/m 10 jaar is er in bosk Elfbergen een dierenspeurtocht. Opdrachtenboekjes zijn verkrijgbaar bij bezoekerscentrum Mar & Klif, de Brink 4 in Oudemirdum.

Meer over dit uitje in de herfstvakantie met kinderen in Friesland

De Groene Markt, de afrap van de Gaasterlandse Natuurweek.
De Groene Markt, de aftrap van de Gaasterlandse Natuurweek.

Fries Museum: dansen en koekjes bakken

Deze herfstvakantie kun je in het Fries Museum koekjes bakken! Met een koekplank druk je jouw deeg in een vorm naar keuze. Nadat de koek is afgebakken, neem je deze mee naar huis. Op 20 oktober is er van 17 tot 21 uur de Coole Kidsnacht. Je kunt er dansen op het koninklijke bal van kunstenaars Kate en Christoffel Bisschop of je eigen kunstwerk schilderen. De Coole Kidsnacht is het leukst voor kinderen van 8 tot 12 jaar. Verder zijn er elke zondag rondleidingen langs onder andere schilderijen en oude kostuums. Kinderen tot 17 jaar betalen geen entree in dit museum.

Meer over dit uitje in de herfstvakantie met kinderen in Friesland

Fries Museum activiteiten
De Coole Kidsnacht in het Fries Museum.

Openluchtmuseum De Spitkeet

In de periode 1850-1950 was het leven op de Friese en Groningse heide niet gemakkelijk. Er was armoede en de omstandigheden waren zwaar. Openluchtmuseum en themapark De Spitkeet (plaggenhut) vlakbij Harkema laat op ruim 4 hectare de verschillende soorten woningen en omstandigheden zien waarin de mensen leefden en werkten. Er is een speurtocht door het openluchtmuseum en er zijn twee speeltuinen.

Meer over dit uitje in de herfstvakantie met kinderen in Friesland

Planeten in de woonkamer

Het Eise Eisinga Planetarium in Franeker is onlangs door Unesco uitgeroepen tot werelderfgoed. De Friese wolfabrikant en zakenman Eise Eisinga bouwde het planetarium met wat hulp van wolkammersknecht Willem Wytzes in zijn eigen woonkamer in Franeker. Het is een astronomisch uurwerk, aangedreven door een slingeruurwerk. De constructie toont de actuele posities van de zon, de maan, de aarde en de vijf andere planeten die destijds bekend waren. Dit eeuwenoude planetarium is het oudst werkende ter wereld. Er is veel rekenwerk voor nodig geweest. Eise Eisinga was behalve zakenman ook wis- en sterrenkundige. Hij werkte aan dit meesterstuk van 1774 tot 1781. Behalve het planetarium is in het museum een interactieve expositie te bezoeken waar je veel leert over het heelal.

Meer over dit uitje in de herfstvakantie met kinderen in Friesland

In planetarium Eise Eisinga in Franeker werkt het hele mechanisme nog.
Het Planetarium van Eise Eisinga in Franeker is nu Werelderfgoed.

Uitjes met kinderen in de herfstvakantie in Drenthe

Kindermaand in Speelgoedmuseum Kinderwereld

In dit museum kun je allerlei antiek speelgoed zien, zoals poppen, treinen, LEO en speelautomaten. Zelf spelen kan natuurlijk ook in de ouder draaimolen of op de oude buitenspeelplaats. Daar kun je fietsen met oude fietsen, spelen met diabolo’s en tollen. Ook is er een knutselzolder en treinpark. Het Speelgoedmuseum bestaat dit jaar 50 jaar en dat wordt gevierd met allerlei leuke knutselactiviteiten.

Meer over dit uitje in de herfstvakantie met kinderen in Drenthe

Frensenhoes

In deze oude timmerwerkplaats kun je een nog altijd werkende houtbewerkingsmachines van meer dan 100 jaar oud en de houtzagerij bekijken. Op Open zaterdagmiddagen doen de machines in de timmerwerkplaats hun werk en worden bomen tot planken gezaagd. Je kunt er koffie, thee en limonade krijgen en unieke cadeautjesen de unieke Frensenhoeshoning kopen.

Meer over dit uitje in de herfstvakantie met kinderen in Drenthe

Een Bronstijdboerderij in het Oertijdpark van het Hunebedmuseum.
Boerderij uit het Bronstijdperk (foto: Hunebedcentrum)

In het spoor van de Neandertaler

In het Oertijdpark ontmoet je mensen uit de prehistorie. Zij laten zien hoe het er aan toe ging in de prehistorie. Ontdek bijvoorbeeld hoe de prehistorische mensen vuur maakten. Ook wordt er gekookt, vuursteen bewerkt, wol geverfd en hout bewerkt. Vanaf het neanderthalkamp loop je langs hutten, grafheuvels en veenwegen, naar het prehistorische dorp. Er is ook een blotevoetenpad, vlindertuin en boogschietbaan. Maak een wandeling door wel 150.000 jaar geschiedenis!

Meer over dit uitje in de herfstvakantie met kinderen in Drenthe

Uitjes met kinderen in de herfstvakantie in Overijssel

genoeg te doen in het Oyfo Techniekmuseum in Hengelo.
Zelf proefjes doen in het Oyfo Techniekmuseum in Hengelo. (Foto: Mike Bink)

Techniekmuseum in Hengelo

In het Oyfo Techniekmuseum in Hengelo kun je niet alleen kijken, maar ook vooral veel zelf doen. Ga je op onderzoek uit door de verschillende zones met interactieve spellen, roetsj je van de glijbaan en laat je de toekomst voorspellen in de machinehal. Zie hoe onze wereld verandert door technologie. Kom alles te weten over stoommachines en smartphones, robots en kunst, energiebronnen en onze planeet. Kortom, alles over mens en techniek. Doe mee aan de workshops en activiteiten en verken Oyfo als een ware uitvinder.

Meer over dit uitje met kinderen in Overijssel

Geheimzinnig Dinoland

De dino’s in het Dinopark in Zwolle komen van 14 oktober tot en met 29 oktober nog één keertje uit hun holletjes voor de winterslaap. In het dinopark zijn meer dan 100 soorten uit het Trias, Jura en Krijt tijdperk, een speciaal aangelegd dinosauruspad voert je erlangs. Tijdens een (M)eat & Greet kun je met ze op de foto. Over de Tyrannosaurus rex is een interactieve tentoonstelling met een levensecht T. rex-skelet. In het theater zie je een korte voorstelling die je door door de tijd van de dinosaurussen leidt. In het park zijn verder allerlei uitdagende activiteiten zoals een klimparcoursen, lasergamen en een bungeetrampoline. Ook is er een overdekte speelhal.

Meer over dit uitje met kinderen in Overijssel

Uitjes met kinderen in de herfstvakantie in Gelderland

Maak shampoo in het Watermuseum

In dit museum kun je door interactieve spellen en animaties alles leren over water. Er is een leerzaam lab met proefjes, kinderen kunnen shampoo maken in de shampoofabriek en kinderen vanaf 7 jaar mag je proefjes doen met vloeistoffen. In de beek kun je organismen uit het water halen en onder de microscoop bekijken. Buiten is ook een waterbak.

In de herfstvakantie ga je in het lab van professor Obie helpen bij het compleet maken van het recept voor een toverdrank. In dit museum leer je spelenderwijs alles over zoet water. Wist je bijvoorbeeld dat een olifant water kan ruiken op een afstand van 4,8 kilometer?

Meer over dit uitje met kinderen in Gelderland

Uitjes in de herfstvakantie het Bakkerijmuseum

Speculaas maken in het Nederlands Bakkerijmuseum

Speculaas maken is een eeuwenoude traditie. En in de herfstvakantie kunnen kinderen leren hoe dit moet. Met een originele koekplank bakken ze hun eigen speculaaspop. In het museum zijn prachtige koekplanken te zien met gedetailleerd houtsnijwerk.Er is een speurtocht en de bakkers Fred en Martijn staan elke dag in het museumtheater met een vrolijke broodshow. Ook kun je heerlijk gevuld speculaas of vers gebakken poffertjes proeven uit eigen bakkerij.

Meer over dit uitje met kinderen in Gelderland

Op de tast door het Muzieum

Soms doen kinderen een spelletje: hoe zou het zijn om blind te zijn? in dit museum kun je dat ervaren. Met een taststok vind je na een introductie je weg door het museum langs allerlei situaties zoals blinden die ervaren. Je kunt je door een gids laten meevoeren door een dag uit het dagelijks leven van iemand die blind is. Bij de donkerbeleving Op vakantie met… kom je in vakantiesferen, maar dan zonder dat je iets kunt zien.

De buitenbeleving, Expeditie ribbelroute, staat helemaal in het teken van slechtziendheid. Dit is leuk vanaf 8 jaar.

Meer over dit uitje met kinderen in Gelderland

Uitjes met kinderen in de herfstvakantie in Flevoland

Kabouterdagen Almeerderhout

In het Buitencentrum Almeerderhout kun je op 25 en 28 oktober naar de Kabouterdagen. Loop eerst het kabouterpad en duik daarna het buitencentrum in om naar kabouterverhalen te luisteren, spelletjes te doen, te tekenen en geschminkt te worden als kabouter. Erna kun je je uitleven in het speelbos of het klimbos in de buurt of één van de doepaden lopen. Er zitten bevers in de buurt en je kunt leren om hun sporen te herkennen. Op zoek naar de bever!

Meer over dit uitje met kinderen in Flevoland

In Flevoland kun je in de herfst in het Waterloopbos veel paddenstoelen ontdekken waaronder porceleinzwam en de vliegenzwam
© Natuurmonumenten – Jorrit ‘t Hoen

Verborgen waterwerken

Wie lekker naar buiten wil, vermaakt zich prima in het Waterloopbos. Een historisch openlucht laboratorium met schaalmodellen van ruim dertig waterwerken. Dit zijn restanten van het onderzoek uit de jaren vijftig naar de Deltawerken, maar ook van waterwerken voor exotische plekken zoals de haven van Lagos. Veel modellen zijn inmiddels overwoekerd door mossen, planten en bomen en het is spannend ernaar op zoek te gaan, geholpen door bewegwijzering.

In de herfst barst het in het Waterloopbos van de paddenstoelen. Waaronder kleurrijke soorten als het essenvlieskelkje, narcisridderzwam, porseleinzwam en natuurlijk de vliegenzwam.

Meer over dit uitje met kinderen in Flevoland

Op Schokland lekker bezig in de interactieve zandbak.
Op Schokland lekker bezig in de interactieve zandbak.

Verdwenen eiland Schokeiland

In de voormalige Zuiderzee lag Schokland, een eiland dat bij woest weer in de zee verdween. Midden op het voormalige eiland staat Museum Schokland. In dit museum leer je alles over de geschiedenis van het eiland en de strijd tegen het water. Ook test je je kennis over ijstijddieren en zwerfkeien.
Je kan archeologische en geologische schatten opgraven en je eigen landschap bouwen in de interactieve zandbak. Er is ook een natuurspeeltuin waar je kunt schommelen, klimmen en spelen met zand en water. Rondleidingen zijn op aanvraag beschikbaar, je kunt daarvoor mailen naar het museum.

Meer over dit uitje met kinderen in Flevoland

Uitjes met kinderen in de herfstvakantie in Noord-Brabant

Zelf actie ondernemen in het PreHistorisch Dorp in eindhoven.
Zelf actie ondernemen in het PreHistorisch Dorp in Eindhoven.

Van prehistorie tot late Middeleeuwen

In dit openluchtmuseum bij Eindhoven maak je in één dag een tijdreis van 10.000 jaar. Je begint bij de jagers/verzamelaars uit de steentijd, leert vervolgens alles over de eerste boeren en de Vkingen en Franken je eindigt bij de ambachtslieden uit de middeleeuwen. Er is van alles te doen: boogschieten, brood bakken of een zwaard smeden. Ook kun je je door de historische bewoners van het dorp (tijdgidsen genoemd) laten rondleiden op hun erven, hoeves of ambachtshuizen. Zij vertellen je van alles over het dagelijks leven in het verleden.

Meer over dit uitje met kinderen in Brabant

Samen onderzoek doen in het Natuurmuseum in Tilburg.
Samen onderzoek doen in het Natuurmuseum in Tilburg.

Natuurmuseum Tilburg

Tegenover het centraal station ligt dit museum waar je alles leert over planten en dieren. Ontdek de IJstijd met wolharige neushoorns, wolharige mammoeten en steppenwisenten met wolven, grottenleeuwen en sabeltandtijgers. In Zoek het zelf uit! kun je je onderzoek uit een snackmuur halen en aan de slag gaan. Of ontdek de seizoenen in de BOS-zaal die elk jaargetijde verandert. Nu is het er herfst en kun je via projecties zien hoe de egel zijn winterslaap houdt. Ben je benieuwd hoe het zit met opgezette dieren in een museum? En gaat dat ook wel eens mis? In Mispoezen en Pechvogels leer je daar alles over. In de OO – zone kunnen kinderen zelf onderzoek doen naar objecten uit een van de vitrinekasten.

Meer over dit uitje met kinderen in Brabant

Dierenpark met onbekendere soorten

Dierenpark De Oliemeulen begon als een reptielenhuis, maar herbergt inmiddels veel meer diersoorten die niet per se aaibaar zijn. Wat dacht je van vliegende honden, apensoorten, katachtigen, krokodillen, gordeldiertjes en stinkdiertjes.

Het reptielenhuis in dierenpark Oliemeulen
Het reptielenhuis in dierenpark Oliemeulen.

Tijdens de demonstraties met een wurgslang en een vogelspin mogen de kinderen die durven deze dieren aanraken. Op drukke dagen vliegen ook de roofvogels los. In deze dierentuin wonen maar liefst 150 verschillende diersoorten.

Meer over dit uitje met kinderen in Brabant

Uitjes met kinderen in de herfstvakantie in Limburg

Walvissen in Maastricht

In Het Natuur Historisch Museum in Maastricht leren kinderen over de natuur van vroeger en nu. Er is een grote walvistentoonstelling met informatie over lichaamsbouw en communicatie. Je ontdekt hoe walvisachtigen wereldwijd worden bedreigd door overbevissing, zwerflplastic en militaire toepassingen van sonar.

Middelpunt van deze expositie zijn de walvisbotten van circa 37 tot 33 miljoen geleden.

Verder is in het museum een insectenkamer en een demonstratiekast met honingbijen. Voor kinderen zijn leuke activiteiten te doen, zoals kastanjepoppetjes maken, een bijenhotel bouwen en kriebelbeestjes vangen.

Meer over dit uitje met kinderen in Limburg

Oud aardewerk bekijken in het Limburgs Museum.
Oud aardewerk bekijken in het Limburgs Museum (foto: Philip Driessen – Limburgs Museum).

Van Romein tot ridder

Dit cultuur-historisch museum in het Julianapark in Venlo biedt diverse tentoonstellingen over de geschiedenis van Limburg. Vier maquettes langs een 100 meter lange landschapswand geven elk een beeld van een kantelpunt in de geschiedenis van Limburg; de eerste mens, de eerste boeren, de komst van de Romeinen en de eerste monniken. In de themakamers met geluid waan je je in de Limburgse geschiedenis. Zo word je in het devotionalia-winkeltje toegesproken door een praatgrage verkoopster. In het atelier in de van een aardewerkfabriek schalt de stem van een opzichter die meisjes aanspoort om door te werken.

Meer over dit uitje met kinderen in Limburg

Kindergrottenroute

De Limburgse grotten in onder leidjng van een ervaren gids in Maastricht.
De Limburgse grotten in onder leiding van een ervaren gids in Maastricht.

In Maastricht is voor kinderen van 4 tot 7 een speciale kindergrottentocht van ongeveer 1 uur. In het donkere gangenstelsel onder de Sint Pietersberg vertelt de gids spannende verhalen. Een zaklampje mag mee. Kinderen moeten worden begeleid door een volwassene en de aanwijzingen van de gids goed opvolgen. Het is aan te raden warme kleding aan te trekken en schoenen die vies mogen worden. In de grotten is het altijd 12 graden.

Voor kinderen van 8 tot 12 jaar is er een tour waarbij de gids tekeningen op de wanden van mijnwerkers van enkele honderden jaren geleden laat zien. Ook deze tocht duurt ongeveer 1 uur.

Meer over dit uitje met kinderen in Limburg

Uitjes met kinderen in de herfstvakantie in Utrecht

Speeltuin natuurkwartier

In deze natuurspeeltuin in Nieuwegein kunnen kinderen zich uitleven met natuurlijke materialen zoals takken, zand en water. Ze kunnen een takkenhut bouwen of dammetjes aanleggen, verstoppertje te spelen, klimmen en klauteren.

Bij de speeltuin is ook een blotevoetenpad, levende zonnewijzer en bijenstal waar je alles leert over het leven van de bij. Wandel ook eens door de boomgaard en raap wat gevallen fruit.

Meer over dit uitje met kinderen in Utrecht

Waterliniemuseum Fort Vechten

In de bomvrije kazerne van Fort Vechten bij Bunnik leer je niet alleen over de waterlinie, maar ook over Romeinen. Die hadden zich naast het fort gevestigd in het Romeinse castellum Fectio. Rondom de kinderboekenserie ‘Dagboeken van Nurdius Maximus’, waarin een Romeinse jongen van 12 jaar oud een grote Romeinse held wil worden, is een tentoonstelling ingericht waar je de avonturen van Nurdius in het echt kunt beleven.

Naast deze tijdelijke kindertentoonstelling is er ook een vaste Romeinententoonstelling, waar opgravingen uit het castellum te zien zijn.

Meer over dit uitje met kinderen in Utrecht

Uitjes met kinderen in de herfstvakantie in Zuid-Holland

De Grote Schijn in Kralingse Bos

Het Kralingse bos in Rotterdam is tijdens de herfstvakantie omgetoverd tot een sprookjesbos. Door het donker maak je een belevingwandeltocht met veel licht, geluid en geur. Achter elke struik wacht een nieuwe verrassing. De fluisterende bomen, paddenstoelen, alles krijgt een lichtgevende gloed. Een magisch schouwspel met het bos als natuurlijk decor.

Meer over dit uitje met kinderen in Zuid-Holland

De tuin van Floddertje

In het zuiderlijke gedeelte van het Annie M.G. Schmidtpark vind je een natuurspeeltuin waar kinderen heerlijk los kunnen gaan. Drie delen worden met elkaar verbonden door een breed wandelpad. Het eerste deel bij de ingang is voor de jongste kinderen van 0-6 jaar. Met een touwbrug ga je naar het centrale deel van het eiland. Vanaf dit punt wordt het eiland steeds spannender. Durf jij over de stapstenen in het water of op het trekvlot naar het achterste deel van het eiland? Daar ligt het avontuurlijke speelbos.

Een beetje regen? Helemaal niet erg! Hoe meer modder, hoe leuker deze speelplek wordt!

Meer over dit uitje met kinderen in Zuid-Holland

Uitjes met kinderen in de herfstvakantie in Zeeland

Vogelspinnen en kameleons

In de Berkenhof Tropical Zoo is enorm veel te doen. In de mini jungle zijn maar liefst 50 diersoorten. Je vindt er een beetje griezelige dieren als dwergkaaimannen, slangen, vogelspinnen, maar ook ara’s, kameleons en wandelende takken. Een paar keer per dag geven de dierenverzorgers uitleg over een dier en met wat geluk mag je hem zelfs vasthouden!

In de Tropical Zoo tref je kleurige kameleons.
In de Tropical Zoo tref je kleurige kameleons.

Ondergronds in de fossielenmijn ontdek je mammoeten, sabeltandtijgers en dino’s. En op zolder vind je schedels, skeletten, opgezette dieren en andere bijzonderheden uit de natuur. Kinderen kunnen zich uitleven in de indoor Kids jungle en het Buitenspeelbos. In de mijnwerkers hut kun je mineralen en edelstenen vinden uit alle hoeken van de wereld die je tegen een vergoeding mee naar huis mag nemen. Huisdieren zijn niet toegestaan in het park.

Meer over dit uitje met kinderen in Zeeland
In Terra Maris met beeld en geluid, maquettes, een groot zee-aquarium, skeletten, VR-films en opgezette dieren alles ontdekken over het Zeeuwse landschap en de natuur.

Museum voor Natuur en Landschap

In Terra Maris in Oostkapelle ontdek je met beeld en geluid, maquettes, een groot zee-aquarium, skeletten, VR-films en opgezette dieren alles over het Zeeuwse landschap en de natuur. In de wisselexpo ‘Van Mammoet tot Spijkerbroek, over klimaat en de kracht van de natuur’, kun je een mammoetkies en de huid van een nijlpaard voelen, aan de weet komen wat je allemaal zelf kan doen voor het klimaat, in het zand Zeeland maken en nog veel meer.
In de grote landschapstuin kunnen kinderen met een schepnetje waterdiertjes vangen in de vijvers, klauteren over klimtoestellen en de mottetoren beklimmen.

Meer over dit uitje met kinderen in Zeeland

Uitjes met kinderen in de herfstvakantie in Noord-Holland

In het Mediapark in Hilversum leer je in de herfstvakantie alles over je smartphone en kun je in een game stappen.

Radio maken

Het Mediamuseum in Hilversum is helemaal vernieuwd. In dit educatieve museum leer je alles over de invloed van media op jou en de invloed die jijzelf hebt op media. In de herfstvakantie is er een supersmartphone goochelshow en zoekt de 11-jarige Nova vanuit de toekomst contact met jou. Het museumis interactief. Je kunt zelf een game maken of letterlijk een game instappen, influencer zijn, het nieuws bepalen en presenteren, regisseren en nog veel meer. Ook zijn rondleidingen mogelijk.

Meer over dit uitje met kinderen in Noord-Holland

Cinekid in Amsterdam

Net als in Groningen (en 38 andere locaties) vindt ook in Amsterdam het grootste kindermediafestival ter wereld plaats: Cinekid. Op het Westergasterrein kunnen kinderen tussen de drie en veertien jaar nieuwe, bijzondere en opvallende films en televisieproducties bekijken en op ontdekkingstocht gaan in het MediaLab. In het Medialab, de grootste digitale speeltuin van de wereld, vind je interactieve kunstinstallaties, de nieuwste apps en games en exclusieve mediaworkshops.

Het Cinekid Festival terrein is gratis toegankelijk. Voor de zaalvoorstellingen, het MediaLab, de masterclasses en de escaperoom koop je een kaartje.

Meer over dit uitje met kinderen in Noord-Holland 

Op Pampus zijn in de herfstvakantie vele activiteiten te doen.

Licht uit op forteiland Pampus

In de herfstvakantie zijn in de eerste vakantieweek telegrafisten aan het werk. Je kunt er alles leren over zendapparatuur en morsecodes. Als bonus kun je een sleutelhanger maken met je naam erop in morsecode.

De tweede vakantieweek kun je meedoen met de WaterExpeditie. Ontdek hoe vroeger en nu voor schoon drinkwater op Pampus wordt gezorgd. Ook kun je flessenpost knutselen.

Op 28 oktober, de Nacht van de Nacht, kun je op een overlichte boot ontdekken hoe mooi Pampus is bij kaarslicht. Geniet onderweg van de sterren boven je hoofd en een kop warme soep in je handen. Ook kun je lopen langs kaarsjes vanaf het dak tot diep in het fort. Onderweg vertellen gidsen over het gebruik van water vroeger en nu.

Forteiland Pampus bezoek je met je eigen boot, of je vertrekt vanaf de haven van IJburg in Amsterdam. Na de herfstvakantie is Pampus alleen in het weekend te bezoeken.

Meer over dit uitje met kinderen in Noord-Holland

oudhollandse kermis in het Zuiderzeemuseum
Oud-Hollandse kermis in het Zuiderzeemuseum (foto: Madelon Dielen).

Herfstvakantie in het Zuiderzeemuseum

In het Zuiderzeemuseum kun je vanaf 14 oktober kun je twee weken lang het nostalgische gevoel van de Oudhollandse kermis van begin 20ste eeuw herbeleven in het buitenmuseum. Er zijn verschillende activiteiten, zoals het spelletjescafé en de poppenkastvoorstellingen van de bekende poppenspeler van de Dam in Amsterdam. ‘s Avonds zijn in het buitenmuseum op 21 en 28 oktober muzikale optredens en zorgen stormlantaarns voor een unieke sfeer in de straten en huisjes. Voor kinderen zijn gratis lampionnen verkrijgbaar, zolang de voorraad strekt. Op 21 oktober zijn er in de Markerhaven drie lasershows en op zaterdag 28 oktober wordt ‘s avonds feestelijk afgesloten met een vuurwerkshow.

Meer over dit uitje met kinderen in Noord-Holland

2 gedachten over “Leuke uitjes voor kinderen in de herfstvakantie”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Don`t copy text!
Scroll naar boven