Leuke activiteit: stenen zoeken en herkennen

Update op 23 juni 2022
Stenen vertellen over de geschiedenis van de aarde en het is leuk om ze te zoeken en herkennen.

Stenen zoeken is een leuke natuuractiviteit. Sommige zijn mooi, maar ook de wat saaie stenen zijn soms te moeite waard. Als je ze openbreekt, kun je weleens ware schatten vinden.

Wie heeft nooit langs het strand of een pad geslenterd en daar een mooie steen gevonden die vervolgens een lievelingssteen werd? Wij rapen nog regelmatig mooie exemplaren op die vervolgens op een schaaltje liggen te verstoffen of worden teruggevonden in een jaszak, totdat we besluiten dat hij maar terug moet de natuur in.

Stenen horen bij het element aarde, je kunt er de geschiedenis van de aarde aan aflezen. Het grind dat wij nu vinden, kwam tot wel 2,5 miljoen jaar geleden via rivieren en ijsmassa´s ons land binnen. De stukken steen waren oorspronkelijk vaak groot en ruw, maar sleten door het constante rollen en botsen af tot ronde kiezels. Hoe langer de kiezels onderweg waren, hoe ronder en kleiner ze werden. Om te eindigen als zand.

Stenen zijn er in soorten en maten, glad, ruw, in allerlei kleuren, met gaten, bobbels of gekke uitsteeksels. Aan het uiterlijk van een steen kun je zien waar hij vandaan komt. Waar stenen vandaan komen kun je lezen in deze blog. Bij rivierbeddingen en in de Ardennen kun je op zoek gaan mooie stenen. Er zijn speciale apps waarmee je de stenen kunt determineren, daarover lees je ook meer in de blog over stenen herkennen.

Al aan de buitenkant kun je meestal wel bepalen of een kiezelsteen of andersoortige steen uit het Kwartair, Pleistoceen of Salien komt. Maar stenen openhakken is óók erg leuk! Dat doe je het beste met een hamer. Hoe je dat doet, zie je op het plaatje hieronder. Steen is soms erg waardevol, zo ontdekte een Tanzaniaanse mijnwerker toen hij twee op het eerste gezicht niet bijzonder mooie stukken steen naar boven haalde. In één klap werd hij multimiljonair!

Ga je mee stenen zoeken?

Stenen zoeken en openhakken is een leuke natuuractiviteit

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Don`t copy text!
Scroll naar boven