11 ideeën voor de vrijmarkt op Koningsdag

Update op 24 januari 2023

Ga jij met je kinderen naar de vrijmarkt tijdens Koningsdag? En willen je kids graag een centje verdienen? Lees dan deze 11 leuke manieren om geld te verdienen op de vrijmarkt. Bij sommige activiteiten moet je als ouder even helpen.

Oude kleding en speelgoed verkopen is een prima idee om èn je huis op de ruimen èn wat te verdienen tijdens de vrijmarkt. Maar heb je niet veel spullen om te verkopen of geen tijd ze uit te zoeken, dan zijn er ook andere manieren om een centje te verdienen.

Met deze ideetjes voor de vrijmarkt op Koningsdag kun je je creativiteit en handelsgeest de vrije loop laten.

Grabbelton

Laat mensen op Koningsdag grabbelen naar kleine cadeautjes óf naar het speelgoed waar jij uitgekeken op bent.

Vul een ton of mand met in repen gescheurde oude kranten. Pak speelgoed dat je wilt verkopen in met leuk cadeaupapier. Verspreid dat speelgoed tussen de repen kranten. Maak een bord met tekst en prijs, bijvoorbeeld 25 cent of 1 euro, afhankelijk natuurlijk van wat in de ton zit.

Zoek een mooi plekje en laat lekker grabbelen.

Schminken

Neem een tafeltje met twee stoeltjes, een spiegel en wat schmink. Gebruik zo mogelijk ecologische schmink. Voorbeelden haal je uit een boekje op internet. Je kunt het natuurlijk ook bij een Nederlands vlaggetje houden!

Lekkers bakken

Verkoop je eigen lekkere baksels. Bijvoorbeeld chocolatechipbrownies, suikervrije kransjes of zelfgemaakte energierepen. Deze lekkernijen loopt niemand voorbij. Niet alles zelf opeten voor je begint 😉

Show je talent op de vrijmarkt

Muziek maken of een dansje doen doet het altijd goed op vrijmarkten. Goocheltrucs zijn ook succesnummers. Je kunt ook samen met vrienden een spetterend optreden geven. Laat tijdens het optreden een assistent(e) rondgaan met de pet of zet een omgekeerde hoed neer.

Levende fruitmachine

Deze zie je niet zo vaak en dat maakt de act bijzonder. Laat drie kinderen of volwassenen geblinddoekt op een stoel achter een tafel zitten. Ze hebben elk een mandje met vier verschillende stukken fruit erin. Als de klant (een kind) aan jouw arm trek, houden ze ieder een stuk fruit omhoog. 3 stuks hetzelfde fruit? Dan wint de klant een prijs.

Schoenen poetsen

Dit klinkt misschien wat gek, maar mensen hebben daar echt geld voor over. Zeker als het goed gebeurt. Zorg voor een mooie troon die lekker zit, kunnen je klanten meteen even uitrusten.

Koekhappen op de vrijmarkt

Oudhollandse spelletjes doen het ook altijd goed.

Je rijgt door elke plak koek een touwtje. De koeken hang je aan deze touwtjes aan een stevig touw dat je overdwars spant. Je maakt dat touw vast aan een boom of paal. Zijn die er niet? Vraag dan twee kinderen of volwassenen het touw vast te houden.

De koekhapper moet nu (tegen betaling uiteraard) het stuk koek eten. Lukt dat binnen een van tevoren vastgestelde tijd (bijvoorbeeld 1 minuut)? Dan wint de koekhapper een prijsje.

Je kunt het spel ook spelen met meerdere spelers en de snelste koekhapper een prijs laten winnen.

Levend boter, kaas en eieren (ouder en kind)

Voor dit spel heb je aardig wat ruimte nodig, dus in een drukke stad lukt het misschien niet zo goed. Een stuk grasveld is het beste.

Je staat vroeg op en zet met gekleurde linten het boter, kaas en eieren-veld af. Het spel speel je net als op papier.

Aan elke kant staan evenveel spelers, maximaal 5 per kant. Jij hebt van tevoren T-shirts gemaakt met kruisjes en rondjes erop. Nu gaan de kruisjes tegen de rondjes. Wie maakt als eerste drie op een rij?

jullie kunnen actief de vrijmarkt opgaan om deelnemers te zoeken. Het team dat als eerste drie spelers op een rij krijgt, heeft gewonnen.

Zorg voor kleine prijsjes voor de winnende teamleden. Dat kunnen snoepzakjes zijn die je kind kan maken en uitdelen.

Snoepjes raden

Dit is iets voor erbij. Vul een opvallende grote glazen pot met snoepjes en laat mensen voor 50 cent raden hoeveel erin zit. Zelf moet je dat natuurlijk precies weten. Heeft iemand het goed geraden? Dan mag diegene de hele pot met snoepjes mee naar huis nemen! (Dat zal niet heel snel gebeuren…)

Daag mensen uit

Deze uitdaging lijkt gemakkelijk, maar is moeilijk. Je legt een sinaasappel in een bak water en doet wat zeep in het water én over de sinaasappel. Nu komt het: bezoekers aan de vrijmarkt mogen 50 cent op de sinaasappel leggen. Blijft dit muntstuk een minuut liggen, dan verdient de klant 2 euro.

Test voordat je klanten trekt eerst uit of de munt blijft liggen of niet.

Rijmen en dichten

Voor de taalwonders onder ons: maak een persoonlijk gedicht. Dat doe je aan een tafeltje met een ouderwetse schrijfmachine. Of op een laptop of tablet met ernaast een potje inkt met veer voor de sfeer. Op een duidelijk bord schrijf je in zwierige letters iets als ‘Ik zie het aan uw gezicht, u wilt graag een gedicht!’.

Vraag eerst een paar persoonlijke dingen zoals naam, beroep of leefsituatie. Dan rijm je erop los. Dit doe je aan de hand van een vooraf gemaakte template met wat standaard rijmwoorden dat je maakte aan de hand van een (online) rijmwoordenboek.

Je kunt zelfs het hele gedicht klaarzetten en de verkregen informatie erin verwerken.

Je kind kan mensen ronselen, mailadressen opschrijven (om het gedicht naartoe te sturen) en iets te drinken inschenken.

Hoe kunnen kinderen geld verdienen op vrijmarkt Koningsdag

Algemene tips voor de vrijmarkt op Koningsdag

Vroeg opstaan

Voor een plekje op de vrijmarkt geldt: je moet er vroeg bij zijn. Hoe laat, dat verschilt per plaats. Soms is dat al de avond vóór Koningsdag vanaf 18 uur. Dan zal iemand ’s nachts moete waken over je plek. Je kunt ook met stoepkrijt, tape en lint in de weer gaan en hopen dat hij vrij blijft.

Op andere plekken begint het pas om middernacht of 3.00 uur ’s ochtends en in de kleine dorpen kun je ‘uitslapen’ tot een uur of 5.00.

De spullen voor je kraampje

Je hebt nodig:

  • Een paar kleedjes;
  • stoelen en/of krukjes;
  • een tafel;
  • kratten voor je koopwaar;
  • eventueel kledingrek;
  • dekzeil (grondzeil) voor als het regent;
  • zonnebril en zonnebrand voor als de zon schijnt.

Dit zijn echt de basics. Je kunt je kraam leuk aankleden met gekleurde doeken, slingers en andere materialen die opvallen. Want je wilt natuurlijk wel gezien worden! Je kunt vlaggen ophangen, een spandoek maken, muziekje neerzetten en jezelf gek aankleden.

Doe iets wat kinderen aantrekt, dan blijven de ouders vanzelf staan.

Als je een wat hogere tafel neemt, een schraagtafel bijvoorbeeld, val je ook sneller op.

Zorg voor wisselgeld

Niet iedereen kan gepast betalen. Zorg daarom dat je wat muntjes terug hebt. Het zou jammer zijn als mensen doorlopen, omdat je heb geen geld kan teruggeven.

Eten en drinken

Vergeet vooral niet om eten en drinken mee te nemen! Misschien ben je de hele dag wel zó druk bezig dat versnaperingen kopen er niet van komt!

Bovendien: als je er heel vroeg bij bent, zijn de horeca en supermarkt nog niet open. Dan wordt het heel vervelend als je niets hebt meegenomen en jullie krijgen honger of dorst.

Bovendien is een kop koffie of thee wel zo lekker als je opstart 🙂

Heel veel plezier op Koningsdag! ♛

Fotografie:
Vrijmarkt Joep Zander via Dutch Wikipedia [GFDL or CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons
Koningspaar door Erikt [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Don`t copy text!
Scroll naar boven