Afval scheiden, steeds vaker wordt er van je verwacht dat je je afval in de juiste afvalbak gooit. Thuis, maar ook op de sportclub en op school. Maar wat hoort waar precies thuis?
Dat is voor volwassenen, maar vooral voor kinderen soms best lastig. In een wereld waarin besparing en duurzaamheid een steeds grotere rol gaan spelen, is het belangrijk om je kinderen bewust te maken van de waarde van afval. Dat je het moet zien te voorkomen zoals wordt beschreven in de blog over duurzame keuzes binnen het gezin. En dat het opnieuw gebruikt kan worden als je het goed scheidt. Dat je je appelkroos of plastic zakje mede hierom dus in de juiste afvalbak moet gooien. Maar hoe maak je jouw kind hier op een leuke en leerzame manier bewust van? Dit is een interactieve oplossing: het afvalkleurenspel voor kinderen!
Afval en kleuren met elkaar verbonden
Afval en kleuren kunnen niet zonder elkaar. Om het scheiden van afval gemakkelijk te maken, is jaren geleden bedacht om kleuren te koppelen aan de verschillende afvalstromen:
- Grijs voor restafval
- Groen voor Groente, Fruit en Tuinafval (GFT)
- Oranje voor plastic
- Blauw voor papier en karton
- Geel voor glas
Kleuren geven kinderen herkenning
Kleuren geven kinderen een stukje herkenning. Deels omdat ze al op jonge leeftijd kleuren herkennen. En deels omdat het in interactieve leervormen veel vaker terugkomt. Denk aan een potje kleurenkwartet. Of op nóg jongere leeftijd bij blokkendozen met gekleurde blokken en gekleurde gaten.
Het afvalkleurenspel voor kinderen
Ook bij het afvalkleurenspel kun je kleuren perfect inzetten om je kind op een speelse manier kennis te laten maken met afvalscheiding.
Scheid je thuis 3 afvalstromen? Bijvoorbeeld restafval, GFT en plastic? Zorg dan dat je 3 gekleurde A4’tjes hebt: een grijs of zwart A4’tje, een groen A4’tje en een oranje A4’tje. Plak de A’4’tjes aan elkaar en leg ze neer op een plek in de buurt van de afvalbak. Het liefst voor de afvalbak, maar soms is dit praktisch lastig. Het moet in ieder geval een plek zijn waar kinderen een associatie hebben met afval. Vaak is dit de keuken.
Liggen de A4’tjes op de grond? Dan wacht je op het moment dat je kind zijn of haar appeltje opgegeten heeft, een snoepje met wikkel heeft gekregen of een kopje thee heeft gedronken. Dit zijn allemaal momenten waarop jullie afval hebben waar je als ouder iets mee moet: een appelkroos, een plastic snoepwikkeltje of een theezakje. Ga vervolgens samen met je kind kijken bij welke kleur het afval past. Het appelkroosje mag op het groene A4’tje gelegd worden (GFT), het snoepwikkeltje op het oranje A4’tje (Plastic) en het theezakje op het grijze/zwarte blaadje (restafval). Daarna gooi je samen met je kind het afval in de juiste bak.
Maak het nog leuker met stickers op je afvalbak: om het spelletje nog leuker te maken, kun je stickers met de verschillende kleuren op je afvalbak plakken. Zo weet je kind na het kiezen van een kleur in welke afvalbak het kroosje, wikkeltje of theezakje gestopt mag worden.
Afval beheren kun je leren
Met behulp van het afvalkleurenspel leert je kind verschillende soorten afval aan de verschillende kleuren en afvalstromen te koppelen, die jullie thuis scheiden. De eerste keer moet je waarschijnlijk een handje helpen. De tweede en derde keer kun je aan je kind vragen bij welke kleur je kind denkt dat het afval hoort. Je zult merken dat je kind het leuk vindt. Vooral als je kind het afval daarna ook nog eens in de afvalbak met dezelfde kleur mag gooien. Mikken maar!
Je merkt op den duur dat je kind de A4’tjes steeds minder vaak nodig heeft en het afval zelf in de juiste prullenbak gooit. En dat is voor jou als ouder dan weer heel mooi om te zien
Leuk om te weten: het afvalkleurenspel kun ook heel goed op school spelen.
Want ook op scholen wordt afval scheiden steeds belangrijker.