Een forestschool in Nederland

Update op 27 januari 2023
Keuken buiten Gastouderopvang 't Vosje nodigt uit tot sspelen.

Harma Vos is een gastouder uit Kampen. Ze heeft het kwaliteitskeurmerk Groene Kinderopvang van stichting Groen Cement, omdat ze veel buiten is met haar oppaskinderen. Haar droom is een buitenopvang zoals je die in Denemarken hebt. In haar gastblog neemt ze je mee in haar ontwikkeling naar deze zogeheten forestschool.

Gastblog

Mijn grote passie is groene gastouderopvang. Ik vind het echt superleuk hierover te schrijven en neem jullie graag mee in dit avontuur. Mijn droom is om in Nederland een groene kinderopvang te hebben zoals de forestschools in landen als Denemarken. Waarom zijn deze er in Nederland niet? Ik wil jullie vertellen over welke obstakels ik tegenkom en hoe ik deze ga overwinnen. Maar eerst stel ik me even voor.

Ik ben Harma Vos, moeder van vier kinderen (10, 11, 15 en 17 jaar) en gastouder. Ik ben gelukkig getrouwd en heb een grote passie voor het werken met kinderen en voor de natuur.

Tien jaar geleden startte ik mijn eigen groene gastouderopvang. ‘t Vosje. Al die jaren ben ik bezig mijn gastouderopvang te vergroenen. Sinds 2020 ben ik officieel groene kinderopvang. Het keurmerk Groene Kinderopvang kreeg ik van stichting Groen Cement, een netwerk- en kennisorganisatie voor iedereen die zich met de relatie kind en natuur bezighoudt.

Gastouder Harma Vos

Ik ben de eerste groene gastouder in Kampen, mijn woonplaats. In totaal zijn er vijf andere gastouders die ook het groene keurmerk hebben. Verder zijn het kinderdagverblijven die dit keurmerk hebben.

Mijn droom, een bosschool

Ik zou graag andere gastouders inspireren om meer naar buiten te gaan en steeds groener te worden. Buiten gebeurt het!

Mijn ideaalbeeld is een kinderopvang die zich helemaal buiten afspeelt. Zoals ze in Denemarken doen. Daar brengt een toenemend aantal ouders hun kleuters naar de boskleuterschool. Maar liefst 10% van alle kleuterscholen in Denemarken is zo’n bosschool, er zijn er 500 in totaal. Kinderen spelen er de hele dag buiten, vanaf het moment dat ze worden gebracht totdat ze weer worden opgehaald. Ook als het regent, vriest of sneeuwt. Spelen en leren vindt plaats in een bosrijke omgeving, onder leiding van speciaal geschoolde medewerkers.

En dat is precies wat ik hier in Nederland wil bereiken met mijn opvang. Slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel, is mijn motto. ’t Vosje onderscheidt zich van andere kinderopvangorganisaties doordat het werkt vanuit een visie waarin kindvolgend gewerkt wordt waarbij buitenspelen en natuurbeleving centraal staan.

Het belang van een buitenopvang

Waarom ik buitenspelen en buiten opvang zo belangrijk vind? Verschillende onderzoeken tonen het belang van natuur voor kinderen aan. Hieronder een opsomming van wat de natuur met kinderen doet:

 • De natuur biedt een bijzonder krachtige (speel)omgeving doordat zij zorgt voor afwisseling, voor uitdagingen die per uur, dag en seizoen wisselen.
 • Een natuurlijke buitenruimte waar los materiaal blijft liggen, leidt tot gevarieerder fantasiespel.
 • Natuur heeft een rustgevende werking op kinderen.
 • Natuur daagt uit tot bewegen en is daarmee een rem op overgewicht.
 • Onderzoeker Jolanda Maas constateert (2008) dat meisjes zich prettiger voelen op een groen schoolplein en dat jongens zich beter kunnen concentreren nadat zij op een groen plein hebben gespeeld.
 • Pedagogisch medewerkers met veel praktijkervaring merken dat kinderen minder ruzie maken in een groene omgeving en dat ze gevarieerder en geconcentreerder spelen.

Buitenopvang is normaal

We moeten ons bewust zijn hoe belangrijk de natuur voor ons is. En stilstaan bij het feit dat er nog zoveel kinderen de hele dag thuis zitten, binnen zitten. En geloof me met twee pubers en twee bijna pubers wéét ik hoe belangrijk gamen is voor kinderen. Hoe moeilijk het is om ze toch mee naar buiten te krijgen en achter hun schermpje weg te trekken, zeker in deze tijd.

Maar ook in de kinderopvangwereld wordt een buitenopvang nog echt als speciaal en bijzonder gezien, ik vind dat zo jammer! Eigenlijk zou het heel normaal moeten zijn. Ik blijf dan ook streven naar mijn eigen buitenopvang. Waarmee ik wil laten zien hoe belangrijk de natuur is en wil inspireren en motiveren om naar buiten te gaan.

Blijven jullie me volgen?

2 gedachten over “Een forestschool in Nederland”

 1. Dag Harma,

  Wat mooi om te lezen dat je je zo vol passie en kunde inzet voor een groene opvang, en het liefst zelfs een groene/bosschool. Je schrijft dat dit in nederland nog niet bestaat, maar wellicht komt Vrije School BBS de Verwondering er dicht bij in de buurt. Wie weet kan het als insipratie dienen!

  Groetjes Fanny

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Don`t copy text!
Scroll naar boven