Hoe kies je een goed kinderboek?

Update op 28 januari 2024
de leukste kinderboeken kiezen

Je wilt je kind voorlezen of je kind stimuleren zelf te lezen. De liefde voor lezen begint bij een goed kinderboek. Maar hoe kies je een goed kinderboek voor je kind?

Als je gaat voorlezen of je kind wil stimuleren zelf te lezen, is het belangrijk dat een boek is afgestemd op het niveau van je kind. En natuurlijk moet de inhoud van het kinderboek jouw kind aanspreken.

Voor elke smaak een kinderboek

Dat je kind wordt geboeid door wat het leest, komt op de eerste plaats.

Stem dus het boek af op de interesse van het kind. De een houdt meer van informatieve boeken, de ander van fantasieverhalen, weer een ander van een plaatjesboek. Laat het kind zelf een boek kiezen, bijvoorbeeld uit de bibliotheek of (kinder)boekwinkel en bied af en toe zelf een boek aan. Thuis kan je kind gemakkelijker kiezen als de boeken op ooghoogte staan.

Maak voorlezen leuk voor jezelf

Ben je van plan te gaan voorlezen? Dat is een goed idee! Want voorlezen stimuleert kinderen zelf meer te gaan lezen.

Houd als je gaat voorlezen vooral ook rekening met je eigen smaak. Voorlezen uit een boek dat je niet leuk vindt, is niet alleen vervelend, je kind hoort dat terug in je stem. Een verhaal waarover jij enthousiast bent, maakt meer indruk op je kind.

Niet te moeilijke boeken

Daarnaast stem je het boek af op het niveau van je kind. Daarbij let je op de lengte van het verhaal en de zinnen, het aantal moeilijke woorden, de hoeveelheid plaatjes en de thematiek. Het is wel goed om af te wisselen, zodat jouw kind kan kennismaken met verschillende soorten teksten.

Als je samen met je kind een boek uitzoekt, moet dat niet te moeilijk zijn. Een goede leidraad is het AVI-systeem waarbij boekjes voor beginnende lezers zijn geclassificeerd.

Per (basisschool) jaargroep worden twee AVI-niveaus onderscheiden: een M-niveau voor ‘midden’ en een E-niveau voor ‘eind’. Zo bestaat voor jaargroep 4 AVI-M4 en AVI- E4. Boeken met niveau M4 zijn boeken die een gemiddeld kind ongeveer op de helft van groep 4 kan lezen. Boeken met niveau E4 zijn boeken die een gemiddeld kind ongeveer aan het eind van groep 4 kan lezen.

Dit is de AVI-indeling:

  • Groep 3: AVI Start-M3-E3
  • Groep 4: AVI M4-E4
  • Groep 5: AVI M5-E5
  • Groep 6: AVI M6-E6
  • Groep 7: AVI M7-E7
  • Groep 8: AVI Plus

Kies boeken op of onder het passende AVI niveau, liever niet erboven. Je kind kan de eerste bladzijde lezen om te bepalen of hij het boek te moeilijk vindt of niet. Het belangrijkste is dat je kind lezen leuk blijft vinden.

Wat is het leukste kinderboek?

Op de site HetbesteKinderboek.nl vind je meer dan honderd recensies. Op de website kun je kiezen uit meer dan 14 interessante categorieën. Per leeftijdscategorie is aangegeven welke kinderboeken grote aanraders zijn.

Andere websites die jou helpen kiezen:

  • Voorleesweek.be is een Vlaamse site die informeert over de Vlaamse voorleesweek in november en een selectie biedt van voorleesboeken voor kinderen van 0 tot 12 jaar. Ook vind je er links naar interessante websites rond voorlezen.
  • Op Boekstart.be kan je boekentips vinden voor kinderen tot drie jaar oud. Ook vind je er linkjes naar websites waar je nog meer boekentips vindt of verder kunt lezen over leesbevorderingsprojecten.
  • Bij Jeugdbibliotheek.nl vind je heel wat boekentips voor kinderen van verschillende leeftijden.
  • Bij Boekenzoeker.be van het Vlaamse Kennisinstituut Iedereen Leest ter promotie van (voor)lezen vind je boekentips voor 0-8 en 8-12 (en ouder).

Genoeg mogelijkheden dus om thuis vanuit je luie stoel een goed kinderboek te kiezen voordat je naar de bibliotheek gaat.

Een kinderboek is natuurlijk ook een heel leuk geschenk voor een verjaardag of Sinterklaas.

Veel leesplezier!

Eerder schreef ik over de voordelen voor kinderen van voorlezen.

Lees ook: Kinderboeken voor bijzondere kinderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Don`t copy text!
Scroll naar boven