Hoe gebruik je wasbare luiers?

Update op 27 januari 2023
Wasbare luiers zijn duurzamer dan wegwerpluiers
Gastblog

Wasbare luiers zijn een goed alternatief voor wegwerpluiers die een enorme afvalberg veroorzaken. Daar wordt niet altijd voor gekozen, omdat het zoveel werk lijkt. Maar is dat het ook?

Luiers horen nou eenmaal bij het hebben van een baby of dreumes. De meest voor de hand liggende keuze zijn wegwerpluiers. Een duurzamer alternatief zijn wasbare luiers, maar vaak lijkt dit zoveel gedoe. Al dat wassen, vieze vlekken in de luiers, poep in je wasmachine, noem maar op. Zijn wasbare luiers inderdaad zo ingewikkeld?

Ik neem je graag mee in de gebruiksroutine van wasbare luiers. Wat komt daar allemaal bij kijken, welke extra handelingen moet je verrichten? Lees hier hoe verschonen met een wasbare luier in zijn werk gaat.

Schone wasbare luier om

Stel je voor, je kindje heeft een vieze luier. Tijd om te verschonen!
Je neemt je kindje mee naar het aankleedkussen. Misschien heb je een plekje in de woonkamer of gebruik je de commode in de babykamer. Broekje uit, rompertje open. Gelukkig zit alles nog in de luier! Er komt je wel een luchtje tegemoet, een poepluier dus. Je zet alvast je (wasbare) billendoekjes dichterbij, opent de luier en begint aan dit klusje. Billen afvegen, luier dichtvouwen en de doekjes erbij. De vieze luier gaat aan de kant, gauw een schone luier om de billen. Je weet maar nooit of er weer een plas aankomt.

Inlegvel in de wasbare luier

Wanneer de nieuwe luier veilig dichtzit kun je de vieze luier afhandelen. Bij borstvoedingsontlasting is de poep zo vloeibaar dat je geen inlegvel gebruikt. De luier kan dus zo de emmer in. Eet je kindje al vaste voeding en heeft het dus vaste(re) poep, dan gebruik je een inlegvel in de luier. Heb je wasbare inlegvellen, dan moet je de poep eraf schudden. Boven de wc bijvoorbeeld. Anders doe je het inlegvel samen met de poep in de container of een ander speciaal daarvoor bedoeld prullenbakje. Nu kan de vieze luier in de luieremmer bij de andere vieze luiers. Vouw de klittenband dicht zodat er geen andere textiel aan vastplakt.

Wasbare luiers wassen

Zit de emmer vol dan gaan alle luiers in de was. In de emmer zit een wasnet, dus je hoeft de luiers niet individueel aan te pakken. Het hele pakket gaat in zijn geheel in de wasmachine. Na een paar uurtjes is je wasmachine klaar en gaan de luiers aan de lijn. Dit is het moment waarop je er misschien achter komt dat er gele poepvlekken in een luier zitten. Geen probleem, zorg dat je de (nog natte) luier in de zon legt en de vlekken bleken eruit! Dit kan zowel buiten als binnen achter het raam.

Hoe was je wasbare luiers?

De droogtijd van de luiers is afhankelijk van de plek waar je ze te drogen hangt: binnen of buiten, in de wind of dicht op elkaar. Daarnaast is het materiaal van de luiers van invloed op de droogtijd. Dit kun je laten meewegen in je keuze voor een bepaald type wasbare luier.

Wanneer je luiers bij je omkleedstation of in de commode op zijn, hoop je van harte dat de gewassen luiers droog zijn. Alleen bij heel veel regen kan dit nog weleens wat langer duren. Leg droge en schone luiers direct in de kast zodat je ze bij de hand hebt.

Zijn wasbare luiers vies?

Toen wij aan anderen vertelden wasbare luiers te willen gebruiken voor ons dochtertje kregen we wisselende reacties. Het merendeel van die reacties ging gepaard met het trekken van een vies gezicht. Brrr, dan moet je met je handen aan de poep en plas zitten en zit het ook nog eens in je wasmachine!

De werkelijkheid is een stuk genuanceerder. Ja, je hebt meer contact met de natte luier en als je een inlegvel van de luier weggooit met poep dan is die ook nat van de plas. Maar wíj hebben nog nooit een spuitluier gehad, de poep buiten de luier. Terwijl alle nieuwbakken ouders om mij heen met wegwerpluiers verhalen vertelden van poep buiten de luier, poep in de kleren en vier verschillende setjes kleding per dag. Wasbare luiers zijn wat dat betreft een stuk minder vies!

Wat wel belangrijk is te vermelden, is dat in het begin de kans op urine lekkage wat hoger is, omdat je even handigheid moet krijgen in het juist aansluiten van de wasbare luier. Ook is elk kindje uniek en is het belangrijk om de luier met de beste pasvorm bij je kindje te vinden, net als de juiste hoeveelheid absorptie.

Wasbare luiers of wegwerpluiers

Ik denk dat ik de gebruiksroutine voor wegwerpluiers niet met je door hoef te nemen. De meeste mensen zijn hiermee bekend of kunnen zich er wel een duidelijke voorstelling van maken. Het grootste verschil zit hem natuurlijk in het wassen. Bij wegwerpluiers hoef je niet te hopen dat je luiers op tijd gewassen en weer droog zijn. Wel moet je zorgen dat je op tijd genoeg luiers in huis hebt! Dus dat weegt een beetje tegen elkaar op.

Wasbare luiers zijn eenvoudiger dan je denkt!

Uiteindelijk moeten de wasbare luiers ook een beetje in je systeem komen. Het wassen en drogen, maar ook het juist aantrekken van wasbare luiers. Dit kan afschrikken. Zeker als kersverse ouders voelt het alsof er al zoveel op je afkomt. En dan moet je ook nog die luiers erbij doen. In een volgend blogartikel behandel ik daarom het gebruik van wasbare luiers in de kraamweek.

Heb jij nog andere redenen gehoord waarom wasbare luiers heel moeilijk in gebruik zijn? Laat het me weten in een reactie hieronder!

Alle foto's zijn gemaakt door Laurine Hetterscheid. Het copyright berust bij haar.

5 gedachten over “Hoe gebruik je wasbare luiers?”

 1. Ik ben ook pas later overgegaan, toen hij de wegwerp al gewend was. Was geen enkel probleem en hij was supersnel en makkelijk zindelijk.

 2. Als kinderopvang waar beide welkom zijn (wegwerp en wasbaar), kan ik echt wel met mijn hand op mijn hart zeggen dat de kinderen geen last hebben van die dikke luierkont.
  Dat zit zuiver in de hoofden van de volwassenen 😉

  1. Dankjewel voor jullie reacties. Spijkerbroekjes heeft ze voorlopig niet aan, maar ik dacht meer aan jurkjes ed. die dan niet meer mooi vallen. En ze is nu die dunne luiers gewend, dus hopelijk niet een te groot verschil. Maar goed. Met jullie reacties op zak ga ik het een kans geven. Ik ga binnenkort maar eens een consult regelen, want ik vind het een mooie stap voor een beter milieu.

 3. Wij overwegen wasbare luiers, maar twijfelen erg. Niet zozeer vanwege het wassen, maar vooral omdat zo’n dikke luier mij oncomfortabel lijkt voor ons dochtertje. Het lijkt me ook lastig met kleertjes uitzoeken en aankleden. Dus als je daar nog tips voor hebt of een tip voor een comfi luier om te proberen.

  1. Laurine Hetterscheid

   Deze angst hebben veel ouders en het is wel even wennen zo’n dikker pak, maar vooral voor jou als ouder! Je kindje zal er geen last van ondervinden, vergeet niet dat tot zo’n 40 jaar geleden er nog helemaal geen pampers waren en wasbare luiers de norm waren. Je kunt het wel in je keuze meenemen voor een bepaald wasbare luier systeem of een bepaald merk. Het één valt slanker dan het ander.
   Qua kleertjes heb ik nog niet veel problemen ondervonden, behalve dat ik voor de onderkant bijna altijd een maat groter neem en spijkerbroekjes niet heel mooi zitten (maar als je het over comfort hebt dan valt een spijkerbroek sowieso af).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Don`t copy text!
Scroll naar boven