Het taboe op borstvoeding in het openbaar

Update op 17 juni 2024
Op borstvoeding in het openbaar rust een taboe

Borstvoeding is natuurlijk. Maar steeds meer mensen storen zich aan in het openbaar voedende moeders. En een derde van de moeders die de borst geven, schaamt zich. Moeten moeders hun baby’s voeden achter gesloten deuren?

Vertederend vind ik het als ik een baby aan de borst zie. De liefde tussen moeder en kind, dat is toch fantastisch mooi? Misschien is het omdat ik moeder en vrouw ben, maar ik heb er nooit iets seksueels in gezien.

Blijkbaar ligt dat voor sommigen anders, want steeds meer wordt borstvoeding iets om je voor te schamen. Ik vind dat vreemd. Er is zoveel bloot in de media te zien en korte rokjes en naveltruitjes op straat te vinden, maar als het aankomt op een blote borst, ontstaat er heisa. Terwijl er vaak niet eens een tepel is te zien, want daar zit de baby voor.

Borstvoeding goed voor je baby en jou

Borstvoeding heeft veel voordelen:

  • Het is goed voor de binding met je kind.
  • Moedermelk is goed voor de opbouw van het afweersysteem
  • Moedermelk heb je altijd bij je, dus geen gedoe met flesjes.
  • Borstvoeding is gratis en altijd op de juiste temperatuur.
  • En last but not least: je kind is meteen stil. Dat moet voor de omgeving toch ook een voordeel zijn?

Helaas geven weinig vrouwen langer dan een half jaar de borst. Het aantal moeders dat start met borstvoeding is 80%. Na twee weken is dat al geslonken tot 64% en daarna daalt dat percentage snel. Wanneer baby’s een half jaar oud zijn, krijgt nog slechts 39% van hen borstvoeding, terwijl dat de termijn is die de WHO aanbeveelt.

Die afname heeft allerlei oorzaken: ongemak tijdens het werk, pijn bij het voeden, maar de huidige mores rond de borst geven in het openbaar zal zeker ook een rol spelen.

Borstvoeding op het terras

Of het nu kwam door de hormonen; ik zag geen afkeurende blikken als ik mijn baby de borst gaf. En dat deed ik ongegeneerd op allerlei plekken. Bij de bushalte, op het terras, in de wachtkamer van het ziekenhuis, eigenlijk overal deed ik mijn t-shirt omhoog om mijn kind te voeden. Er was dan heel wat bloot te zien en er keek weleens een man. Dan keek ik even terug, maar was ik vervolgens te druk met mijn kind om me er druk om te maken of me af te vragen of de man nu geïnteresseerd dan wel geïrriteerd keek.

Ik was er niet op uit om te shockeren. Het kwam gewoon niet in mijn hoofd op dat de baby voeden als een vulgaire daad zou kunnen worden beschouwd.

Blote borsten in de ban

Je borsten tonen bij het voeden, wordt steeds vaker afgekeurd. In de VS wordt voedende moeders regelmatig gevraagd zich weer aan te kleden. Maar ook in Europa wordt borstvoeding in het openbaar niet altijd gewaardeerd.

Zo werd vorig jaar in het Londense Victoria and Albert Museum – notabene tijdens de Internationale Week van de Borstvoeding – een moeder die borstvoeding gaf gevraagd haar borsten te bedekken. Saillant detail: in het museum staan talloze beelden met blote borsten en meer ontblote lichaamsdelen. Na het delen van haar ongenoegen over deze berisping op twitter bood het museum excuses aan.

In mei vorig jaar werd in Frankrijk een vrouw geslagen toen ze wachtend in de rij haar baby de borst gaf. Omstanders deden niets en één dame gaf de agressieve vrouw die sloeg zelf een compliment. Het was immers ongepast je kind en plein publique te voeden. Volgens de politie had het slachtoffer de agressie uitgelokt door ‘misschien wel teveel bloot’.

In Nederland liet de KLM in 2019 weten borstvoedende moeders mogelijk te vragen zich te bedekken als medepassagiers het een onsmakelijk gezicht zouden vinden. Iets waarop door velen verontwaardigd werd gereageerd. Waarna KLM inbond en aangaf voedende moeders voortaan te wijzen op een alternatieve plek met meer privacy.

Een jaar eerder werd Marjolein Vos in een Zutphense schoenenzaak gevraagd te stoppen met haar kind te borst geven, omdat er teveel bloot zou zijn. Ze begrijpt dit niet. “De tepel is niet zichtbaar, want daar drinkt het kindje van, en de rest valt ook goed te bedekken. En wil je het niet zien, dan kijk je toch vooral de andere kant op?’’

In juni 2024 ten slotte werd Valérie Bey in de ontvangsthal van een Amsterdams kantoorgebouw gevraagd te stoppen met het voeden van haar baby. Een onbekende aanwezige had het personeel daarom verzocht. Ze diende een klacht in, haar ervaring met borstvoeding in het openbaar en de brief die ze stuurde vind je hier.

In het volgende filmpje steekt YouYuber Kristina Kuzmic de draak met het veelgehoorde verzoek jezelf te bedekken tijdens het voeden. Ze geeft op sarcastische wijze 4 redenen om niet in het openbaar je kind te voeden.

Borstvoeden in het openbaar wettelijk toegestaan

Jaren eerder – in 2010 – werd een voedende vrouw door de Belgische politie opgepakt, omdat ze waarschuwingen en verzoeken zich te bedekken in de wind sloeg. Volgens de politie zou borstvoeding openbare zedenschennis zijn. Later kwam de politie hierop terug, want borstvoeding in publieke ruimtes is in België en ook in Nederland niet verboden. Het is eerder een recht, je kunt in de trein of op een plein gewoon je baby voeden. Wel mogen winkels en restaurants hun eigen beleid hierop maken waar je je als moeder naar zult moeten schikken.

In andere landen kan dat anders zijn. Ga je op vakantie en wil je in een ander land je kind in de openbare ruimte kunnen voeden? Zoek voor de zekerheid even uit of dat wettelijk mag en het niet als openbare zedenschennis wordt beschouwd, hoe vreemd dat ook is.

We worden preutser

Ook al mag het in ons land en in België bij de wet en wordt het door lactatie- en consultatiebureaus aangemoedigd, borstvoeding in het openbaar wordt niet door iedereen geaccepteerd.

Er is verpreutsing gaande volgens diezelfde bureaus. “”Vroeger was het minder gek om in het openbaar borstvoeding te geven. In de jaren zeventig was topless zonnen bijvoorbeeld veel normaler. En dat zie je nu ook bijna niet meer”, zegt Lydie de Raadt, medewerker van borstvoedingsorganisatie La Leche League in dit artikel over borstvoeding.

En niet alleen omstanders, maar ook de moeders zelf hebben moeite met het geven van de borst waar anderen bij zijn. Maar liefst een derde schaamt zich dan volgens een onderzoek naar borstvoeding in het openbaar door het Voedingscentrum (2017).

Ashley Kaidel kreeg starende blikken toen ze haar kind in een restaurant voedde.

Opkomen voor borstvoeding in het openbaar

Gelukkig is er ook een tegengeluid. Zo besloot Ashley Kaidel uit Florida de vrouw die haar aanstaarde tijdens het voeden welverzekerd weg te kijken. Daarna schreef ze een Facebookpost over het voorval waarin ze voedende moeders aanmoedigt vooral door te gaan met in het openbaar voeden en je niets aan te trekken van afkeurende blikken. Borstvoeding is normaal, waar je dat ook doet. Het is ‘nou eenmaal de manier waarop baby’s eten’.

Borstvoeding in het openbaar? Hartstikke normaal!

Dat vindt ook Nederlandse youtuber Pelpina . Ze adviseert vrouwen om juist naar buiten te gaan en te voeden zoals jij wilt. Ze heeft een gemakkelijke oplossing voor degenen die zich storen aan een baby aan de borst: gewoon niet kijken!

 

Fotocredits:
Moeder in trein: Maja_ustblumenbaby.de (Flickr)
Moeder bij metrostation: Jake Captive (Flickr)

2 gedachten over “Het taboe op borstvoeding in het openbaar”

    1. Hallo Valérie, wat vals om niet zelf naar je toe te gaan. Waarschijnlijk was diegene erg bang voor jouw borst en de baby. Fijn dat je verwijst naar deze blog, ik heb jouw bijdrage op LinkedIn verwerkt in mijn blog. Laat je het weten als je een reactie krijgt? Succes en trek je vooral niets aan van dergelijke preutse types die de wet negeren. We zijn trots op het moederschap en de zorg die we geven!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Don`t copy text!
Scroll naar boven