Courgettes zijn rijk aan vitaminen A, B en C en caloriearm. Dat laatste maakt dit een lichte, quiche. De kaas doet dit weer een beetje teniet, maar geeft veel smaak aan deze hartige taartmet courgette. Een snel en gemakkelijk vegetarisch recept voor het weekend.
Courgettes behoren tot de familie van komkommers, augurken en pompoenen en komen oorspronkelijk uit India. Ze worden ook wel zuchine of mergpompoen genoemd en op grote schaap geteeld in Nederland. Onder andere in moestuinen. In deze moestuincursus leer je hoe je ze teelt. Wacht niet te lang met oogsten, want dan krijg je melige vruchten waar nauwelijks nog smaak in zit.
Er bestaan verschillende soorten courgettes. Je hebt de langwerpige, in verschillende kleuren ( geel, licht groen tot donkergroen). En ook de gestreepte die varieert van egaal naar gemarmerd. En dan ook nog ronde courgettes, die ook wel ‘Rondes de Nice’ worden genoemd, omdat ze meestal aan de Cote d’Azur worden gekweekt.
Courgettes zijn licht verteerbaar en bevatten maar 27 calorieën per 100 gram. Er zitten verschillende voedingsstoffen in die helpen om je ogen gezond te houden. Behalve de vitaminen A, B en C, bevatten ze veel vezels, de mineralen kalium, calcium, magnesium, ijzer en fosfor en verschillende antioxidanten. In deze hartige taart met courgette wordt de groente warm bereid, maar je kunt courgette ook heel goed rauw eten.
Wat heb je nodig voor deze hartige taart?
- 600 gram courgettes gemengd met ¼ theelepel zout
- 150 gram provolone geraspt
- 120 gram ricotta
- 3 eieren
- 2 teentjes geperste knoflook
- 2 theelepels fijngehakte basilicum
- snufje nootmuskaat
- 2 rollen kant-en-klaar kruimeldeeg
- 1 licht geklopt ei
Lekker? Hier vind je meer groenterecepten!
Hoe maak je de courgettetaart?
- Verhit een bakplaat in de oven op 200° C.
- Vet een springvorm met ene diameter van 23 cm in.
- Laat de courgette 30 min. uitlekken in een vergiet en knijp ze dan uit.
- Meng de courgette met de provolone, ricotta, knoflook, basilium en nootmuskaat.
- Bekleed de vorm met 2/3 van het deeg.
- Schep de vulling erin en strijk het oppervlak glad.
- Bestrijk het onbedekte deeg met ei. Maak dan met 2/3 van de rest van het deeg een deksel. Bedek de vulling ermee en druk de randen goed aan.
- Snijd de uitstekende randen eraf en bewaar ze.
- Plooi de rand.
- Knip met een spies gaatjes in het deksel en bestrijk het met ei.
- Rol van de rest van het week een lap van 10 x 30m cm.
- Snijd die in 9 stroken van 1 cm breed.
- Druk drie stroken aan één uiteinde bij elkaar. druk ze op de ondergrond en vlecht ze.
- Maak nog twee vlechten, snij de uiteinden af en legt de vlechten naast elkaar in het midden van de taart.
- Bestrijk ze met ei.
- Zet de kaart 50 min op de hete plaat in de oven of tot hij goudbruin is.
Eet smakelijk!
👉 Probeer ook eens deze heerlijke courgettesoep!
Fotocredits: Foto afkomstig van Pixabay