Het is weer bijna Sinterklaas! De gezellige spanning giert hier weer door het huis. We maken surprises, bedenken gedichten en ik probeer tussendoor mijn eigen snoepgoed voor het sinterklaasfeest te maken. Dan weet je in elk geval wat erin zit. Èn je kunt de suikers beperken. Dit is het recept voor heerlijk gevulde speculaas zonder geraffineerde suiker en zonder geraffineerd meel.
De koolhydraten die daarin zitten laten je bloedsuikerspiegel namelijk snel stijgen en zijn niet zo gezond. Ook de roomboter laat ik achterwege, want dat is vetter dan de kokosolie waarvoor ik kies. En dat maakt deze gevulde speculaas een vegan gevulde speculaas! Maak hem en proef zelf hoe lekker deze is. Eet er met mate van, want gevulde speculaas, ook al is het zonder geraffineerde suiker, blijft natuurlijk een dikmakertje…
Glutenvrije gevulde speculaas
Het amandelmeel is glutenvrij. Het speltmeel voor de speculaas niet. Dat kun je vervangen door amandelmeel, boekweitmeel of kokosmeel.
Allergisch voor noten? Dan kun je het amandelmeel in de spijs vervangen voor vervangen door extra fijn chufameel. Dat is tijgernotenmeel. Je kunt dit ook zelf maken door tijgernoten in de keukenmachine heel fijn te malen.
Dit heb je nodig voor de gevulde speculaas
- Een taartbodem van 16 cm of een schaal
- Staafmixer
Voor de spijs heb je nodig:
- 100 gram amandelmeel
- 100 gram dadels
- Rasp van de schil van 1 citroen
- Sap van 1/2 citroen
- 1 eetlepel honing of agavestroop
Voor de speculaas:
- 200 gram speltmeel
- 60 gram kokosbloesemsuiker
- 100 ml gesmolten kokosolie
- 1 eetlepel speculaaskruiden
- 1 eetlepel bakpoeder
- 30 ml plantaardige melk
- Beetje zout
Voor de garnering:
- 20 ml plantaardige melk
- 10 gram (lepel) ongezouten amandelen
Zo maak je de gevulde speculaas
Verwarm de oven voor op 180 graden.
1. Maak eerst de amandelspijs. Doe alle ingrediënten daarvoor in de keukenmachine en vermaal tot er een korrelige massa ontstaat. Is de substantie te droog? Doe er dan wat water bij. Een eetlepel honing kan ook, daardoor blijft het beter plakken. Maak een bal van de amandelspijs en leg deze apart.
2. Voor de speculaas meng je alle droge ingrediënten en voeg je vervolgens de gesmolten kokosolie en amandelmelk toe. Kneed dit met je handen tot een geheel en maak hier ook een bal van.
3. Verdeel het speculaasdeeg in twee even grote delen. Weeg ze eventueel af om te zien of ze even groot zijn. Vet de taartvorm in met kokosolie en maak van één deel een plak voor de bodem van je taartvorm. Je kan ook bakpapier voor op de bodem gebruiken. Leg de plak op de bodem in de taartvorm.
4. Rol nu ook het spijs uit tot een plak ter grootte van je taartvorm. Leg deze op de speculaas laag in de taartvorm. Druk zachtjes aan.
5. Rol het laatste deel van het speculaasdeeg uit en leg deze op de andere twee lagen in de vorm. Druk weer lichtjes aan. Garneer met amandelen en bestrijk de bovenkant van het deeg met amandelmelk.
6. Zet je gevulde speculaas 20- 30 min in de oven.
Deze speculaas is na 2 dagen nog lekkerder, omdat de kruiden dan helemaal in de koek zijn getrokken. De smaak is dan optimaal. Je kunt de gevulde speculaas in een afgesloten bakje zeker een week bewaren. Langer lukt ook nog wel, maar de vraag is of jou dat lukt!