Gastblog
Toen ik jong was hield ik me nauwelijks bezig met het milieu. Nu ik een gezin heb met vier kinderen probeer ik duurzaam te leven. Ik vertel je graag welke milieubewuste producten ik gebruik voor mijn kinderen.
Tijdens mijn derde zwangerschap wilde ik overstappen op wasbare luiers, de kosten zouden aanzienlijk minder zijn op langer termijn èn kinderen die wasbare luiers dragen zijn (meestal) eerder zindelijk.
Helaas kreeg ik mijn man niet zover. Het bleef bij het gebruik van wasbare billendoekjes in plaats van wegwerpdoekjes, maar dat was ten minste iets. Toen baby nummer vier er was, lag er een immense stapel aan gebruikte luiers al in de eerste week. ‘Dit moet anders hoor’, verzuchtte ik. Toch kon ik meneer niet overtuigen. Wat jammer was, want het zou veel afval en geld schelen.
Iedereen in huis ging inmiddels zelf naar de wc en ons ukje banjerde overal achteraan. Hier heb ik op ingespeeld. Ik kocht 4-5 stuks all-in-one wasbare luiers en met ongeveer twee maanden was hij zindelijk, dag en nacht. Ik had dit zoveel eerder moeten doen.
Wasbare luiers beter voor het klimaat
Wist je dat je met wasbare luiers per kind zo’n 600 tot 1200 euro kan besparen? Als ik bij mijn eerste kindje was gestart had het ons duizenden euro’s bespaard. Wist je ook dat wasbare luiers tijdens hun levensloop 2 tot 3 keer minder CO2-uitstoot veroorzaken dan wegwerpluiers en dat er voor de productie van wasbare luiers veel minder landbouwgrond nodig is om de grondstoffen te verbouwen?
Ik denk dat de meeste mensen niet weten dat het verschil zó groot is. De extra handelingen vallen reuze mee. Het is even een handigheidje. En die 1 à 2 extra wasjes kan je voor lief nemen als je het vergelijkt met de kosten die je bespaart.
Plastic verpakkingen
Wist je dat we in Nederland gemiddeld per persoon bijna 490 kilo afval per jaar weggooien?!
In 2018 was dit 419 kilo, gemiddeld 173 kilo minder dan op het platteland, waar ze 592 kilo per inwoner hebben ingezameld. Dat is echt ontzettend veel! De kosten van afvalverwerking verschillen per gemeente. Hoe meer de gemeente doet hoe meer het kost.
In Zoetermeer bijvoorbeeld is het totaal huishoudelijk afval 432,1 kilo per inwoner.
In Amsterdam is het totaal huishoudelijk afval 381.2 kilo per inwoner.
De overstap van wegwerpluiers naar wasbare luiers scheelde al zoveel afval en plastic verpakkingen! Dat beviel me echt. Maar nog steeds heb ik gemiddeld twee, drie zakken per week aan plastic. De hoeveelheid en verscheidenheid aan producten die verpakt zitten in plastic blijven me verbazen. Me beperken tot één zak afval per week lukt me echt niet. Ik heb heel veel respect voor de gezinnen die dit wel voor elkaar krijgen. Ik ben nog steeds aan het onderzoeken hoe ik het aandeel plastic in onze afvalzakken kan verlagen.
Shampoobar en bamboe tandenborstels
Inmiddels heb ik de organic shampoo-fles vervangen voor een shampoobar en in plaats van een fles douchegel hebben we een bodybar. Ik heb zelfs de scrubbar in huis.
De handtandenborstels van de kinderen zijn vervangen voor tandenbortels gemaakt van bamboe. Wegwerpscheermesjes zijn vervangen voor een duurzame variant. Deodorant zit nog in een gerecycled plastic flesje, hierin moet ik me nog verdiepen. Natte stinkoksels wilt niemand natuurlijk! Hetzelfde geldt voor de tandpasta. Met het merk zijn we tevreden, overstappen zou ik met dit product minder snel doen dan met de andere producten. En weggooien is zonde, dus ik maak eerst alles op wat ik nog in huis heb.
Zelf brood bakken
Ik ben gestart met zelf brood bakken. Ik ging wekelijk naar bakker om mijn bestelling van gemiddeld acht broden op te halen. Die zaten allemaal verpakt in plastic. In eerste instantie wilde ik stoffen broodzakken aanschaffen. Ik bedacht dat ik ook eens kon kijken of ik zelf brood kon maken zonder broodbakmachine.
Hoe lang doen we met zelfgebakken brood, hoe veel moet ik er maken en is zelfgebakken brood voordeliger dan gekochte broden? Vooralsnog valt het positief uit. Van 2 kilo meel maak ik drie broden. Dat meel zit dan wel verpakt in plastic. De grote zakken van 25 kilo zijn meestal van papier. Die ga ik ook eens proberen
Duurzaam speelgoed
Ook speelgoed probeer ik ook zo duurzaam mogelijk in te kopen. Onze kinderen mogen voor hun vijfde verjaardag een (duurzaam) cadeautje vragen (meestal maak ik ongemerkt een lijstje met hun toestemming) en centjes. De volgende verjaardag krijgen ze dan alleen een cadeautje van opa/oma, oom/tante en ons gezin natuurlijk. Duurzaam hoeft niet meteen een groot of duur cadeau te zijn. Iets waar je wat aan hebt en natuurlijk ook blij van wordt.
Zo proberen we ze bewust te maken wat je met je centjes kan doen. En ja, ze krijgen de kans om een flut prulletje te kopen wat zo kapot gaat. Dan weten ze dat ze dit niet in het vervolg beter niet meer kunnen kopen. Maar beter iets van betere kwaliteit kunnen kopen, dat vaak toch langer meegaat.
Ook ruil ik met vriendinnen speelgoed. We lenen boekjes van elkaar, of ruilen een rieten poppenwagen voor die ene auto die ze thuis niet hebben, proberen een spel uit om te kijken of het bevalt….
Duurzame kleding
Ten slotte let ik ook bij onze kleding op duurzaamheid. Ik hergebruik kleding door het van het ene kind naar het volgende kind in het gezin te laten gaan. Misschien niet heel leuk, maar als het nog mee kan dan gebruik ik het zeker voor de volgende kerel in het gezin.
Soms als dat lukt, maak ik er een korte broek van en gaat het dus gerust nog een derde ronde mee. En als het na de derde ronde nog lukt, gaat het naar de kledingbank. Dit doe ik zeker elk seizoen, misschien zelfs vaker. Ook krijg ik kleding van vriendinnen, zowel voor de kinderen als voor mezelf.. Wat ik leuk vind, houd ik en de rest gaat naar de kledingbank.
Als ik kleding nieuw koop, kijk ik meestal kritisch naar de stof. Het is me opgevallen dat de kindjes het zachte organic katoen heerlijk vinden aan hun lijfjes. Maar ook tencel heb ik in huis, dat vinden ze een heerlijk stofje. Bij de aankoop van kleding let ik behalve op comfort ook op duurzaamheid van het textiel. Deze lijst van duurzame stoffen helpt jou misschien ook bij de van nieuwe kleding.
Ik draag al best een steentje bij aan een duurzamere wereld. Wat doe jij voor een duurzame wereld? Deel je tips hieronder!
8 gedachten over “Welke duurzame keuzes kun je maken met 4 kinderen?”
@marieke is het je te doen om warmte duurzaamheid en recycling dat je bont propagandeert?
Er zijn ook alternatieven voor bont.
Ik ben ook voor duurzaam gebruik en recycling en de meeste kinderkleding voldoet daar niet aan.
Om een voorbeeld te noemen mijnbeide kids ( 8&12) hebben nooit winterjassen gehad als alternatief laat ik ze kleden in thermo overalls van het merk oneskee die wel aan mijn verwachtingen voldoen, gaan lang mee van kind op kind zijn warm en volledig recyclebaar.
Ik koop voor mijn kids altijd de pakken uit de arctic klasse deze zijn extra gevoerd met een extra laag teddy fleece aan de binnenkant, en zijn geschikt tot -40 en deze pakken zijn extra soft wat vele kids erg prettig vinden ( oudste dochter vergelijkt hem met een warme slaapzak).
Wat ik ook belangrijk vindt dat niet alleen hun boven lichaam warm blijft maar ook de benen vandaar dat ik ze deze thermo overalls laat dragen, en ook om dat wij hier aan het ijsselmeer wonen waar het koud en guur kan zijn.
En de thermo overalls worden door beide gedragen vanaf de eerste weekend van oktober tot de laatste weekend van april.
Hi Marieke!
Ik denk inderdaad dat je door eigen ervaring een andere kijk hebt ontwikkelt dan wat wij hier kennen. Het is een kijkje die wij in Nederland niet hebben of zullen ervaren. Ook ik zal niet oordelen, ieder maakt de keuze die het beste bij hun leefstijl past en neemt iets wel of niet mee vanuit huis. Ik denk dat elke duurzame stap er eentje is om mee te geven aan de volgende generatie.
Ik koop zelf zelden kleding, ik hecht er eerlijk gezegd weinig waarde aan. En dat wat ik koop probeer ik dan wel bewust te doen. Zo heb ik bijv maar één seizoen in de kast, zomerkleding draag ik ook in de winter maar dan met een trui of vest erbij. Ik hanteer de minimalistische kleding kast van de zogezegd 37 items en loop ik elk seizoen na, hergebruiken of doneren. Dat scheelt toch een extra seizoen en dit is ook weer duurzaam.
Liefs Sjors!
Wat een handige vuistregel Sjors, die van 37 stuks. Ik ga eens tellen… 😉
Hoe sta jij tegen over het dragen van bontjassen?
Ik heb mijn jeugd grotendeels in Canada doorgebracht ( 3-17 jaar ) om dat mijn vader daar naar toe was uitgezonden voor zijn werk ( ga er nog regelmatig heen heerlijk land om vakantie te hebben )
Toen ik daar woonde heb ik geleerd om onbeschaamd bontjassen te dragen het is niet alleen practisch en warm voor het Canadese klimaat maar ook duurzaam, ze hebben daar een overschot aan vossen, wolven en coyotes wat weer een bedreiging vormt voor de natuur en deze mogen in bepaalde periodes vrij gevangen/geschoten worden.
Van hun vacht worden mooie jassen mutsen etc van gemaakt welke zeer duurzaam zijn draag zelf nog steeds een coyote bontjas die ik 17 jaar geleden daar gekocht heb en die zit er na al die tijd nog uit als nieuw, draag hem met plezier en heb ook geen behoefte aan een andere jas.
Als mijn dochter straks de pubertijd heeft door staan en uit de groei is ( zo rond haar 15/16de ) wil ik haar dit zeker mee gaan geven en ook leren om duurzaam bont te gaan dragen..
Hoe kijk jij hier tegen aan ?
Hi Marieke!
Wat tof zeg dat je zo lang in Canada hebt kunnen wonen. Lijkt me een prachtige plek om te zijn!
Er is natuurlijk ook een verschil in gewoonte van de plek waar je opgroeit.
Ik heb inderdaad gelezen over de roofdieren en hun invloed op de natuur. Ondanks dat bont lang mee gaat waardoor duurzaam, evt goed recyclebaar en afbreekbaar is komen er over het algemeen veel schadelijke stoffen aan te pas om het bont hierdoor ‘duurzaam en langdurig’ te kunnen dragen. Ivm het wegrotten van het bont.
Het is denk ik vooral belangrijk om te kijken naar hoe het proces te werk gaat. Niet alle bedrijven doen dit op de meest duurzaamste manier. Hoeveel schadelijke chemicaliën komen er aan te pas om dit product veilig te kunnen (wil je dit dan nog) dragen? Kinderarbeid? Levensduur? Afbreekbaar?
Er komt altijd veel bij kijken hè als je voor bewust wilt kiezen. Er zijn zoveel factoren die mee spelen.
Liefs Sjors!
Ik zie dat Sjors hier zelf ook al op heeft gereageerd. Mondiaal staat wildlife aardig onder druk en dieren worden door ons al aardig benut/uitgebuit. Iedereen maakt zijn eigen keuzes en ik zal anderen niet veroordelen voor het gebruik van dieren (wel voor mishandeling en misbruik). Als je hier leest dat de Canadese overheid gif in zet om populaties onder controle te houden (met welk doel eigenlijk, want is er voedsel te weinig dan worden populaties toch vanzelf kleiner?), dan is afschieten misschien wel diervriendelijk en in elk geval milieuvriendelijker. Lees maar (misschien wist je dit al) https://www.ifaw.org/nl/projecten/bescherming-van-roofdieren-canada.
Van de chemicaliën weet ik, maar als ik andere kleding bekijk wat daar voor gebruikt wordt, oa verven van stoffen etc en de vaak mindere kwaliteit en duurzaamheid, en veranderende mode beeld waar door het vaak maar kort gedragen wordt is bont toch wel duurzaam en tijdloos een beetje bontjas gaat met gemak zo’n 30 jaar mee.
En wat jagen etc betreft, ik heb in een dorpje boven Winnipeg gewoond en in dat gebied is nog steeds een enorme overschot aan wilde dieren wat niet door de natuur gereguleerd kan worden, vooral in de winter met voedsel schaarste trekken ze de dorpen in en kunnen mensen aanvallen en hebben het voorla gemunt op kleine kinderen ( makkelijk te pakken voor de dieren en op te eten ) daarom worden ze vooral gevangen in de buurt van steden en dorpen om mensen te beschermen en ook voor hygiene.
Daarom kijk ik misschien wel anders tegen bont dragen aan dan de gemiddelde Nederlander.
Wat een heftige, maar ook volkomen natuurlijke situatie, Marieke! Hoe komt het dat de natuurlijke balans is verstoord en de dieren de dorpen intrekken? In dat geval zou ik niet tegen jagen zijn, jezelf beschermen moet. Maar vergiftigen zoals ik aangaf is idioot. Je maakt de natuur kapot en dat kan niet de bedoeling zijn.