Kinderen zoveel mogelijk laten buitenspelen, hoort bij de missie van Ouders van Nature. Je vindt op Ouders van Nature dan ook allerlei buitenactiviteiten. Inspiratie is altijd welkom als je met kinderen buitenspeelt en leert. Daarom ben ik blij met het kleurrijke boek Alle kinderen naar buiten, boordevol kinderactiviteiten in de natuur.
Als voormalig NatuurWijzer en pedagogisch medewerker ken ik al aardig wat leuke dingen om met kinderen buiten te doen. Veel ervan verwerkte ik in de online moestuincursus Moestuinieren met Kinderen. Een aantal ervan zag ik voorbijkomen in Alle kinderen naar buiten. Maar ik ontdekte ook leuke nieuwe activiteiten voor kinderen.
Plantjes en diertjes zoeken
Dit boek met buitenactiviteiten bevat veel foto’s. Foto’s van natuur en kinderen die leuke dingen doen in die natuur: plantjes zaaien in de moestuin, paddenstoelen fotograferen in het bos, springzaad laten springen, een boom opmeten, spoorzoeken of bessen plukken voor de jam. In Alle kinderen naar buiten staat beschreven hoe je de activiteiten doet, maar ook hoe je planten en dieren herkent en hoe ze zich gedragen. Je vindt in het boek ruim 20 zoekkaarten van onder meer amfibieën, vissen, bodemdiertjes, poep en zelfs wolken.
Leren in de natuur
Alle zintuigen komen aan bod. Zo kun je verschillende snelheden wind op je huid voelen, bessen proeven, goed om je heen kijken of je een slang tegenkomt, luisteren naar kikkers en vogels en ruiken aan bloemen en naaldbomen (mmmmm, hars!).
Allerlei leuke natuurwetenswaardigheden komen voorbij. Hoe lang kan een fuut onder water zwemmen? Wat doe je als je een jonge vogel hebt gevonden? Hoe ontstaat een regenboog? Het wordt in dit boek allemaal verklapt.
Alle kinderen naar buiten is een leerzaam doeboek waarmee je kinderen van pakweg 4 tot 12, maar ook wel ouder vermoed ik, prima vermaakt.
Indeling buitenactiviteiten Alle kinderen naar buiten
Alle kinderen naar buiten is heel handig opgedeeld in de volgende thema’s:
- De natuur in, goed beginnen (wat zijn de buitenregels en hoe ontdek je de natuur?)
- Spelen in de allergrootste speeltuin (activiteiten per seizoen, zoals hutten bouwen, slootje springen en in de plassen stampen)
- Ontdekken van water, weer en bodem (bijvoorbeeld watervlooien kweken, de stroomsnelheid van water meten en je eigen weerstation maken)
- Spelen, spelen, spelen (met natuurbingo, lopen als een dier en tien soorten tikkertje)
- Maken (creatieve activiteiten zoals muziek maken met regen, fluiten op een eikeldop en verven met planten)
- Eten & proeven (zoals onkruid & insecten eten en noten & bessen zoeken)
- Sporen, speuren en spotten (Hoe vind en herken je vogels, bomen, padden en kikkers?)
- Handen uit de mouwen (met heel veel tips om jouw tuin, speelplaats of schoolplein een groene oase te maken voor kinderen en dieren)
Heel divers dus, zodat voor alle type kinderen, druk en ingetogen, nieuwsgierig en afwachtend, met bravoure of voorzichtig leuke kinderactiviteiten zijn te vinden.
Ook activiteiten voor de herfst en de winter
In Alle kinderen naar buiten vind je voor alle type kinderen uiteenlopende soorten buitenactiviteiten. De schrijvers laten zien dat in de natuur, of dat nu in het bos of op het groene schoolplein is, altijd iets te doen is. In alle jaargetijden. De natuur verveelt nooit.
Je krijgt voldoende inspiratie om het jaarrond naar buiten te gaan. Dat is heel gezond voor kinderen! Door het hele jaar door naar buiten te gaan, zien kinderen bovendien de veranderingen bij planten en dieren en krijgen ze een band met de natuur. En waarvan je houdt, wil je beschermen. Zo’n generatie hebben we hard nodig.
Wie maakten Alle kinderen naar buiten?
Alle kinderen naar buiten is geschreven door Marieke Dijksman en Jasper de Ruiter, die ook de illustraties verzorgde. Jasper maakt prachtige tekeningen van dieren, planten, stenen en schelpen. Marieke werkt als hoofdredacteur van het kindertijdschrift Vogels Junior bij de Vogelbescherming en schrijft over kinderen en natuur voor tal van andere tijdschriften.
Wat vind ik van Alle kinderen naar buiten?
Er staan wat open deuren in zoals rollen van een heuvel en sneeuw op je tong laten smelten. Dit soort dingen kun je zelf ook bedenken, maar dat zijn slechts kleine opmerkingen tussendoor als reminder. Andere kleine tips kende ik niet: stroop op je neus smeren zodat vlinders komen snoepen, leuk!
Al met al ben ik razendenthousiast over dit boek. Ik dacht dat ik veel natuuractiviteiten kende, maar ik leer er nog veel meer! Echt een overvloed aan buitenactiviteiten die je soms doet duizelen. Wat dat betreft is het register voor in het boek met een globale indeling een uitkomst. In Alle kinderen naar buiten ontdek je steeds weer nieuwe weetjes en kinderactiviteiten door gewoon lekker te bladeren. Even neuzen in dit boek vol natuurweetjes en buitenactiviteiten en je krijgt zin om naar buiten te gaan.
Dit boek is een musthave voor scholen en kinderopvang die natuuractiviteiten serieus nemen. En gewoon erg leuk voor ouders die graag naar buiten willen met hun kinderen en daar samen willen genieten.