Een kerstdiner kan ook lekker zijn zonder dierlijke producten. Geloof je me niet? Dit is een veganistisch kerstdiner dat je doet watertanden.
Er zijn genoeg redenen om veganistisch te eten. Voeding zonder dierlijke producten betekent geen dierenleed, minder CO2- en methaanuitstoot, meer landbouwgrond beschikbaar voor voedsel en minder waterverbruik.
Daarom wil ik mensen laten zien dat je echt heerlijk kunt eten zonder vlees en zelfs zonder boter, kaas en eieren!
Verras je gasten en jezelf met dit heerlijke volledig plantaardige kerstdiner.
Voorgerecht: geroosterde pastinaak en pompoensoep
Om rustig te beginnen een pompoensoep waardoor je niet meteen al half gevuld bent. De groenten bak je voor een zoete volle smaak. Met geroosterde appel voor de zoete finishing touch. De heerlijke gedroogde kruiden geven een hartig aroma in dit gerecht. Maak een dubbele portie en vries de helft in. Daar krijg je geen spijt van!
Ingrediënten
- 1 1/2 pond butternut pompoen, geschild en in stukken van 1,5 centimeter gesneden
- 1 pond pastinaak, geschild en in stukken van 8 centimeter gesneden
- 1/2 appel, ontdaan van klokhuis en grof in stukjes gesneden
- 1 ui, grof gesneden
- 2 teentjes knoflook, geperst
- olijfolie
- 4 tot 6 kopjes plantaardige of kipvrije bouillon
- 1 1/2 theelepels tijm
- 1/4 theelepel poedervormige salie
- 1/2 theelepel dragon
- zout en peper naar smaak
Bereiding
- Verwarm de oven voor tot 200 graden Celsius.
- Meng in een grote kom de butternutpompoen, pastinaak, appel, ui, knoflook, zout en peper.
- Besprenkel met voldoende olie om alle stukjes te bedekken.
- Leg de stukjes gelijkmatig verspreid op een bakplaat bekleed met perkamentpapier en rooster de groenten 45 minuten. Eén of twee keer omroeren.
- Haal de groenten uit de oven en laat ze iets afkoelen.
- Voeg aan de groenten 4 koppen bouillon toe in een grote kom en mix alles met een blender of staafmixer tot een glad mengsel.
- Doe het mengsel in een grote pan en laat het zachtjes sudderen.
- Voeg dan de tijm, salie, dragon, zout en peper toe. Voeg wat extra bouillon toe om de gewenste dikte te bereiken. Houd je van dikke soep, gebruik dan 4 tot 4 ½ kopjes. Even laten sudderen tot het warm is en serveer dan de soep.
Voor de garnering: sauteer een gehakte appel, pompoenpitten wat salie in een beetje olie. Het voegt wat textuur en smaak toe en ziet er leuk uit.
Inspiratie voor plantaardige gerechten? Kijk hier!
Bijgerecht: wilde rijst met cranberry en pijnboompitten
Een veganistisch kerstdiner is niet compleet zonder bijgerecht. Cranberry’s zijn een goede keuze. Ze zijn gezond en feestelijk. En ze vormen met de pijnboompitten een heerlijke combinatie.
Ingrediënten voor 10 personen
- 5 kopjes in blokjes gesneden en gedroogd veganistisch brood
(gebruik eventueel glutenvrij veganistisch brood) - 2 1/2 kopjes plantaardige bouillon, indien nodig iets meer
- 1 witte uien, fijn gehakt
- 3 stengels bleekselderij in kleine stukjes gesneden
- 1 1/2 theelepels gedroogde tijm
- 1 1/2 theelepel gedroogde oregano
- 1 1/2 theelepel gedroogde salie
- 1 1/2 theelepel uien poeder
- 1 1/2 theelepel knoflook poeder
- 1 1/2 theelepel zeezout
- 250 gram verse champignons, gesneden
- 1/2 kop gekookte wilde rijst (instructies hieronder)
- 1/2 kopje pijnboompitten
- 2 scheuten veganistische worcestershiresaus
- 2 eetlepels + 1 theelepel veganistische boter (verdeeld)
- 1/2 kopje gedroogde veenbessen
Bereiding
- Kook de wilde rijst met water volgens de aanwijzingen op de verpakking tot deze zacht is, ongeveer 40 minuten.
- Bak ondertussen de uien, champignons, selderij en kruiden in de veganistische boter.
- Bak de pijnboompitten apart in de veganboter tot ze goudbruin zijn.
- Meng dan alle ingrediënten in een grote pan en voeg de bouillon toe terwijl je het roert. Test de dikte en voeg meer groentebouillon toe als het mengsel te droog is.
- Maak een beetje los met een grote vork.
- Bak het mengsel op een laag vuur gedurende een half uur of tot alles goudbruin is.
Pronkstuk van het veganistisch kerstdiner: trudel met kastanjepaté
Kalkoen eet je natuurlijk niet bij een veganistisch kerstdiner. Het hoogtepunt is nu de strudel. Dat is een baksel van dunne laagjes deeg (vergelijk de Turkse baklava) in dit geval gevuld met gehakte kastanjes en een hartige kastanjepuree. Maar je kunt eigenlijk alle soorten puree gebruiken.
Dit recept is niet heel moeilijk, maar kost wel een half uur voorbereiding en een uur bereiding.
Ingrediënten (4-8 personen)
- 2 uien, heel fijn gesneden
- 1 stuk bleekselderij, fijngehakt
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 knoflookteentjes, geplet
- 100 gram champignons in plakjes gesneden
- Een half blik ongezoete kastanjepuree (iets meer dan 200 g) OF 2 ons hele gekookte kastanjes, fijngestampt
Of combineer puree en gehakte hele kastanjes voor een gemengde textuur. - 1-2 eetlepels shoyu / tamari-sojasaus of 1 el donkere miso
- ½ theelepel allspice of ¼ theelepel gerookte paprika
- 1 el brandewijn
- 15 gram verse, zachte broodkruimels – bij voorkeur volkoren
- Zout en veel versgemalen zwarte peper
- 1-2 vellen veganistisch gerold bladerdeeg, bijv. van Koopmans https://gewoonvegan.nl/koopmans-bladerdeeg/ (rechthoekig, niet rond)
- Niet-gezoete plantaardige melk (amandel, soja, rijst) om te glazuren.
Voor de jus
- 1 kleine ui
- 1 eetlepel olijfolie
- 3 eetlepels bloem
- water
- 3 eetlepels sojasaus
- 1 eetlepel mosterd
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel gemberpoeder
- 1/4 theelepel kurkuma
- 1 theelepel korianderzaad
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 1/2 theelepel peper
- zout naar smaak
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 230 ° C of gasstand 8.
- Bak de uien en bleekselderij in de olie in een grote pan, afgedekt, gedurende 10 minuten. Voeg de knoflook en champignons toe, kook alles gedurende 2-3 minuten.
- Voeg de kastanjepuree, sojasaus / miso, paneermeel, cognac en kruiden samen tot alles goed is vermengd.
- Rol het deeg uit het pak en plaats het voorzichtig op een licht ingevette bakplaat. Leg het kastanjemengsel in de lengte in het middelste derde deel van het deeg. Maak een tweede vlecht of kleine vlecht als je nog wat van het mengsel over hebt.
- Maak diagonale sneden met een afstand van 1 cm op het deeg aan beide kanten van het kastanjemengsel. Vouw de ontstane stroken om de beurt op (laat een liggen, de ander omhoog) en maak er een raster overheen.
- Knip de uiteinden bij – je deze overgebleven stukken met water bovenop plakken. Bestrijk het deeg met sojamelk.
- Bak gedurende 5 minuten, verlaag dan de oven tot 200 ° C of gasovenstand 6 en bak nog eens 20-25 minuten.
Bereiding jus
- Snipper de kleine ui en bak deze in een beetje olijfolie. Verkleurt de olie, voeg dan een scheutje water toe.
- Zeef de bloem in het pannetje en roer goed gedurende 2-3 minuten. Voeg eventueel een extra scheutje water toe.
- Leng aan met meer water en voeg de overige ingrediënten toe.
- Laat de jus pruttelen terwijl je af en toe roert totdat je de gewenste dikte hebt.
Deze strudel serveer je met een rijke jus (zie recept hieronder), gebakken aardappeltjes en groenten je naar keuze. Je kunt ook volstaan met de rijst met groenten uit het vorige recept.
Meer ideeën voor vegan gerechten? Kijk hier!
Toetje voor een veganistisch kerstdiner: trifle
Deze trifle is een gelaagd toetje van taart, gelei en room. Trifle is niet moeilijk, maar het kost minstens een dag om te maken, omdat je moet wachten tot elke laag stevig is. Maak het een dag van tevoren, in de koelkast blijft het goed. Zo heb je een mooie afsluiter voor een veganistisch kerstdiner!
Ingrediënten
- 2 pakken rode veganistische gelei
- 0,5-1 liter custard
- 1 blik kokosmelk
- 100 gr bosbessen
- 2 takjes verse munt
Voor de cake:
- 100 gram veganistische margarine
- 150 gram gouden basterdsuiker
- 200 gram zelfrijzend bakmeel
- 1 theelepel bakpoeder
- 200 ml plantaardige melk (amandel, rijst, soja enz.)
Bereiding
- Leg het blik met kokosmelk een nacht in de koelkast. Als je het opent, is een deel wit en dik en een deel heldere vloeistof. Giet de vloeistof eruit en doe de witte kokosnootmix in een kom. Klop op tot het glad en smeerbaar is. Laat in de koelkast staan tot je het mengsel nodig hebt.
- Zoek een glazen serveerschaal en bak een cake ter grootte van de schaal. Als de schaal ovenbestendig is, kun je direct in de schaal bakken. Anders gebruik je de schaal om de ingrediënten te mengen en schep je deze vervolgens over in een bakblik.
- Bak de cake (hier is een recept voor vegan citroencake, je kunt de citroen weglaten als je wilt) 180 minuten op ongeveer 180 graden. De cake is klaar als hij er van boven goudkleurig uitziet, stevig en veerkrachtig aanvoelt en een prikker er schoon uitkomt.
- Laat de cake afkoelen en doe deze eventueel van het bakblik in de schaal. Als je wilt, kun je in de cake gaatjes maken en brandewijn toevoegen.
Maak 1 pakje veganistische gelei op basis van agar (biowinkel of supermarkt) klaar volgens het pakje. Giet deze over de afgekoelde cake. Het zal een beetje in de cake trekken. Dat is prima. Zet de cake in de koelkast om op te stijven. - Als de gelei stevig is, pak je een nieuwe verpakking gelei. Nu wat kokend water (om de kristallen te laten smelten) en melk toevoegen. Giet als volgende laag over de cake. Zet alles terug in de koelkast om op te stijven.
- Maak dan 0,5 tot 1 liter custard. De custardpoeder van Dr. Oetker is volgens de fabrikant vegan. Laat de custard een beetje afkoelen en schep deze dan over de laag gelei (op de cake) die je hiervoor maakte. Zet het toetje terug de koelkast om weer op te stijven.
- Als de custard stevig is, schep je de dikke kokoscrème over de bovenkant.
- Versier je de bovenkant met bosbessen en blaadjes munt.
👉 Meer inspiratie nodig? Check dan mijn tips voor vegetarische kersdiners.
👉 Lees hoe je GEZELLIG met kinderen het kerstdiner kunt genieten.
👉 Spelletjes aan tafel zijn gezellig en je voorkomt verveelde kinderen.
👉 Wil je graag dat je kind een volgende keer zich beter gedraagt aan tafel? Begin dan met het oefenen van tafelmanieren. Het moet er toch een keer van komen 😉