9 vegan recepten voor ontbijt of brunch op Vaderdag

Update op 16 juni 2023
Vegan zalm maak je met wortel

Morgen is het Vaderdag en dan verwennen we vader met een lekker ontbijt op bed of uitgebreide brunch. Geen gebakken eieren met spek deze keer, ik geef je wat vegan recepten voor Vaderdag. Omdat gerechten zonder dierlijke producten ook heel lekker zijn en omdat het om veel redenen goed is vaker plantaardig te gaan.

Er zijn gelukkig nog maar weinig mensen die ontkennen dat klimaatverandering door de mens komt. Hoewel CO₂ een belangrijke oorzaak is, speelt methaan ook een grote rol. Als broeikasgas is methaan namelijk zo’n 34 keer sterker dan CO₂. Het zorgt voor ongeveer 20 procent van het broeikaseffect. (Bron: WUR)

Methaan komt uit de vee-industrie. Ook als je geen vlees eet (de consumptie van vis geeft weer andere problemen), maar wel eieren, boter, kaas of andere zuivel, draag je bij aan de uitstoot van methaan en klimaatverandering. Wat vaker plantaardig eten, is daarom goed in de strijd tegen klimaatverandering. Daarnaast voorkom je veel dierenleed. Deze undercover journalist schreef over de vee-industrie.

Vegan recepten voor Vaderdag

Vegan recepten kunnen heel lekker zijn. Wie dat niet probeert, weet dat niet. Dus waarom niet een heel lekker vegan ontbijtje of brunch deze Vaderdag? Terwijl moeders vaak van zoet houden, geven vaders vaker de voorkeur aan hartig. Ik heb daarom vooral hartige gerechten uitgekozen en een enkel zoet ontbijt voor de papa’s die een zoetekauw zijn.

Begin een dag van tevoren, want sommige vegan recepten kosten meer tijd dan een half uurtje. En natuurlijk moet je ook de boodschappen halen voor deze lekkere plantaardige gerechtjes.

Zo maak je vegan roomkaas

Vegan roomkaas voor op de bagels

Op een bagel hoort óók roomkaas. Als je geen zuivel wilt, moet je daarvoor een alternatief bedenken. De winkels liggen tegenwoordig vol met vegan voedingsmiddelen, ook met vegan kaas. Maar als je exact wilt weten wat erin zit aan ingrediënten, kun je deze heel goed zelf maken.

Dit is het recept voor vegan roomkaas

vegan boter kun je zelf maken.

Vegan boter

Bij een ontbijt hoort ook boter. Lekkere roomboter is niet plantaardig, want gemaakt van melk. Met dit recept maak je heerlijke romige boter van plantaardige ingrediënten. Deze blog bevat een recept voor zachte vegan roomboter en een recept voor harde vegan roomboter. De laatste gebruik je bij baksels van bladerdeeg. De zachte op een lekker broodje of op toast met bijvoorbeeld de vegan zalm verderop in deze blog.

Hier vind je het recept voor vegan roomboter

Veganistische spinaziequiche of spinazietaart

Vegan spinaziequiche

Quiche past heel goed bij een vaderdagontbijt. Lekker warm en hartig. Deze quiche maak je een dag van tevoren, want het kost wat tijd. Op die manier kunnen ook de smaken lekker intrekken. De ochtend zelf hoef je dan alleen nog maar de quiche op te warmen.

Lees hier hoe je de vegan spinaziequiche maakt

recept veganistische wraps met bonen

Vegan wraps

Ook lekker en goed vullend zijn deze groentewraps. Met een salade vormen ze een hele maaltijd, maar zo los kunnen ze prima als brunch of zelfs ontbijt, voor de grote eters. Vol eiwitten, want daar moet je genoeg van binnenkrijgen als je plantaardig eet. En lekker! Met kruiden, gegrilde paprika en een beetje hummus.

Zo maak je deze lekkere groentewraps

De beste hummus maak je zelf.

Zelfgemaakte hummus

Voldoende eiwitten binnenkrijgen met vegan voeding kan door onder meer noten en bonen te eten. Hummus is gemaakt van kikkererwten. Het zit boordevol eiwitten. En het is erg lekker op een broodje, met een augurk, komkommer en tomaat. Je maakt het gemakkelijk zelf. Liefst een dag van tevoren, om de ochtend van Vaderdag geen stress te hebben. Maak gerust een grote voorraad. Hummus is verslavend en je kunt het in de koelkast 3 dagen bewaren. Ingevroren zelfs 3 maanden!

Zo maak je hummus

Vegan zalm maak je met wortel

Vegan zalm van wortels

Om vader toch iets van een bite te geven, kun je broodjes serveren met vegan zalm. Die maak je van wortel en liquid smoke, hèt middel om je gerechten een lekkere rokerige smaak te geven. Bagels met vegan zalm, vegan roomkaas, tomaat en ui, hmmmm… 😋

Hier vind je het recept voor vegan zalm

Pannenkoeken als ontbijt

Uitgebreid vaderdagontbijt

Dit uitgebreide ontbijt bestaat uit een vruchtensmoothie als vitamineshot, rode bietenhummus voor op toast en pannenkoeken met lijnzaad en pindakaas. Het is hier beschreven als moederdagontbijt, maar je kunt het natuurlijk net zo goed als vaderdagontbijt op bed maken!

Hier vind je dit uitgebreide ontbijt op bed

Pannenkoeken met stroop zijn superlekker!

Zoet vaderdagontbijt

Is jouw vader een zoetekauw? Kijk dan eens naar dit vegan moederdagontbijt dat natuurlijk evengoed aan vaders kan worden geserveerd! Je kunt kiezen uit vanillecake, een chocoladesmoothie, vegan slagroom en zoete pannenkoekjes. Of je maakt het allemaal 🙃

Hier vind je het vegan vaderdagontbijt

groentesaté met rode koolsladade maak je zo

Groentesaté voor de barbecue

Ook ‘s avonds een veganistische maaltijd? Kijk dan even naar deze vegan groentesaté met rode koolsalade. Saté omdat gebruik wordt gemaakt van satéprikkers, verder komt er geen satésaus aan bod in dit recept. Maar die kun je er natuurlijk wel bij maken!

Zo maak je deze groentesaté en salade

Veel plezier met deze vegan recepten voor Vaderdag! Wil jij meer inspiratie voor vegan maaltijden? Kijk dan eens naar
Lekker Plantaardig, een kookboek met 144 vegan recepten met ingrediënten uit het seizoen!

Want ook dàt is duurzaam.

Ik wens je een fijne Vaderdag!

2 gedachten over “9 vegan recepten voor ontbijt of brunch op Vaderdag”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Don`t copy text!
Scroll naar boven