5 knutselideeën voor Moederdag

Update op 9 mei 2024
Zelfgemaakte cadeaus voor Moederdag

Het is bijna Moederdag, de dag waarop moeders cadeautjes krijgen en ontbijt op bed. Zelfgemaakte cadeautjes waar de liefde vanaf spat, worden door moeders altijd gewaardeerd. Hier vind je 5 creatieve ideeën om voor Moederdag iets moois te maken.

Bloemen horen er altijd bij op Moederdag. Dit gebruik voert terug op de geschiedenis van Moederdag. Daarnaast zijn zelfgemaakte cadeautjes ook favoriet. Cadeautjes met liefde gemaakt zijn samengebalde genegenheid van je kind.

Deze geknutselde cadeautjes vallen vast in de smaak voor moeder.

Handafdruk als moederdagcadeau

voet- en handafdrukken in brooddeeg voor Moederdag

Kinderen groeien snel en even zo snel is niet meer voor te stellen hoe klein zoon of dochter ook alweer was. Het is fijn om een tastbare herinnering te hebben van de jongste jaren. Een hand- of voetafdruk van brooddeeg (hol) of gips (bol) is erg leuk om met een lintje erdoor aan de muur te hangen. Dit moederdagcadeautje is zo gemaakt en met een mooi papiertje erom een leuke verrassing.
Hier lees je hoe je zo’n afdruk maakt.

Zelfgemaakte geurzakjes op Moederdag

Zelf geurzakjes maken voor Moederdag

Deze knutselactiviteit komt uit de online moestuincursus Moestuinieren met Kinderen.

Deze zelfgemaakte lavendelzakjes zijn een mooi, geurig cadeau voor Moederdag. De zakjes kun je op twee manieren maken: zonder of met naaien. De lavendel kun je gedroogd kopen, maar je kunt ook lavendel uit de tuin gebruiken die je eerder op zijn kop hebt gedroogd. Dan moet je alleen na het drogen nog even de bloemetjes van de takjes rissen.

Zonder naaien is de gemakkelijkste manier voor de jongste kindjes. Dat doe je als volgt:

 • Neem een (oud) lapje stof, van ca. 20 x 20 cm.
 • En een satijnlint van 1 cm breed en 30 cm lang.
 • Verder heb je de gedroogde lavendel nodig en een schaar. Gebruik je een kartelschaar dan geeft dit een vrolijk effect.

In het midden van het lapje leg je een bergje lavendel (ca. 1-2 eetlepel). Dan bind je het zakje goed dicht met het lint. Draai het er een paar keer omheen. Je kunt ook twee linten gebruiken van verschillende kleuren.

Geurzakjes naaien

Hierbij naai je twee lapjes aan elkaar. Een ouder kind kan dit wellicht zelf doen.

Wat heb je nodig voor 1 lavendelzakje:

 • 2 (oude) lapjes stof, van ca. 10 x 15 cm
 • Een satijnlinten van 1 cm breed en 30 cm lang
 • Gedroogde lavendel
 • Een kartelschaar
 • Een naaimachine of naald en draad

Leg de 2 lapjes op elkaar met de goede kant van de stof aan de buitenkant. Knip de lapjes rondom bij met een kartelschaar en laat de lapjes precies op elkaar liggen.

Neem het lint en vouw het dubbel. Leg een uiteinde vanaf de zijkant tussen de lapjes stof. Schuif het dubbelgevouwen lint ongeveer 1,5 cm met de vouw naar binnen, op 5 cm van de bovenkant van de stoffen.

Naai nu de twee stoffen op elkaar, langs de twee zijkanten en de onderkant. De bovenkant laat je open. Het lintje naai je dus gelijk mee vast.

Voor veel kinderen is het fijn als jij dit doet. Maar je kunt ook kijken of werken met naald en draad bevalt. Kinderen oefenen hier hun fijne motoriek en concentratie mee. Het lintje vastnaaien is dan wel te lastig als je met de hand naait. Dat kan er dan later los omheen.

Doe in het zakje 1 à 2 lepels lavendel.

Na het vullen kun je de bovenkant ook dichtnaaien en er daarna het lintje ombinden. Je kunt het ook open laten en het met alleen het lint dichtmaken.

In onderstaand filmpje zie je een twee naaimethode waarbij de randjes van het geurzakje netjes worden omgezoomd.

Potpourri maken als cadeau voor Moederdag

Voor in het zakje maak je een bloemenmengsel dat moeder lekker vindt.

Lavendel werd in de 19e eeuw veel gebruikt om insecten te verjagen en zelf lekker te ruiken. Het was een enorm populair kruid (ja, het is een kruid). Maar wat let je om er ook andere kruiden doorheen te mengen en zo je eigen potpourri te maken?

Zo kun je aan de lavendel, rozemarijn, citroenmelisse en kruidnagel toevoegen. De lavendel is in eerste instantie overheersend. Later komt ook de kruidnagel meer naar voren.

Deze combinatie, die óók erg lekker ruikt, jaagt papiervisjes op de vlucht. Dus ook leuk voor in de boekenkast!

Maak een natuurmobiel voor Moederdag

 

Maak zelf een mobiel van natuurlijke materialen

 

Om op te hangen is deze leuke natuurmobiel. Wat hout, een touwtje en andere materialen, en je hebt een unieke hanger voor boven het bed, voor het raam of waar moeder hem dan ook hangt.

Het leuke is dat je voor dit zelfgemaakte moederdagcadeau je creativiteit goed kan inzetten. Je gebruikt materialen die je vindt tijdens een boswandeling of het strand. Natuurlijk houd je rekening met de smaak van moeder.
Hier vind je wat voorbeelden van mooie mobielen.

Maak een boekenlegger voor moeder

Zelfgemaakte boekenleggers als moerdagcadeau

Houd moeder van lezen? Dan is een zelfgemaakte boekenlegger een leuk geschenk voor Moederdag! In deze knutselactiviteit pluk je wat mooie tekeningen van het internet die je inkleurt. Bloemen, dieren, maan of sterren, je kiest voor de zelfgemaakte boekenlegger natuurlijk de plaatjes die moeder mooi vindt.
Hier lees je hoe je zelf een boekenlegger maakt.

Zelf zeep maken als moederdagcadeau

Natuurlijke zeep als zelfgemaakt moederdagcadeau

Zelfgemaakte zeepjes zijn ook al zo’n leuk moederdagcadeau! Normaal gesproken gebruik je voor zelfgemaakte zeep water, olie en NaOH (Natiumhydroxide). NaOH is een bijtend middel dat het vermogen heeft om bijna alles op te lossen. Het bijt en prikt op de huid, je hebt zelfs een veiligheidsbril nodig als je het gebruikt om zelf zeep te maken!

Daarom was ik heel blij een recept te vinden waarbij geen natriumhydroxide wordt gebruikt. Je maakt het op basis van gietzeep/glycerinezeep, zeepvlokken, zeepresten of (veganistische) kernzeep. Verder heb je nodig:

 • Hydraterende, huidverzorgende oliën/vetten
 • Natuurlijke ingrediënten zoals gedroogde bloemen en kruiden
 • Gietvormpjes, dat kunnen speciale zeepvormen, kleine bakvormen of oud verpakkingsmateraal.
 • Schaaltjes
 • Een rasp voor als je geen zeepvlokken gebruikt
 • Water
 • Eventueel wegwerphandschoenen

Belangrijk! Als je een duurzame, veganistische zeep wilt maken, neem je een zeepbasis zonder dierlijke vetten. Ook vermijd je palm- of kokosolie of neem je ecologisch geteelde. Goed zit je met melkzeep, glycerinezeep en gietzeep met sheaboter. Zoek op internet voor aanbieders.

Neem 150-250 gram zeep als basis voor jouw zelfgemaakte natuurzeep.

Zelfgemaakte zeepjes zijn een leuk moederdagcadeau.

Dan zijn er vervolgen twee manieren om de natuurzeep te maken: smelten of kneden.

Zelfgemaakte zeep door smelten

Bij smelten, rasp je eerst de basiszeep in vlokken en laat je deze au bain-marie smelten. Laat een volwassene deze handelingen doen als je de zeep maakt met kleine kinderen.

Roer regelmatig door, maar zorg dat er geen luchtbellen inkomen.

Doe er de oliën, bloemen en/of kruiden en eventueel wat honing door.

Leg dan wat bloemen onderin de vormpjes, giet er ze zeepmassa op en dek af met weer wat bloemen of kruiden.

Laat de zeep afkoelen en haal uit de vormpjes.

Klaar is jouw Moederdagcadeau!

Zelf natuurzeep maken door te kneden

Je kunt ook zeepvlokken kopen. Als je daar wat water bij giet, kun je ze tot en zeepmassa kneden.

Doe er milde geurige oliën bij die de kinderen zelf door de zeepkunnen kneden, zoals amandelolie of jojobaolie.

Let op! Etherische oliën kunnen ook irriterend zijn. Gebruik handschoentjes of gebruik ze niet. De kruiden en bloemen ruiken vaak al sterk genoeg. Denk aan sinaasappelschillen, lavendel, citroenmelisse en rozemarijn.

Er zijn allerlei combinaties van oliën, kruiden en bloemen mogelijk. Wil je moeder echt verwennen op Moederdag, dan kies je haar favoriete geur.

Bron:
C&A zelfmaakideetjes

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Don`t copy text!
Scroll naar boven