Hoe ga je om met verveling?

Update op 27 januari 2023
Verveling is soms goed voor kinderen

Het is vakantie, maar dat betekent niet altijd dat je ook zes weken op vakantie gaat. De meeste kinderen zijn ook een paar weken, zo niet de hele vakantie, thuis. Dan zijn er momenten waarop ze zich vervelen. Hoe ga je daarmee om?

Vriendjes zijn op vakantie, er zijn misschien geen broertjes of zusjes (of er wordt nu niet samen gespeeld) en jij hebt ook niet altijd tijd om volle aandacht aan je kind te geven. De boeken zijn gelezen, de knutsels gemaakt en je kind verveelt zich stierlijk.

Dat lijkt op het eerste gezicht heel vervelend. Je denkt mee of gaat toch maar weer iets verzinnen voor je kind om de tijd door te komen.

Wacht daar even mee. Als je hebt gezorgd voor speelgoed dat bij de leeftijd past en voldoende speelruimte (buiten), is nu de beurt aan je kind. Die mag dit zelf oplossen. Bovendien heeft verveling ook positieve kanten.

Creativiteit

Het stimuleert creativiteit. Uit onderzoek blijkt dat juist als we niets te doen hebben, onze geest op verkenning uit gaat en dat is wanneer de creatieve invallen komen. Creativiteit brengt ons verder in het leven, zeker in deze veranderende wereld. Door verveling ontwikkelt je kind dus een hele belangrijke vaardigheid.

Daarnaast blijkt eveneens uit onderzoek dat onze geest als we ons vervelen meer betekenis gaat toedichten aan wat we deden en wat we gaan doen. We houden namelijk niet van niets doen, dus door het verleden en onze plannen interessant te maken, blijft het leven interessant. En zo zullen kinderen ook hun eigen activiteiten op waarde schatten als ze zich vervelen. Ze staan er sterker door in het leven.

Motivatie

Verveling motiveert kinderen ook – zonder onze bemoeienis – beslissingen te nemen en in actie te komen. Ze willen aansluiting bij de wereld en gaan op zoek naar manieren mee te doen.

Verveling maakt ze uiteindelijk, als je het durft te laten voor wat het is, actiever en geïnteresseerder in wat er om hen heen gebeurt.

Geen prinsjes

Door dit alles ontwikkelen kinderen een eigen identiteit. Ze leren bovendien dat de wereld niet altijd om hen draait. En dat ze medeverantwoordelijk zijn voor hun welbevinden. Door verveling krijg je, ook al zul je dit in eerste instantie niet zo ervaren, leukere kinderen.

En hé, het is ook wel lekker dat je even je eigen ding kunt doen toch? Daar zul jij je beter door voelen, je bent dan een gezelligere ouder en daar heeft je kind uiteindelijk ook weer profijt van.

Op weg helpen

Komt je kind echt niet op gang, dan kan het helpen als je er voor hem bent. Niet door meteen spelletjes en ideeën aan te dragen, maar door er gewoon te zijn. Te luisteren, oogcontact te maken, fysiek contact door een knuffel of een massage. Door het contact met jou, voelt je kind dat het er mag zijn en kan het waarschijnlijk ook weer contact maken met de rest van de wereld.

Samen lachen helpt ook. Dan kan ook door dan toch maar even iets samen te doen om je kind op gang te helpen. Iets geks, wat aansluit bij de interesses van je kind. Houdt het van koken? Maak iets heel ongewoons of iets heel vies en kijk wie het durft op te eten. Van opmaken? Laat je opmaken of maak je samen gek op. Kijk in de spiegel en lach!

Grote kans dat je kind na verloop van tijd zegt ‘Hé, ik weet al wat ik ga doen!’ en weer zijn eigen gang gaat. Je hebt samen het vuurtje weer aangewakkerd.

Foto door Greg Westfall  onder Creative Commons-licentie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Don`t copy text!
Scroll naar boven