10 tips voor een milieubewuste opvoeding

Update op 27 januari 2023
Lees deze speelse tips om kinderen duurzaam op te voeden
Gastblog

Wij moeten als mensheid beter voor de aarde zorgen. En onze kinderen leren duurzaam te leven. Wil je weten hoe je je kinderen milieubewust kunt opvoeden? Lees dan deze 10 onderstaande tips!

De coronacrisis bracht veel narigheid met zich mee, maar positief was dat weg- en luchtverkeer meer dan gehalveerd waren voor een lange periode. Dit kwam de luchtzuiverheid in Nederland enorm ten goede. Gelukkig hebben wij in Nederland het virus inmiddels aardig in bedwang en kunnen we langzamerhand ons leven weer oppakken. Voor de natuur is dat helaas niet zo positief, de lucht wordt weer viezer bijvoorbeeld.

Een duurzame levensstijl is nog nooit zo belangrijk geweest. Babysits verzamelde voor jou 10 gemakkelijke ideeën die je samen met je kinderen kunt uitvoeren en waarmee je een beetje bijdraagt aan een beter het milieu.

1. Krijg een band met de natuur

De eerste stap om milieubewust te worden is om een band te krijgen met de natuur. Zoals er al aangegeven werd in de blog Waarom natuur belangrijk is voor kinderen zijn kinderen eerder geneigd de natuur te beschermen wanneer ze van die natuur houden. Als we willen dat kinderen voor de natuur zorgen en meewerken aan een duurzame samenleving, moeten ze er een band mee opbouwen.

Stimuleer je kinderen daarom om lekker buiten te spelen in het park, te ravotten in het bos of in een boom te klimmen. Dit is niet alleen gezonder voor je kind, maar helpt het ook de natuur te waarderen.

Als kinderen veel buitenspelen krijgen ze een band met de natuur.

2. Praat met je kinderen over het milieu

De tweede stap is om je kinderen uit te leggen wat niet goed gaat nu met de natuur. Anders weten ze niet wat er aan de hand is en wat zij daaraan kunnen doen. Door te bespreken wat er met de planeet gebeurt en hoe dit hen in de toekomst zal beïnvloeden, begrijpen ze waarom het belangrijk is om nu actie te ondernemen. Zadel ze niet op met een enorm schuldgevoel of gevoel van onvermogen (doseer en leg uit op hun eigen niveau). Maar geef ze wel verantwoordelijkheidsgevoel mee om een steentje bij te dragen aan een beter milieu.

Praten over het milieu gaat het beste als jullie in de natuur zijn. Je kunt ze tijdens een wandeling vragen om dingen aan te wijzen die wel of niet in de natuur horen, zoals een boomstronk of een stuk plastic. Leer je kind waarom het belangrijk is om het milieu schoon te houden en vertel over olie in de oceaan, koolstofdioxide in de lucht en ontbossing. Vergeet ook zeker niet te vertellen wat deze dingen doen met de dieren die in de natuur leven. Belangrijk is om uit te leggen wat de oplossing is. Je zou er anders depressief van worden!

3. Een moestuintje

Laat je kinderen hun eigen moestuintje maken en verzorgen. Dit is leuk om te doen en kinderen leren hier heel veel van. Ze leren ander leven te waarderen en er verantwoordelijk mee om te gaan. Het is een stapje richting milieubewuster leven.

4. Maak speelgoed van afval

Ze zeggen niet voor niks ‘Kinderen leren door te spelen’. Kinderen houden van spelen en dat is goed voor hun ontwikkeling. In plaats van altijd maar nieuw speelgoed te kopen, kun je ook samen met de kinderen zelf speelgoed maken van afval, zoals toiletrollen, plastic of karton. Niet alleen is dit goed voor de creativiteit, maar kinderen leren zo ook dat afval waarde heeft en je niet alles hoeft weg te gooien. Leuke DIY-ideeën zijn:

  • Plantenpotten van plastic flessen
  • Voorwerp houders van kartonnen borden
  • Foto souvenir-potjes van gebruikte glazen potten
  • Autootjes van lege toiletrollen

Knutselen met afval is leuk om te doen!

5. Eet eens veganistisch of vegetarisch

Vind je het lastig om helemaal vegetarisch of veganistisch te worden of vinden jouw kinderen vlees veel te lekker? Dan kun je er ook voor kiezen om dit één of twee keer in de week te doen. Zo is het makkelijker vol te houden en maak je uiteindelijk toch een verschil.
Laat je hier inspireren.

Leuk weetje: als iedereen in Nederland 1 dag per week dierlijke producten vervangt door plantaardige voedingsmiddelen, betekent dat qua CO2-uitstoot 430.000 minder auto’s op de weg.

6. Lichten uit

Leer je kinderen dat ze het licht in de kamer uitdoen, wanneer ze weglopen van de kamer. Hier kun je een spelletje van maken. Bijvoorbeeld: degene die de lamp aanlaat in een lege kamer, moet 20 cent in een potje doen. Voor het geld vinden jullie vast een leuke bestemming.

7. Wees zuinig met water

Draai de kraan dicht wanneer je je tanden poetst en probeer zo kort mogelijk te douchen.

Leuk weetje: alleen al met de kraan dicht doen tijdens het tandenpoetsen kun je zo’n 3000 liter water besparen per jaar!

8. Recycle

Recycle-Girl of Recycle-Boy to the rescue! Maak een spelletje van recyclen en benoem de superheld van de dag. Op deze manier leren kinderen meteen hoe je je afval scheidt, maar voelen ze zich ook nog eens supertrots en helpen ze het milieu een handje, zonder daar heel bewust bezig te zijn,.

9. Geen plastic tassen

Versier samen met je kinderen hun eigen jute tas. Leg ze hierna uit waarom plastic tassen niet goed zijn voor het milieu en waarom ze veel beter elke dag hun eigen coole zelfgemaakte jute tas kunnen gebruiken.

10. Ga fietsen!

Nederland is het land van de fiets, maar vaak zijn we toch wat lui en gaan we met de auto naar school of het werk. Stimuleer kinderen om vooral fietsend naar hun vriendjes of vriendinnetjes te gaan en naar school. Goed voor hun conditie èn goed voor het milieu!

Als je deze eenvoudige tips volgt, zul je merken dat je kinderen langzamerhand steeds milieubewuster worden. Samen kunnen jullie stap-voor-stap het milieu een handje helpen!

___

Vond je dit artikel interessant? Lees dan ook de blog ‘9 Tips voor milieubewuste kinderen’ en ‘Waarom natuur belangrijk is voor kinderen’. 

2 gedachten over “10 tips voor een milieubewuste opvoeding”

  1. Nog 1 tip ga samen douchen of in bad!
    Mijn dochter is nu 9 en heb haar geleerd om samen met mij te douchen en in bad te zitten, bespaart water en is erg praktisch je kunt elkaar helpen met wassen op plekken waar je niet goed bij kan komen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Don`t copy text!
Scroll naar boven