12 tips voor kinderactiviteiten met Pasen

Jongen zoekt paaseieren, oudersvannature

Veel mensen kiezen voor een dagje uit met Pasen. In het hele land zijn erg leuke uitjes voor kinderen te vinden. Hieronder geef ik voor elke provincie een tip voor een leuke paasactiviteit voor kinderen.

Utrecht: gouden koninklijke eieren zoeken

Op Tweede Paasdag, maandag 28 maart, liggen voor kinderen op paleis Soestdijk te Baarn 16.000 eieren verstopt, waaronder 20 gouden eieren. Wie die vindt, wint een prijs.

Andere activiteiten zijn hier knutselen, schminken, speuren en een optreden van kinderartiest Jeroen de Boer. Veel kinderen kennen Jeroen van X-mix. In deze vrolijke kinderserie speelt Jeroen de rol van Anton, een agent die met behulp van zijn 3 computervriendjes allerlei zaken oplost.

Meer informatie over deze paasactiviteit in Utrecht

Zuid-Holland: met de pont naar Paaseiland

Op Tweede Paasdag is het natuureiland Tiengemeten omgedoopt tot Paaseiland. Er zijn kinder-doe-activiteiten waarmee je stempels kunt verzamelen. Is je stempelkaart vol, dan krijg je een verrassing.

Je kunt ook eieren beschilderen, een vogelhuisje maken en popcorn bakken in het Rien Poortvlietmuseum. Trek kleding aan die vies mag worden. Koop van tevoren een pontkaartje (zie website).

Meer informatie over deze kinderactiviteit in Zuid-Holland

Overijssel: zoek de ontsnapte kuikens in Holten

In het natuurmuseum Natuurdiorama Holterberg zijn Eerste en Tweede Paasdag leuke kinderactiviteiten te doen. Zo is Moeder kip is haar kuikens kwijtgeraakt. Kinderen kunnen deze verdwaalde kuikens zoeken. In het bos van Daantje Das, een educatief speelbos bij het natuurmuseum, liggen bovendien vreemde eieren verstopt. Er loopt ook een paashaas rond die cadeautjes uitdeelt aan kinderen.

In het natuurmuseum zijn verder nog leuke speurtochten uitgezet. Eventueel kun je nog het paasvuur in Espelo (bij Holten) meepikken, een van de grootste paasvuren van Nederland.

Meer informatie over deze paasactiviteit in Overijssel

Flevoland: speuren bij de Bataviawerf, Lelystad

Van 25 tot en met 28 maart organiseert de historische scheepswerf Bataviawerf allerlei paasactiviteiten. Kinderen kunnen op avontuur met Piraat Ratje, deelnemen aan een workshop weven, knopen en smeden of een paasspeurtocht volgen. Op tweede paasdag kun je bovendien genieten van een heerlijke paasbrunch.

Ook zijn er allerlei Oud-Hollandse spelen te doen zoals steltlopen, schaven en trekzagen en kun je zelf een springtouw maken.

Meer informatie over deze kinderactiviteit in Flevoland

Gelderland: hoe vinden wilde dieren de weg?

Bij deze activiteit van Staatsbosbeheer leer je hoe op een speelse en actieve manier hoe wilde dieren in Nederland navigeren. Op het GeoFort luister je naar vleermuizen met bat detectors, traceer je trekvogels op de radar, volg je met stappenteller-apps mierenroutes, sluip je achter trekkende padden aan, zie je bijen dansen en kom je alles over postduiven te weten! En natuurlijk vertelt de gids je alles over de dieren.

Na afloop is er een kampvuur met chocolademelk en marshmallows. Vanaf 8 jaar.

Meer informatie over deze paasactiviteit in Gelderland

Noord-Holland: wees de eerste die naar Pampus gaat

Forteiland Pampus opent tijdens Pasen al haar deuren voor nieuwsgierigen, officieel gaat het eiland pas op 1 april open. Op zondag 27 en maandag 28 maart staat er een paasbrunch klaar. Er is ook een eierrace en je kunt zoeken naar eieren in de 75 ruimten in het fort.

In het Piratenhol worden de hele dag paasmaskers geknutseld en er zijn leuke kleurplaten.

Meer informatie over deze kinderactiviteit in Noord-Holland

Friesland: verwonderen in Natuurmuseum

Het Natuurmuseum in Leeuwarden is dit jaar beide Paasdagen geopend. Er is een Verwonderland met drie zalen waar kinderen alles te weten komen over hofmakerij in de dierenwereld en drollen. Je kunt het onderwaterleven in Friesland bekijken en er is een walviszaal.

Op zolder staat een reuzedraak. Daar wordt een sprookje verteld en samen gaan de kinderen in het binnenste van de draak op zoek naar de sleutel van de schatkist.

Meer informatie over deze paasactiviteit in Friesland

Groningen: eitjes zoeken op een buitenplaats en een familiepark

Wil je lekker naar buiten? Ga dan eitjes zoeken in de buitenplaats Reitdiep van Het Groninger Landschap.

Ook leuk zijn de activiteiten in Familiepark Nienoord. Je kunt er eieren zoeken, meedoen aan de Paas Hindernisbaan of een Dierenspeurtocht doen. Ook zijn er pasgeboren lammetjes met schapenmoeders.

Meer informatie over deze paasactiviteit in Groningen

Drenthe: avontuurlijke dierentuin

Wildlands Adventure Zoo Emmen opende 25 maart haar deuren. Na tachtig jaar sloot Dierenpark Emmen de deuren om plaats te maken voor een nieuw park vol belevenissen. Op maar liefst 22 hectare Nederlands landschap vind je de grootste overdekte jungle van de wereld.

Je verkent de deze dierentuin via torens, touwbruggen en bootjes. Oog in oog met de dieren waan je je hier in de wilde natuur.

Meer informatie over deze kinderactiviteit in Drenthe

Zeeland: taart eten en paaseieren zoeken

In het tropische bos met klimwand en zwembad het Omnium in Goes kun je paaseieren zoeken en natuurles krijgen van een papegaai. Op Tweede Paasdag kun je de hele dag taarten proeven.

In pretpark het Klok’uus kun je op Eerste en Tweede Paasdag eieren zoeken en genieten van een paasbrunch.

Meer informatie over deze paasactiviteit in Zeeland

Limburg: eieren zoeken, knutselen en draaksteken

In het Limburgs Museum zijn er tijdens het paasweekend allerlei activiteiten. Zo kun je aan de hand van een speurtocht paaseieren in het museum te gaan zoeken. Je kunt in de foyer aanschuiven bij een gezellige workshop om zelf een wollige paashaas of schattig paaskuikentje maken. Ook kun je hier een memory- of kwartetspel maken. Verder mag je in het Museumcafé aanschuiven bij een heerlijk Paasbrunchbuffet (reserveren).

Ook leuk: In Beesel is de Open Dag Draaksteken met allerlei activiteiten.

Meer informatie over deze paasactiviteit in Limburg

Brabant: lekker naar buiten met de boswachter

In Brabant worden door het Brabants Landschap en IVN op Tweede Paasdag, maandag 28 maart, gratis wandelexcursies in diverse natuurgebieden georganiseerd van anderhalf uur. Deze zijn leuk voor het hele gezin. Honden mogen niet mee helaas.

Erg mooi om de eerste tekenen van het voorjaar te zien. Zo zie je de broedvogels al nestjes bouwen.

Meer informatie over de paaswandelingen in Brabant

 

Fotocredit: Personal Gift

Chantal is journalist en fotograaf en werkt daarnaast als pedagogisch medewerker en NME-er. In het magazine www.oudersvannature.nl worden haar liefde voor kinderen, natuur en communicatie verenigd.

, ,

No comments yet.

Leave a Reply

error: Content is protected !!