Linzensoep als herfstsoep

stevige linzensoep

Linzen zijn supergezond. Deze peulvruchten zijn rijk aan proteïnen en mineralen, bevorderen de stoelgang en ze zijn zelfs goed voor het hart. Linzensoep wordt veel gegeten in de Arabische, Joodse, Assyrische en Turkse keuken.

Er zijn in Nederland maar liefst tien soorten linzen te koop. Voor deze linzensoep gebruik je rode of groene linzen. De laatste maken de soep wat steviger. Maar ook de bulgur verstevigt de soep. Bulgur is bovendien ontzettend gezond. Lees hier meer over de voedingswaarde van linzen.

Linzen kook je korter dan menigeen denkt, zo’n 10 tot 25 minuten. Als de linzen bijna gaar zijn, kun je wat groen toevoegen zoals spinazie of snijbiet.

Wat heb je nodig?

  • 500 gram groene linzen
  • 250 gram uien
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 4 liter groentebouilllon
  • 300 gram bulgur
  • 3 blikken tomaten à 400 gram (of tomatenpassata)
  • 3 blikjes tomatenpuree à 130 gram
  • 1 theelepel zout
  • 1 eetlepels chilipoeder
  • 1 eetlepels komijnpoeder
  • 1/2 eetlepel zwarte peper, gemalen
  • twee eetlepels peterselie
  • beetje citroensap of azijn
  • eventueel een beetje Tabasco

Hoe maak je de linzensoep?

  • Spoel de linzen in een fijne zeef en controleer deze op steentjes.
  • Pel de uiten en snijd ze fijn.
  • Fruit de uien in een grote soeppan in de olijfolie
  • Voeg dan de bouillon en de linzen toe. Laat dit zo’n drie kwartier zachtjes koken met de deksel op de pan
  • Pureer de tomaten in blik
  • Voeg dan de bulgur, tomatenpuree, gepureerde tomaten, zout, chilipoeder, komijn en zwarte peper toe. Goed roeren en een half uurtje laten koken op een laag vuur. Af en toe omroeren.
  • Voeg na een kwartier de peterselie toe.
  • Af en toe proeven. Vind je de soep nog wat flauw, doe er dan nog wat bouillonpoeder of een van de andere kruiden bij.

Is de soep klaar, doe er dan wat citroensap of desgewenst wat Tabasco door. Een lik crème fraîche (of sojaroom) doet het ook altijd goed. Bij de soep kun je een groene salade serveren en/of brood.

Een restantje gekookte linzen kun je prima de volgende dag verwerken in een salade of  even opnieuw opbakken. Overgebleven linzensoep kun je invriezen of een dag later opwarmen.

 

De gefotografeerde lizensoep werd gemaakt door Marilyn C. Cole. Ik mag de foto gebruiken onder de CC-licentie.
Chantal is journalist en fotograaf en werkt daarnaast als pedagogisch medewerker en NME-er. In het magazine www.oudersvannature.nl worden haar liefde voor kinderen, natuur en communicatie verenigd.

, ,

No comments yet.

Leave a Reply

error: Content is protected !!