In een tijd waarin schermen steeds meer onze aandacht opeisen en het leven zich vaak binnen afspeelt, verlangen veel ouders naar iets anders voor hun kinderen: meer buiten, meer bewegen, meer ontdekken. Gelukkig is er een groeiende beweging die precies dat doet: leren in de natuur.
Leren in de natuur houdt in dat het onderwijs plaatsvindt buiten de traditionele klasomgeving, vaak in bossen, parken, schooltuinen of zelfs op het strand. Het kan gaan om geplande praktijklessen zoals biologie of aardrijkskunde, maar ook om spelenderwijs leren, experimenteren en ontdekken.
Zo leren kinderen in de natuur
Een rekenles kan ook worden uitgevoerd door gebruik te maken van takken of steentjes. Uitleggen wat een omtrek is, kan ook door naar het schoolplein te gaan en daar de omtrek van te meten. Kinderen die een opdracht ruimtelijk en fysiek uitvoeren, onthouden de lesstof langer. Ze kunnen een eigen draai geven aan de lesstof, waardoor ze meer eigenaarschap ervaren wat weer bevorderlijk is voor hun zelfvertrouwen en persoonlijke ontwikkeling.
5 redenen waarom buiten leren waardevol is voor kinderen
1. Het bevordert de cognitieve ontwikkeling
Kinderen die regelmatig buiten leren, scoren beter op concentratie, geheugen en probleemoplossend vermogen. De natuur prikkelt de zintuigen. De kinderen bewegen meer waardoor ze de stof beter onthouden en verteren”’ wat zorgt voor meer betrokkenheid en beter begrip van de leerstof. Buiten leren zorgt zo voor betere leerresultaten.
2. Het stimuleert creativiteit en nieuwsgierigheid
Buiten zijn er geen vaste kaders zoals muren of schoolbanken. Kinderen bedenken eigen spelletjes, stellen vragen over wat ze zien en ontdekken nieuwe verbanden tussen theorie en praktijk. Hierdoor ervaren ze meer eigenaarschap, wat bevorderlijk is voor hun zelfvertrouwen en persoonlijke ontwikkeling.
3. Buiten leren versterkt sociale vaardigheden
Samenwerken aan opdrachten in de natuur vereist communicatie, afstemming en samenwerking. Kinderen leren luisteren naar elkaar, omgaan met verschillen en samen naar oplossingen zoeken. Er zijn vaker positieve interacties èn er wordt minder gepest. Uit onderzoek (?) blijkt bovendien dat kinderen die veel buiten zijn beter bestand zijn tegen kritiek.
4. Het bevordert fysieke gezondheid
Beweging is een vanzelfsprekend onderdeel van buiten leren. Rennen, klimmen, sjouwen met takken, het draagt allemaal bij aan een gezonde motorische ontwikkeling én aan een betere conditie. Vaak zijn kinderen vrolijker, rustiger en meer in balans als ze buiten zijn geweest. De natuur heeft een bewezen kalmerend effect op kinderen (en op ouders trouwens ook ).
5. Kinderen verbinden zich met de natuur
Kinderen die regelmatig buiten zijn, voelen zich meer betrokken bij de natuur. Ze leren spelenderwijs over dieren, planten, seizoenen en duurzaamheid. Dat is de basis voor milieubewustzijn later in het leven.
Hoe integreer je leren in de natuur?
- Thematische wandelingen: Combineer een biologieles met een speurtocht in het bos.
- Natuurdagboek: Laat kinderen hun observaties en ontdekkingen bijhouden.
- Gastlessen van natuurgidsen: Breng experts naar buiten om extra verdieping te geven. Stichting NatuurWijs geeft fantastische lessen op scholen!
- Stimuleer buitenspelen, óók als het nat of koud is. Laagjes kleding en waterdichte jassen en laarzen doen wonderen!
- Kies voor een school of opvang die buitenlessen aanbiedt, moestuinieren aanbiedt of een natuurspeelplek heeft. Moestuinieren met Kinderen biedt leuke en leerzame activiteiten voor 4-12 jaar.
- Maak leren praktisch: tel bladeren, zoek beestjes, of verzin rekenopdrachten met stenen en takken.
- Vertrouw op het leerproces: ook als het niet ‘schools’ voelt, leert je kind enorm veel van vrij spelen en ontdekken.
Ten slotte: leren in de natuur is geen luxe, maar een krachtige en bewezen manier om kinderen beter, gezonder en met meer plezier te laten leren. Het daagt uit, verbindt hoofd en hart en zorgt voor blijvende leerervaringen. Dus trek je laarzen aan, pak een notitieboekje en ga naar buiten. Daar leren kinderen pas echt!