Buiten is het koud en guur. Wat is het dan lekker om de dag te beginnen met een warm ontbijt dat je buik verwarmt en je een energieboost geeft. Een havermoutontbijt zit vol vitaminen en mineralen en geeft je een vol gevoel waardoor je minder snoept.
Havermout wordt gemaakt van.. haver. Er zijn drie soorten havermout:
- Volkoren die is gemaakt van hele haverkorrels. Deze variant heeft een kooktijd van 15-30 minuten.
- Geknipte haverkorrels met een kooktijd van 5 minuten.
- Instant havermout is gemaakt van gebroken en voorgekookte haverkorrels. Deze havermout is meteen klaar door ze te mengen met kokende melk of water. Denk aan Brinta.
Deze laatste variant is het minst gezond. Er is vaak suiker aan toegevoegd. Wil je echt profiteren van de goede eigenschappen van havermout, kies dan voor de volkoren of geknipte variant. Ontbijt van deze korrels is bovendien minder papperig en heeft een lekker grove structuur als in risotto.
Waarom is havermout zo gezond?
Sabine van Oh My Foodness somt de goede eigenschappen van deze graansoort op. Havermout
- stabiliseert het bloedsuikerniveau
- is goed voor het immuunsysteem
- zorgt voor een snelle en efficiënte stofwisseling
- draagt bij aan een snellere/betere opbouw van spieren
- bevat belangrijke vitaminen en mineralen
- verlaagt het cholesterol
Haver is van nature glutenvrij, maar doordat het verwerkt wordt in bedrijven waar ook tarwe verwerkt wordt, kan havermout gluten bevatten. Glutenvrije havermout is overigens wel verkrijgbaar.
In het bloedgroep-O dieet wordt trouwens geadviseerd havermout te vermijden.
Powerfood
Havermout is dus een powerfood vol vezels, vitaminen en mineralen. Maar iets eten alleen maar omdat het goed voor je is, is op ten duur vervelend. Eten moet ook vooral lekker zijn en gelukkig is havermout dat ook. Mits je het goed bereidt.
Sommigen roeren havermout door de yoghurt. Dat kan heel lekker zijn, maar rauwe havermout kan zwaar op de maag liggen en is lastig te verteren. Havermout die je kookt of die heeft geweekt is over het algemeen gemakkelijker te verteren.
Hoe kook je havermout?
Volkoren havermout kook je in een verhouding van 1 deel haver op 4 kopjes water gedurende een half uur. Extra lekker wordt het wanneer je eerst wat boter laat smelten in de pan en pas als de boter bruist de haver toevoegt. Roer en voeg dan – als het lekker ruikt na een paar minuten – het water en een snufje zout toe. In plaats van water kun je ook sojamelk of amandelmelk gebruiken. (Of gewone melk, maar aan melk kleeft dierenleed).
Je kunt je havermout ook ’s avonds aan de kook brengen, vervolgens het gas of elektriciteit uitdraaien en de substantie de hele nacht laten staan. ’s Ochtends kun je het dan opwarmen, de voedingsstoffen zitten er nog in.
Havermout ’s ochtends opwarmen
’s Ochtends verwarm je de havermout op een zacht vuurtje. Als je het niet al kookte in sojamelk of amandelmelk, kun je dat er nu aan toevoegen. Verder kun je je havermoutontbijtje extra lekker maken door er kokosnoot, gedroogd fruit, suiker, honing of ahornsiroop aan toe te voegen terwijl het suddert. Gestoofde peertjes is ook een aanrader!
Andere smaakmakers: vanille, kaneel, nootmuskaat, gember, gehakte pecannoten of walnoten, gewelde rozijnen, gestoofde pruimen, gedroogde cranberries of vijgen.
Restjes kun je 1 dag bewaren.
Recept havermoutontbijt met dadels
Voor 1 portie:
Kook twee kopjes water met wat zout, een kaneelstokje, een handvol gehakte dadels en ¼ kopje geschaafde kokos. Roer er een kop volkoren haver door. Laat dit mengsel gedurende een half uur sudderen op een laag pitje. De gebakken dadels geven de havermout een zoete, natuurlijke karamelsmaak.
Als de substantie dik en romig is, doe je deze in een kom. Strooi er wat pecannoten overheen, voeg wat veganistische melk toe, wat suiker (of andere zoetstof) en wat boter en je hebt een heerlijk havermoutontbijt!
Recept havermoutontbijt met abrikozen
In dit recept waarbij je de havermout langdurig kookt in een slowcooker, wellen de gedroogde abrikozen. Ze worden vol, sappig, en zacht. Hun smaak verspreidt zich door de havermout die een oranje tint krijgt.
Ingrediënten:
1 kopje volkoren haver
3 eetlepels bruine suiker
1/2 theelepel zout
1 kop gedroogde abrikozen, geknipt in kleine stukjes
3 1/2 kopjes water
1 beker sojamelk of amandelmelk
1 theelepel vanille
3 eetlepels tarwezemelen (optioneel)
Bereiding:
Wrijf een slowcooker in met boter. Meng de haver, bruine suiker, zout en abrikozen. Giet dan het water, de melk en vanille erbij en roer. Voeg de tarwezemelen eventueel toe. Zet op de lage stand en dek af. Kook 7-8 uur. Serveer met extra melk en suiker.
👉 Eet smakelijk! Wil je ook eens een ander graanontbijt proberen? Lees dan dit recept voor een graanontbijt in de winter!
Meer lekkere plantaardige gerechten? Kijk dan eens naar Lekker Plantaardig!
Foto haver en dadels van Personal Creations onder Creative Commons.
2 gedachten over “Havermoutontbijt voor een gezonde start”
Bedankt! Weer een paar dingen geleerd over havermout. Ik eet elke dag twee keer havermout en elke keer weer met voldoening. Ik doe er vaak walnoten in of nog vaker, geroosterde zonnepitten.
Die kauw ik fijn en spuug ze weer uit. Dat kinkt vies, maar ik eet het toch zelf op en zo wordt het een soort eigengemaakte melk. Bovendien kunnen de noten dan mooi voorverteren door toegevoegde enzymen.
Ik las dat de eiwitten binnen drie minuten al hun weg vinden naar de spieren! Maar dan moet je wel iets doen, als de spieren er niet om vragen, gebeurt er kennelijk ook veel minder met de spieropbouw.
Bedankt Alowieke voor deze welkome aanvulling! Soort herkauwen dus.. maar waarom nog eens uitspugen? Is dat om de enzymen langdurig hun werk te laten doen? Hoe lang wacht je dan voordat je ze weer opeet?