Laat je kinderen de dag goed beginnen met een graanontbijt. Dit geeft ze meteen energie, is gezond en voedzaam. Bovendien is het lekker ’s winters je buik te vullen met een warm ontbijtje. Lees deze heerlijke variaties op het bordje havermout.
Ik schreef al eerder over de goede eigenschappen van havermout. Ook de volgende recepten met polenta, quinoa, bulgur, grutten en tarwe zorgen voor een goede start van de dag. En vooruit, nog eentje dan met havermout 😄.
In sommige recepten zijn kook je de granen in melk, maar zuivel is niet altijd even diervriendelijk. Als je je ontbijtgranen liever niet kookt in de melk, vervang je deze door sojamelk, amandelmelk of gewoon water.
Polenta met warme bessencompote
Polenta is gemaakt van maïs(gries)meel en wordt in Italië gebruikt als hartig bijgerecht. Maar je kunt het ook zoet eten als stevig, romig ontbijt. In dit recept is de polenta gekookt in magere melk. Je kunt natuurlijk ook plantaardige melk gebruiken. De dikke pap wordt vervolgens gegarneerd met een mooie bessencompote die is gemaakt van (diepvries) bessen.
Je kunt een voorraadje compote maken die je niet alleen gebruikt voor de polenta, maar ook voor pannenkoeken, wafels of ijs.
Wat heb je nodig voor 4 porties?
Compote
- 1 eetlepel boter
- 3 eetlepels honing
- 1 eetlepel vers citroensap
- snufje gemalen kaneel
- 350 gram diverse (diepvries) bessen
Polenta
- 3 kopjes magere melk
- 1/2 kop maïs(gries)meel
- 2 eetlepels suiker
- 1/2 theelepel zout
Hoe maak je het?
Om polenta te bereiden, breng je de melk aan de kook in een middelgrote pan.
Voeg langzaam je het maïs(gries)meel toe terwijl je voortdurend roert met een garde. Roer dan de suiker en het zout erdoor en laat 45 minuten koken tot een dikke pap terwijl je af en toe roert.
Om de compote bereiden smelt je boter in een middelgrote pan op een matig vuur.
Voeg dan honing, citroensap, kaneel en bessen toe en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat 5 minuten doorsudderen tot het goed warm is. Giet het over de polenta.
Tip: Je kunt warme, romige polenta ook als ontbijt eten met een scheutje ahornsiroop.
Quinoa met amandelen en abrikozen
Quinoa is een oud graan met een nootachtige smaak boordevol vezels en eiwitten. Het is de perfecte basis voor een gezond en stevig graanontbijt. In dit recept is quinoa op smaak gebracht met amandelen, gedroogde abrikozen, ahornsiroop, sinaasappelschil en kaneel. Serveer het met wat romige ricotta.
Wat heb je nodig?
- 1 kopje gewassen ( rode) quinoa
- 2 kopjes water
- 1 eetlepel extra vergine olijfolie
- 1/4 kop geschaafde amandelen
- 1/2 kop gedroogde abrikozen, snijd ze in stukken van 1,5 cm
- 2 eetlepels pure maple syrup
- 1/2 theelepel fijn geraspte sinaasappelschil
- 1/2 theelepel kaneel
- 1/4 kop verse ricotta
Hoe maak je dit quinoa-ontbijt?
Vul een kleine steelpan tot de quinoa onder water staat en breng het aan de kook. Dek af en laat op een laag vuur staan totdat de quinoa het water heeft geabsorbeerd. Dat duur ongeveer 15 minuten, dan is de quinoa gaar.
Maak de quinoa los met een vork en dek het weer af.
Verhit dan in een middelgrote koekenpan de olijfolie. Voeg de amandelen toe en bak deze op een matig vuur al roerend ongeveer 2 minuten tot ze goudbruin zijn.
Voeg de abrikozen, ahornsiroop, sinaasappelschil en kaneel toe en roer alles goed door totdat het mengsel goed warm is.
Voeg dan de quinoa toe en roer voorzichtig de amandelen en abrikozen erdoor. Serveer elke portie quinoa met een eetlepel ricotta.
Tip: Gekookte quinoa kan gekoeld tot 5 dagen bewaard worden. Opwarmen als dit nodig is of koud serveren.
Dit graanontbijt smaakt trouwens ook heerlijk met honing!
Havermout-rabarberpap
Havermout is een geweldige keuze voor een graanontbijt, het vult en is gezond. Je kunt het elke smaak geven die je wilt. In dit recept is het bereid met bevroren rabarber. Je kunt het zoeten met bruine suiker, ahornsiroop of agave en garneren met gehakte noten.
Wat heb je nodig voor 2 porties?
- 1 1/2 kopje magere melk of plantaardige melk, zoals sojamelk of amandelmelk
- 1/2 kop sinaasappelsap
- 1 kopje havervlokken
- 1 kop stukken rabarber van 1,5 cm, vers of bevroren
- 1/2 theelepel kaneel
- snufje zout
- 2-3 eetlepels bruine suiker, ahornsiroop of agavesiroop
- 2 eetlepels gehakte en geroosterde pecannoten of andere noten, geroosterd
Hoe maak je de havermout-rabarberpap?
Doe melk, sap, haver, rabarber, kaneel en zout in een middelgrote pan. Breng dit aan de kook op een middelhoog vuur.
Zet het vuur lager, dek af en kook alles op een heel laag vuurtje, terwijl je regelmatig roer. Doe dit ongeveer 5 minuten totdat de haver en rabarber gaar zijn.
Haal van het vuur en laat het afgedekt staan gedurende 5 minuten. Roer dan de zoetstof naar smaak toe. Garneer met noten.
Tip: Rooster de noten kort (2-4 minuten) in een kleine droge koekenpan op een matig-laag vuur, onder voortdurend roeren, tot ze geurig en licht gebruind zijn.
Mensen met coeliakie of glutengevoeligheid kunnen beter haver kopen die gegarandeerd ‘glutenvrij’ is. Want haver is bij productie of transport soms met tarwe en gerst ‘besmet’.
Bulgur graanontbijt met gedroogd fruit en noten
Bulgur, ofwel gebroken tarwe, wordt meestal gebruikt in hartige gerechten uit het Midden-Oosten, maar kan ook worden gegeten als ontbijt. In dit geval eet je het warm met rozijnen en amandelen. Maar je kunt natuurlijk elke soort gedroogd fruit en noten gebruiken die je wilt.
Wat heb je nodig voor dit ontbijt met bulgur?
- 1 kopje bulgur
- 2 kopjes water
- 1/4 theelepel zout
- 2 kopjes plantaardige melk, zoals amandel- of sojamelk
- 1/4 kop lijnzaad
- 1/2 kopje gedroogd fruit, zoals rozijnen, veenbessen of kersen
- 1/2 kop noten, zoals geschaafde amandelen, gehakte walnoten of pecannoten
- 1 banaan, in plakjes gesneden
- agavesiroop, bij het opdienen
Hoe maak je het bulgurontbijt (4 porties)?
Doe bulgur, water en zout in een pan. Breng aan de kook, dek af en laat ongeveer 15 minuten sudderen tot de bulgur gaar is en het water is geabsorbeerd.
Maak los met een vork. Giet de melk erbij en warm zachtjes op. Verdeel de gekookte bulgur over 4 kommen.
Doe dan in elke kom een kwart deel van de lijnzaad, het gedroogde fruit, de noten en de plakjes banaan. Besprenkel met agavesiroop naar smaak. Serveer dit graanontbijt warm.
Grutten Amerikaanse stijl
Grutjes eten we vaak gezoet met ahornsiroop en gedroogd fruit. Maar je kunt ze ook heel goed eten met een hartige twist, zoals een beetje peper of wat kaas. In dit geval eten we ze Amerikaanse stijl, met kaas, eieren en eventueel spek. Kook de grutjes in (plantaardige) melk voor een romige smaak.
Wat heb je nodig voor 6-8 porties?
- 1 kopje snelkook grutten
- 1/2 theelepel zout
- 1/2 kop boter
- 1 kop geraspte scherpe cheddarkaas
- 6 eieren
- 1/2 pond spek, krokant gebakken en vervolgens verkruimeld
- 1/2 kop half-om-half gehakt
- 2 eetlepels verse fijngehakte peterselie
Hoe maak je dit stevige gruttenontbijt?
Verwarm de oven voor op 350°C.
Kook de korrels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Voeg op een laag vuur het zout, boter en kaas toe en roer alles tot het gesmolten is.
Haal dan van het vuur en laat gedurende enkele minuten afkoelen.
Klop in een middelgrote kom 2 eieren tot het schuimt, giet bij het gruttenmengsel. Giet dan alles in een 2 liter braadpan.
Zet een 1/2 kop van de spekkruimels apart en strooi de rest van de bacon op het mengsel.
Klop in een kom de resterende 4 eieren met het half-om- half gehakt en de peterselie en giet dit over het spek en de gruttenkorrels. Bak tot alles in 30 tot 45 minuten goudbruin.
Garneer dit graanontbijt met het restant spek en serveer warm.
Pudding van tarwekorrels
Volkoren tarwekorrels hebben een nootachtige smaak en zitten vol vitaminen, vezels en mineralen. Deze pudding lijkt wel een toetje, maar dan veel gezonder. De tarwekorrels worden zacht door ze in (plantaardige) melk te koken. De pudding wordt op smaak gebracht met sinaasappelschil, ahornsiroop, vanille en kaneel. De garnering van yoghurt geeft het geheel een frisse smaak.
Wat heb je nodig voor deze tarwepudding?
- 1 kop tarwekorrels
- 2 eetlepels + 3 kopjes magere melk
- 1 kaneelstokje
- 1 sliert sinaasappelschil
- snufje zout
- 1/2 kopje maplesyrup
- 1 theelepel vanille-extract
- 1/2 theelepel kaneel
- 1/2 kop magere (esdoorn) yoghurt (eventueel)
Hoe maak je de tarwepudding?
Verwijder steentjes uit de tarwe door deze goed te wassen. Leg de korrels in een grote pan met een dikke bodem en bedek ze met water (4 kopjes). Breng het aan de kook, zet het vuur lager tot medium-laag, dek af en laat de tarwe sudderen, voeg zo nodig meer water toe. Kook terwijl je af en toe roert ongeveer 1 uur totdat de tarwekorrels zacht zijn en laat ze goed uitlekken.
Vaak wordt gezegd dat je tarwekorrels een nacht moet weken, maar als je ze een uur kookt, zijn ze al goed eetbaar.
Doe de tarwe korrels met 2 eetlepels melk in een keukenmachine. Vermaal totdat de meeste tarwekorrels grof gehakt zijn. Het is niet erg als sommige heel blijven.
Meng dan de gehakte tarwekorrels, de resterende 3 kopjes melk, kaneelstokje, sinaasappelschil en zout in een grote stoofpan en breng aan de kook. Zet het vuur medium-laag en bak al roerend om klonteren te voorkomen een klein half uurtje tot het mengsel dik is. Haal van het vuur en verwijder het kaneelstokje en de sinaasappelschil. Roer dan de ahornsiroop en vanille erdoor.
Serveer dit graanontbijt warm of afgekoeld, bestrooi met kaneel en garneer eventueel met een klodder (esdoorn) yoghurt. (Roer meer melk erdoor als de pudding te dik is.)
Rijst
Overgebleven rijst, opgewarmd met kaneel en melk, is een supersnel warme granenontbijt. Je kunt de rijst eventueel zoeten en er je favoriete gedroogde vruchten en noten aan toe voegen.
👉 Nog meer gezonde ontbijtrecepten? Probeer ook eens deze lekkere recepten voor havermoutontbijtjes!
Meer plantaardige lekkernijen? Kijk dan eens naar Lekker Plantaardig!
Grote foto: Gepubliceerd onder Creative Commons