Gezond ontbijtje voor Moederdag

Update op 11 mei 2024
Een lekker, gezond en diervriendelijk moederdagontbij is vegan.

Een moederdagontbijt hoort erbij op Moederdag. Dit ontbijt is gezond voor moeder en de natuur en diervriendelijk, want het is een vegan ontbijt. Maar, en dat is natuurlijk het belangrijkste op Moederdag, het is bovenal erg lekker!

Smoothie met banaan, peer en mandarijn

Deze smoothie is een echte oppepper in de ochtend en kost je maar een kwartiertje om te maken.

Ingrediënten voor 1 persoon:

  • 2 peren
  • 4 grote mandarijnen
  • 1 banaan
  • kokosmelk of -water of andere plantaardige melk
  • 1 sinaasappel (eventueel)

Zo maak je deze vruchtensmoothie:

De mandarijnen en de sinaasappel pel je voordat ze de blender ingaan. Ook haal je eventuele pitjes eruit. De banaan schil je en snij je in partjes.

Ook het citrusfruit verdeel je in kleine partjes. De peer hoef je niet te schillen. Wel haal je de harde delen weg, dus het klokhuis en de steel.

Doe alles in de blender en zet het op de hoogste stand. Dan iets lager en later weer wat hoger.

Als het hakmes van je blender niet al het fruit hakt, duw het mengsel dan even aan met een lepel. Doe dit als de blender uit staat en niet met je handen.

Voeg dan wat kokosmelk of -water of andere plantaardige melk toe en pureer alles nog een paar seconden.

Tip: vind je de smoothie te dik? Voeg dan wat meer kokoksmelk, andere plantaardige melk of het sap van een sinaasappel toe.

Liever met yoghurt? Bekijk dan even dit recept voor dezelfde fruitsmoothie, maar dan niet vegan.

Rode bietenhummus

Aantal personen: 5 porties
Bereidingstijd: 10 minuten

Het hoofdbestanddeel van hummus bestaat uit kikkererwten. Dit recept wijkt af van de originele hummus, omdat in deze versie een gedeelte van de kikkererwten is vervangen door rode bieten! Dit geeft de hummus niet alleen een prachtige kleur, maar ook een diepe, aardse smaak. Heerlijk voor op toast!

Ingrediënten voor de rode bietenhummus:

  • 200 gr gekookte bietjes
  • 250 gr kikkererwten
  • 2 gepelde teentjes knoflook
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels tahini
  • 4 eetlepels citroensap
  • Beetje peper en zout

En zo maak je de rode bietenhummus:

Stop de teentjes knoflook samen met de gekookte bietjes in het staafmixermolentje en pureer tot het goed fijn is.

Laat de kikkererwten uitlekken in een vergiet en voeg toe aan het staafmixermolentje.

Draai ongeveer 2 minuten tot het een gladde massa begint te worden. Schraap tussendoor met een spatel de zijkanten los, zodat alles goed wordt gemengd.

Voeg vervolgens de olijfolie, tahini, komijn en citroensap toe en draai nog 1 minuut. Breng op smaak met wat peper en een flinke snuf zout. Meng alles goed door elkaar tot het een hummusconsistentie heeft.

Ook erg lekker op geroosterd brood is deze vegan roomkaas!
Die moet je wel een dag/avond van tevoren maken.

Pannenkoeken met lijnzaad en pindakaas

Aantal pannenkoekjes: 6
Bereidingstijd: 15 minuten

Deze pannenkoek is heel gezond. Dat komt door de basis van havermeel, haver is een echte powerfood. Deze haverpannenkoek is in een kwartiertje te maken.

Ingrediënten voor de vegan pannenkoekjes:

  • 1 eetlepel chiazaad of lijnzaad
  • 3 eetlepels water
  • 1 eetlepel olie
  • ½ kopje ongezoete vanille amandelmelk
  • 1 eetlepel agave nectar
  • 1 theelepel bakpoeder
  • ½ theelepel baksoda
  • 1 eetlepel gezouten pindakaas (met of zonder stukjes noot), plus een beetje extra voor de garnering
  • snufje zout
  • theelepel vanille-extract
  • ¼ kop volkoren tarwebloem

Zo maak je de pannenkoekjes zonder ei en melk:

Vlasei: meng de eetlepel chiazaad/lijnzaad met 3 eetlepels water. Het zaad moet onder water staan. Laat dit mengsel 20 minuten tot 1 uur in de koelkast staan (hoe langer hoe beter). Nu heb je een soort van dikke pap die gelijk is aan de dikte van 1 eiwit.

Zet dan een grote koekenpan op een matig vuur en doe de olie in de verwarmde pan. De pan mag niet te heet worden en de olie mag niet roken.
Voeg in een grote kom het vlasei, de olie, agavenectar, pindakaas, baksoda, bakpoeder, zout, vanille-extract bij elkaar en meng goed. Voeg amandelmelk toe en roer alles goed door.
Voeg dan de haver en de volkoren tarwebloem toe en roer even door. Laat het beslag 5 minuten rusten.

Giet per pannenkoekje een karig ¼ kopje beslag in de pan. Draai om wanneer er bellen in het midden verschijnen en de randen een beetje droog worden.
Bak de andere kant dan nog 1-2 minuten.

Garneer de pannenkoek met wat plantaardige boter of besprenkel met wat ahornsiroop of iets anders zoets.

Tip: ben je allergisch voor pinda’s? Neem dan een andere notenpasta.

Hier vind je ook een heerlijk recept voor wentelteefjes.

Kijk ook eens naar dit recept voor zelfgemaakt granola voor een lekker moederdagontbijt!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Don`t copy text!
Scroll naar boven