Ken jij het gevoel van constant ‘aan staan’? In onze huidige maatschappij worden we geleefd door to-do-lijstjes, werk en sociale verplichtingen. Gastblogster Paula Brans nodigt je uit te ontladen in de natuur en de kernwaarden rust, aandacht, eenvoud en verbondenheid weer te vinden. Als je dat doet zonder kinderen, is het echt even me-time.
Als we druk zijn, zijn ons lichaam en hoofd hard aan het werk. Voor je hoofd betekent dit dat je sympathisch zenuwstelsel overbelast kan raken waardoor je je niet fijn meer voelt. Het lukt je bijna niet meer om na te denken, je vergeet dingen en krijgt dingen niet meer georganiseerd.
De natuur helpt ons vertragen. Het is een plek waar niets moet en alles mag. Door de stilte, maar ook door je aandacht te verleggen naar alles wat je ziet, hoort, ruikt, voelt en proeft, komt je zenuwstelsel tot rust. Het resultaat is een lagere hartslag, een diepere ademhaling en een gevoel van kalmte.
Effect natuur op onze gezondheid
Onderzoek laat zien dat tijd doorbrengen in de natuur je ademhaling en hartritme vertraagt. Je cortisolniveau daalt, angsten verdwijnen en je slaap verbetert.
Een bekende studie van de Amerikaanse Frances Kuo toont aan dat toegang tot de natuur leidt tot minder agressie, een betere mentale veerkracht en zelfs lagere criminaliteit in woonwijken.
Ook in Nederland wordt onderzoek gedaan naar de effecten van groen op de fysieke en mentale gezondheid.
Op de website van het IVN vind je een aantal wetenschappelijke artikelen over de invloed van natuur op gezondheid. Er zijn ook specifieke onderzoeken naar de jeugd waaruit blijkt dat opgroeien in een groene omgeving goed is voor het welzijn van kinderen.
Natuur op recept
Mensen zijn natuur en moeten vaker naar buiten omwille van hun gezondheid. De stichting Natuur op Recept doet er samen met het IVN alles aan dat mensen omwille van hun gezondheid vaker de natuur opzoeken. Zo is er de gelijknamige website www.natuuroprecept.nl met tips om mensen te stimuleren de natuur op te zoeken. Uit eigen beweging, maar dit kan ook worden voorgeschreven door de huisarts of een andere zorgprofessional. De stichting roept zorgprofessionals op om natuur in te zetten als behandelmethode. Dat kan al door iets eenvoudig als de patiënt te laten wandelen, eventueel onder begeleiding.
Ruimte voor reflectie
In de hectiek van alledag hebben we soms geen tijd om even stil te staan bij wat echt belangrijk is: rust, aandacht, eenvoud en verbondenheid.
Als je de natuur ingaat en de rust en stilte ervaart, zul je merken dat je gedachten tot rust komen. Er ontstaat ruimte om te voelen hoe het met je gaat, ruimte voor reflectie, waardoor je dingen helderder gaat zien.
De natuur nodigt uit om gewoon te zijn, zonder oordeel. De natuur met zijn seizoenen laat ook zien dat je niet altijd hoeft te groeien (lente) en te bloeien (zomer) en dat een tijd van loslaten (herfst) en rust (winter) soms nodig zijn om te ontwikkelen. Dat natuurlijk ritme past bij onze eigen natuur.
Tips om rust te vinden in de natuur
Block een dag(deel) in je agenda en ga naar buiten! Vind je de natuur opzoeken niet leuk? Geef jezelf dan de tijd om je af stemmen op de natuur. Ga minstens 3 keer en kijk wat dat met je doet.
Vind je het lastig om alleen te gaan? Sluit je dan aan bij een groep die bosbaden, stiltewandelingen of mindfulnesswandelingen organiseert. Vaak wordt dit gedaan door natuurcoaches die aangesloten zijn bij de Nederlandse Vereniging voor Natuurcoaches of gecertificeerde bosbadgidsen. Lokaal zijn er vaak ook wandelinitiatieven waarbij je je kunt aansluiten.
Wil je liever alleen de natuur in, maar krijg je je gedachten niet stil? Dan kan een luisteroefening op je telefoon een idee zijn terwijl je wandelt of buiten zit.
Doe vooral niet te moeilijk! Korte rituelen als ‘5 minuten staren naar de lucht’ of ‘luisteren naar vogels bij het drinken van een kop thee’zijn ook goed.
Met of zonder kinderen?
Natuurlijk is het waardevol en gezellig om met je kind(eren) de natuur in te gaan. Maar met kinderen zal het bezoekje vooral gericht zijn om de beleving van de kinderen. Zonder kinderen wordt het een oplaadmoment voor jezelf.
Soms is het lastig ervoor te kiezen alleen te gaan, zeker als je maar beperkte tijd hebt, ook voor qualititime met je kinderen. Bedenk dan dat een NEE tegen je kinderen soms een JA tegen jezelf is. Ook je kinderen hebben er baat bij als jij opgeladen thuiskomt.
Kilo’s lichter
Als kind kwam ik veel in de natuur. Maar ik besefte niet echt wat het met me deed. Toen ik als parttime leerkracht werkte, ging ik op mijn vrije dagen steeds vaker de natuur in, zodat ik weer opgeladen voor de klas stond. Toen realiseerde ik me pas wat de werking van de natuur inhield. Vaak denk ik aan mijn moeder die na onze wekelijkse zondagse boswandeling vaak zei: “Zo, ik voel me weer kilo’s lichter”.
De stilte buiten
Wanneer heb jij voor het laatst alleen de wind gehoord? Mijn uitnodiging aan jou is dat als het je allemaal teveel wordt, je een momentje neemt om in de natuur stil te zijn en even niets te doen. Alleen te kijken, voelen, luisteren en te ervaren wat dit met je doet, zonder meteen te oordelen over wat je voelt of ervaart. Ik weet zeker dat als dit nieuw voor je is, deze stille natuurmomentjes jouw gelukmomentjes zullen worden!