Wat doe jij als je samen met je kind buiten bent? Beantwoord je nog snel een appje of mail? Of heb jij de volledige aandacht voor je kind? Waarom speel je niet mee? Samen buitenspelen met je kind is leuk en het versterkt de band tussen jullie. Bovendien laat je zien hoe leuk buitenspelen is en zal je kind jouw voorbeeld eerder volgen.
Toch staan veel ouders erbij als passieve toeschouwers als hun kind buitenspeelt of laten ze hun kind niet vaak buitenspelen. Daar zijn allerlei redenen voor.
Waarom ouders niet buiten spelen met hun kind
Allereerst gebrek aan tijd en energie. We hebben het druk met werk, huishouden en andere verplichtingen. En zijn moe na een lange dag en hebben dan weinig energie om achter een bal aan te rennen.
Dan is er de digitale afleiding. Smartphones, sociale media en werk gerelateerde e-mails zorgen ervoor dat ouders minder tijd besteden aan buitenspelen.
En soms houdt een ouder gewoon niet van buitenspelen en weet hij niet wat de doen buiten met zijn kind. Of voelt hij zich opgelaten als hij verstoppertje speelt. Het kan ook zijn dat een ouder niets heeft met buiten en natuur. Of met slecht weer zoals regen en kou. Je goed aankleden om jezelf droog en warm te houden kan dan een obstakel zijn.
Buitenspelen en veiligheid
Ook zorgen over veiligheid spelen een rol. Verkeer, ruig terrein en onbekende mensen, je weet nooit of dat goed afloopt. Heel voorzichtige ouders besluiten soms om die reden dat hun maar beter niet vrij kan buitenspelen, zeker niet zonder toezicht.
Het kan ook zijn dat er geen geschikt terrein is waar kinderen veilig kunnen spoelen, zoals in stedelijke gebied. Sommige wijken hebben weinig groene speelplekken, wat ouders ontmoedigt om naar buiten te gaan.
Ten slotte is het niet in alle families vanzelfsprekend om buiten te spelen. Als je dat zelf niet veel deed als kind, kun je het ook niet doorgeven. Misschien kies je ervoor je kind veilig achter een scherm tijd door te brengen of te laten meedoen met georganiseerde activiteiten in plaats van vrij buiten spelen.
Buitenspelen en natuur gezond voor kinderen
Het is jammer dat zo weinig ouders meespelen met hun kinderen. Onderzoek wijst namelijk uit dat ouders een aanzienlijke invloed hebben op de natuurbeleving van hun kroost. Wanneer ouders actief deelnemen aan natuuractiviteiten met hun kinderen, versterkt dit de band met de natuur en stimuleert het kinderen om vaker de natuur in te gaan.
Daarnaast blijkt uit onderzoek dat kinderen die regelmatig buiten in de natuur spelen, zich beter ontwikkelen, gezonder zijn en mentaal weerbaarder worden. Samen de natuur in is goed voor de ontwikkeling en het welzijn van kinderen! En voor kinderen is buitenspelen heel natuurlijk, ze vinden het fijn. Ze hebben de drang om de wereld om hen heen te ontdekken.
Tenten bouwen en sneeuwballengevecht
Ikzelf was als kind veel buiten. Na schooltijd even wat drinken en dan werden we naar buiten gestuurd. Samen met andere kinderen uit de buurt of een vriendinnetje bedachten we een spel. Vaak was dat verstoppertje of een balspel. In de zomer zetten we tenten op. Als we dan chips kregen die in een koffiefilterzakje zaten was het feest compleet. In de winter bouwden we samen een muur van sneeuw om een sneeuwballengevecht te houden.
Wat deed jij vroeger buiten? Waar heb jij mooie herinneringen aan? Als je er mooie herinneringen aan hebt, waarom zou je dan niet meedoen?
Word weer een beetje kind
Buiten meespelen heeft ook voor jouzelf voordelen. Buitenspelen is gezond en je wordt er creatiever van, je wordt weer een beetje kind. Dat jullie samen een leuke tijd hebben en het de relatie met je kind verstevigt is ook meegenomen. Een goed voorbeeld doet goed volgen. Als een kind ziet en merkt dat jij als ouder er ook van geniet, zal het eerder zelf naar buiten gaan.
Ik geef je graag wat tips om samen meer buitentijd door te brengen.
1. Maak het eenvoudig en laagdrempelig
- Begin klein: een korte wandeling na school of werk is al een goede start.
- Kies een plek dichtbij, zoals een park of speeltuin in de buurt.
- Laat kinderen zelf een activiteit kiezen, zoals met een bal spelen of kastanjes zoeken.
2. Combineer het met dagelijkse routines
- Ga lopend of fietsend naar school in plaats van met de auto.
- Maak van een boodschap doen een kleine natuuractiviteit door via een groenere route te lopen.
- Laat kinderen meehelpen in de tuin of op het balkon met planten verzorgen.
3. Maak buitenspelen ook aantrekkelijk voor jou als ouder
- Kies activiteiten waar jij als ouder ook van kunt genieten, zoals een picknick, wandelen met een podcast op of samen sporten.
- Nodig andere gezinnen uit voor een gezamenlijke buitenspeelmiddag,
4. Geef een positief voorbeeld
- Kinderen nemen het gedrag van hun ouders over. Als ouders zelf graag buiten zijn, wordt dat normaal voor het kind.
- Laat zien dat buiten zijn leuk is door enthousiast te reageren op kleine dingen, zoals een mooie zonsondergang of een dier in de natuur.
5. Omarm elk weertype
- Investeer in goede regenkleding en laarzen, zodat het weer geen excuus hoeft te zijn.
- Maak regen en kou juist een avontuur: spring samen in plassen of maak een winterwandeling met warme chocolademelk achteraf.
6. Plan ‘buitenmomenten’ in
- Zet wekelijks een vast moment in de agenda om samen naar buiten te gaan.
- Maak er een traditie van, zoals een zondagochtendwandeling of een vrijdagmiddag in het bos.
7. Focus op de voordelen
- Buitenspelen is goed voor de gezondheid van kinderen, vermindert stress en vergroot de band tussen ouder en kind.
- Het helpt kinderen beter te slapen en verhoogt hun concentratie.
Als je je als ouder realiseert dat je niet alleen je kind, maar ook jezelf een plezier doet, is je motivatie groter.
Waar wacht je nog op? Trek je schoenen aan en gaan met die banaan!