Nooit zijn kinderen zo grootschalig blootgesteld aan chemicaliën als tegenwoordig. Sinds de jaren dertig zijn maar liefst meer dan 100.000 chemische substanties in de markt gebracht.
De chemicaliën zijn in allerlei producten terug te vinden: verzorgingsproducten, speelgoed, meubels en voedingsverpakkingsmateriaal. Deze stoffen worden in het productieproces toegevoegd en blijven aanwezig, tijdens het gebruik en – afhankelijk van het materiaal en de stof – in de afvalfase.
Van een aantal stoffen is bekend dat ze ongezond zijn. Maar de kritische grens is berekend op een volwassene. Niet op een zwangere vrouw, een jong kind of een baby. Van de meeste stoffen is onvoldoende onderzocht wat de precieze effecten zijn op de volksgezondheid. Bij volwassenen kan blootstelling aan deze stoffen leiden tot diverse gezondheidseffecten, van verminderde vruchtbaarheid tot kanker.
Hormoonverstorende stoffen bij baby’s
Baby’s en kleine kinderen krijgen deze stoffen binnen via de lucht, water, door hand/mond contact en via de huid. Deze kleintjes zitten nog volop in de ontwikkelingsfase. Blootstelling aan deze stoffen kan voor hen veel grotere gevolgen hebben dan voor volwassenen.
Zelfs heel lage dosissen van hormoonverstorende stoffen zijn gevaarlijk voor ongeboren en kleine kinderen. Kinderartsen maken zich zorgen. In hun praktijk worden ze namelijk vaak geconfronteerd met de gevolgen van schadelijke en allergene stoffen, zoals allergieën en astma. Op de lange termijn kunnen chemicalien het zenuwstelsel, de voortplantings- en andere organen, de vruchtbaarheid en de hersenen aantasten.
7 redenen waarom chemicaliën voor kinderen schadelijker zijn
- Hun stofwisseling gaat sneller, hierdoor nemen kleine kinderen verontreinigingen eerder op.
- Hun organen zijn nog in ontwikkeling, blootstelling aan schadelijke stoffen kan deze ontwikkeling verstoren. Een voorbeeld is lood dat acuut giftig is en dodelijk kan zijn, maar ook het lange termijneffect kan hebben van verminderde intelligentie.
- Kleine kinderen hebben smallere luchtwegen, ademen daardoor sneller en nemen hierdoor meer schadelijke stoffen op.
- De huid van kleine kinderen is vijf keer zo dun. Alle stoffen, ook schadelijke, komen daardoor veel sneller via de huid in het lichaam.
- Hun immuunsysteem en zenuwstelsel is nog volop in ontwikkeling, schadelijke stoffen kunnen deze ontwikkeling verstoren.
- Hun lichaam is kleiner en daardoor gevoeliger voor de effecten van schadelijke stoffen. Ze eten en drinken in verhouding (per kilo lichaamsgewicht) meer dan volwassenen en krijgen op die manier verhoudingsgewijs ook meer schadelijke stoffen binnen via water en voedsel.
- Ze krijgen gemakkelijker materialen binnen die helemaal niet bedoeld zijn voor consumptie. Omdat ze bijvoorbeeld kruipen en op de grond spelen, komen ze via het stof op de vloer in contact met schadelijke stoffen.
Bescherm je kind tegen chemicaliën
Maar er is hoop. Ouders worden steeds kritischer. Vooral jonge ouders stellen volgens consumentenorganisaties en onderzoeksinstituten vragen bij de aanschaf van babyproducten. Want je kunt de symptomen bestrijden, maar veel beter is het de oorzaak aan te pakken.
Het zou natuurlijk het beste zijn als er maatregelen genomen werden om de blootstelling van kinderen aan schadelijke stoffen te verminderen. Want we weten teveel niet over vooral de lange termijneffecten van al die stoffen en voorkomen is beter dan genezen.
Totdat die strenge regels er komen, kun je erop letten dat jouw kindje beschermd wordt tegen chemicaliën in speelgoed, eet- en drinkgerei, kleding en verzorgingsproducten. Juist als kinderen nog niet geboren of klein zijn, kunnen ouders het fundament leggen voor een gezond immuunsysteem door in ieder geval te letten op goede producten.
Gezondheidseffecten van chemicaliën
Lees hiervoor verder op de website van Een Veilig Nest. Ouders van Nature is een samenwerkingverband aangegaan met Een Veilig Nest om meer aandacht te vragen voor chemicaliën in en rond huis en de gezondheidseffecten daarvan op onze kinderen.
4 gedachten over “Chemicaliën en de gezondheid van je kind”
Ik ben nu 52 jaar .Als kind speelden wij op een voormalige vuilnisbelt.
We bouwden er hutten enz,
.Tot ze er huizen wilden bouwen en erachter kwamen dat er tolueen, ethylbenzeen, xyleen, benzeen en tetrachloortheen in de grond zat.
Er kwam een groot hek om de grond met doodskoppen.
Ouders wilden dat wij kinderen medisch onderzocht werden.
Maar dat wilde de gemeente niet.
Door de waterleiding kwam ook giftige stoffen maar in geringe mate.
Nu ben ik dus 52 en heb op mijn 16 de een baarmoederhals kanker gehad ( net als een vriendinnetje van mij ) Maar nu ook allerlei klachten aan mijn zenuwstelsel.
Waar kan ik terecht om erachter te komen welke invloed al dat gif op mijn lichaam heeft ?
Jee, wat een naar verhaal Angelique! Ik zou het oprecht niet weten. Zoiets is ook moeilijk aantoonbaar denk ik. Maar ik zou zeker blijven zoeken naar informatie. Goed zoeken naar de gevolgen op de gezondheid van die stoffen en die in kaart brengen. En wellicht een goede advocaat zoeken…. Fijn dat je er nog bent!
Hoe denken jullie over het gebruik van dihydrogeniummonoxide? Ik hoor hier steeds vaker over dat het gebruikt wordt in de productie van allerlei producten, zowel voedsel als speelgoed en kleding. Moet ik me hier zorgen om maken?
Beste Wouter, grapjas 😀 Je weet dat dihydrogeniummonoxide water is? Ik denk dat dit geen kwaad kan. Sterker nog: zonder dihydrogeniummonoxide blijven we niet in leven!