Deze veganistische kikkererwtensoep met zoete aardappel is heerlijk en een tikje kruidig. Perfect voor een regenachtige dag. En snel en gemakkelijk te maken bovendien.
Ik hou van de combinatie van aardappelen en zoete aardappelen, de kleuren zien er gezellig uit.
Ze zeggen dat elke kleur voeding weer een ander effect heeft op je gezondheid. In India menen ze dan ook dat je je gezond kunt eten door voor voedsel met specifieke kleuren te kiezen. Niet zo’n heel gekke gedachte. Lees dit maar eens:
- Veel rode groente- en fruitsoorten zijn rijk aan vitamine C.
- In oranje voedingsmiddelen zit bètacaroteen. Deze provitamine wordt door het lichaam omgezet naar vitamine A. En die vitamine wordt ook wel de anti-infectievitamine genoemd, omdat ze bijdraagt aan een sterk immuunsysteem.
- Groene groenten zijn rijk aan allerlei vitamines en mineralen. Zo zit in spinazie veel vitamine K wat belangrijk is voor de bloedstolling.
- Ook paarse groenten en fruit bevatten veel verschillende voedingsstoffen. In bosbessen zit kalium en magnesium. En aubergine bevat mangaan dat de botten ondersteunt.
- Ook al is wit officieel geen kleur, we zien witte groente wel als zodanig en ook zij verdienen een plek in dit rijtje. Want in bloemkool bijvoorbeeld zit vitamine K en calcium. En knoflook bevat veel anti veel vitamines, zoals vitamine B6.
Als je denkt dat je weet wat je ziet, kun je je weleens vergissen. Want soms blijkt de energie van een groente weer een heel andere kleur te hebben dan de buitenkant doet vermoeden…
Hier vind je meer heerlijke recepten met groenten!
Met dit kleurrijke gerecht hebben we in elk geval onze portie vitamine A, C en K al binnen. Tijd om aan deze kruidige soep te beginnen!
Wat heb je nodig voor deze kikkererwtensoep?
- 1 blik kikkererwten
- 2 eetlepels olie
- 1 jalapeño in blokjes (maar een paprika mag ook)
- 2 teentjes fijngehakte knoflook
- 1 theelepel gember
- 1 theelepel komijn
- 1 snufje paprika
- 1 grote aardappel in blokjes gesneden
- 1 zoete aardappel in blokjes gesneden
- 4 kopjes water
Hoe maak je de kikkererwtensoep?
In een grote pan doe je de olie, knoflook en jalapeño (of paprika). Laat dit 1-2 minuten sudderen. Voeg dan de kruiden toe en laat de soep nog een minuut sudderen voordat je de aardappel, zoete aardappel en kikkererwten toevoegt. De jalapeño geeft op zich voldoende smaak aan de soep. Maar houd je van een pittig soepje, voeg dan iets meer kruiden toe dan staat vermeld.
Giet de 4 kopjes water erbij water en breng het geheel aan de kook. Zet het vuur op de brander tot midden/laag en laat de soep met deksel 20-30 minuten koken tot de groenten gaar zijn. Daarna is de zoete aardappel-kikkererwten soep klaar om te serveren.
Dat kan als voorgerecht, maar de soep is stevig en vullend genoeg om als hoofdgerecht te worden gegeten. Zeker als er brood bij geserveerd wordt. Een beetje van cashewnotencrème of tahin in het midden maakt de soep helemaal af. Eet smakelijk!
Vaker plantaardig koken? Bekijk dan dit kookboek met 144 plantaardige recepten!
Foto: Fotosearch