17 leuke uitstapjes voor kinderen deze zomer

Update op 27 januari 2023
Kinderen moeten meer buitenspelen

Veel mensen blijven in Nederland deze zomervakantie. Gelukkig zijn er ook ons ons land genoeg leuke dingen te doen met kinderen. Ik probeer altijd verder te kijken dan de bekende pretparken en dierentuinen. Die zijn ook leuk, maar er is zoveel meer!

Hieronder vind je geen volledige lijst, wel een aantal leuke tips voor vakantie-uitjes. Meer tips zijn natuurlijk altijd welkom, noem ze gerust onder de blog!

Ga meteen naar:
Kinderuitjes Zeeland
Kinderuitjes Zuid-Holland
Kinderuitjes Noord-Holland
Kinderuitjes Utrecht
Kinderuitjes Flevoland
Kinderuitjes Friesland
Kinderuitjes Groningen
Kinderuitjes Drenthe
Kinderuitjes Overijssel
Kinderuitjes Gelderland
Kinderuitjes Limburg
Kinderuitjes Noord-Brabant

Zeeland

Eterij-spelerij Vierlinden in Goes

Een restaurant met een leuke binnenspeeltuin en een  het recreatiegebied nabij waar zich een waterspeeltuin, buitenspeeltuin, ambachtscentrum de kinderboerderij bevinden. Bij het restaurant Eterij-spelerij kun je ook midgetgolfen.

Terra Maris in Oostkapelle

Dit Zeelandse museum voor natuur en landschap is gevestigd in de oranjerie van kasteel Westhove. In het kasteel zelf zit een jeugdherberg.  Kinderen vinden er prachtige maquettes, een groot zee-aquarium, skeletten, schelpen en opgezette dieren.

In de landschapstuin kun je de verschillende landschapstypen van Zeeland bekijken zoals duinen en dijken. Maar kinderen kunnen er ook met een schepnetje waterdiertjes vangen in de vijvers of  klauteren over klimtoestellen. Het museum ligt slechts 750 meter van het strand.

Zuid-Holland

Kinderboekenmuseum

Met een tentoonstelling over de koningin van de kinderboeken: Annie M.G. Schmidt, een klim- en klauterparcours van A tot en met Z voor de kleinsten en een doe- en leertentoonstelling over Kikker en zijn vriendjes voor kinderen van 2 tot 6 jaar. Vanaf 9 jaar is het literaire luilekkerland in het Kinderboekenmuseum erg leuk waar je boeken ontdekt, maar ook zelf verhalen en gedichten kunt schrijven.

Plukkerij Frambij in Monster

Heerlijk frambozen plukken met rondleiding en uitleg. Eventueel  frambozensiroop, frambozenjam of frambozenlikeur mee naar huis als souvenir. Plukkerij Frambij heeft ook een kindercrossbaan, grote zandbak en loslopende kippen. Let op: je mag pas snoepen als je bent uitgeplukt (eerst afrekenen 😉).

De Zeeheldenroute in Hoek van Holland

Spannende wandelroute van 2,8 km vanaf het winkelcentrum van Hoek van Holland richting zee met bordjes waarop een verhaal staat over de zeehelden van vroeger. De Zeeheldenroute – die voert door bos en duin – wordt ook wel ‘het Piratenpad’ genoemd.

Speeltuin De Flipjes

Een heerlijk ouderwetse speeltuin van diverse soorten schommels, trampolines, wipwappen en klimtoestellen. Voor een paar euro per dag vermaken kinderen in Speeltuin De Flipjes zich prima bij goed weer. Er zijn automaten voor koffie en thee, frisdranken, snoep en ijs. En als je een kinderfeestje geeft mag je zelf eten en drinken meenemen, maar je kunt bij Eetwinkel `t Hoekje ook een menu bestellen. Toiletten zijn aanwezig evenals zitgelegenheid voor ouders en grootouders die even willen bijkomen.

Prinsenbos Naaldwijk

Het Prinsenbos is een mooi recreatiegebied met een waterplas en strandje waar je heerlijk kunt zwemmen. Ook worden er regelmatig leuke natuurexcursies gehouden zoals een vleermuizentocht of kleine diertjes zoeken. Er is een bos en een natuurspeeltuin met een leuk waterspeeltoestel.

Fossielen zoeken op de Maasvlakte

Deze zandvlakte is een kunstmatige havenuitbreiding ten westen van Rotterdam. Bij het opspuiten van nieuw land met zand gewonnen diep uit de Noordzeebodem zijn resten van oeroud leven op het Maasvlaktestrand terecht gekomen. Het gaat voornamelijk om fossiele resten van zoogdieren uit het Pleistoceen. Het is erg leuk (maar vereist wel wat geduld) om te struinen over het strand van de Maasvlakte op zoek naar fossiele botten en kiezen of een prehistorisch werktuig. De moeite waard vanaf de bovenbouwleeftijd.

Maïssafari op Boerderij Het Lansingerland

Op deze koeienboerderij is een safari uitgezet door de stal, maisveld en het weiland. Dit is een wandeling van ongeveer een uur opdrachten en spelletjes onderweg. Op Boerderij Lansingerland is ook een uitkijktoren en een piramide van hooi waarin geklommen kan worden. Leuk voor kinderen vanaf ongeveer 3 jaar tot 12 jaar.

Noord-Holland

Kasteel Het Muiderslot in Muiden 

Het Muiderslot is éen van de oudste én best bewaarde kastelen van Nederland niet ver van Amsterdam, omringd door water en kasteeltuinen. Het is gebouwd rond 1285, in ere hersteld vanaf 1370 en een Rijksmuseum sinds 1878. Met een audiotoer, speurtocht en in de vakantie drie keer per week een valkenier.

Sprookjeswonderland in Enkhuizen

Sprookjeswonderland is een betaalbaar attractiepark dat in 1973 begon als een grapje, maar inmiddels is uitgegroeid tot een veelzijdig kinderattractiepark met een sprookjesbos, speeltuin, kinderboerderij en een treintje . Met kinderen tot een jaar of 8 kun je je hier prima een hele dag vermaken. Dit kinderuitje is toegankelijk voor kinderwagens.

Landgoed Hoenderdaell in Anna Palowna

Op Landgoed Hoenderdaell vind je leeuwen en tijgers die door stichting Leeuw gered zijn. Met een jaagsimulator worden de dieren voorbereid worden op hun toekomstige leven in de natuur. Zo kun je goed zien hoe leeuwen en tijgers hun prooi vangen. Er zijn ook vogelverblijven met onder meer zeearenden, sneeuwuilen en papegaaien. En zelf capucijnaapjes, alpaca’s en een rode neusbeer.

In dit dierenpark ligt de prioriteit op het kunnen vertonen van dieren van natuurlijk gedrag. Bij de vogelshows hebben vogels meer vrijheid dan bij een traditionele vogelshow en kunnen ze zelf beslissen of ze iets wel of niet doen. Bij het park zit een leuke speeltuin en parkeren is bij Landgoed Hoenderdaell gratis.

Utrecht

Zomerschool Metaal Kathedraal

Bij Metaal Kathedraal leren kinderen de natuur voelen en kennen. Deze zomer worden voor kinderen van 4 tot 10 tijdens de buitenschool survival workshops georganiseerd. Zo leren ze wildplukken, vuur maken zonder lucifers, messen en speren maken, vis vangen zonder hengel, hutten bouwen en de weg vinden zonder kompas. Terug naar de natuur!

De Heksenwaag in Oudewater

Eigenzinnige vrouwen werden vroeger al gauw vreemd gevonden en bestempeld tot heks. Er was een eerlijk proces: je werd gewogen. Werd je te licht bevonden, dan belandde je op de brandstapel. In het museum De Heksenwaag kun je je laten wegen op de originele weegschaal uit 1482. Heb je geluk, dan ontvang je een certificaat waarin staat dat je geen heks bent. Je kunt je laten ondervragen en voelen hoe het is verhoord te worden en een app downloaden die meer vertelt over de heksenwaag.

De Verkeerstuin in Amersfoort

In deze overdekte verkeerstuin kunnen je lekker rondrijden met skelters, de step, loopfietsjes en andere vervoersmiddelen. Maar erg gelden wel verkeersregels! Zo leer je spelenderwijs de verkeersregels kennen en rekening houden met medeweggebruikers. Je kunt hier ook iets drinken. De Verkeerstuin is een initiatief van buurtbewoners en wordt volledig door vrijwilligers gerund. Dit uitje is leuk voor kinderen van 3 tot 12 jaar.

Flevoland

Aviodrome

In het luchtvaartmuseum Aviodrome  kun je met een simulator je je ‘luchtbrevet’ halen. Er is een 4D-filmtheater waar je een levensechte vlucht kunt maken en natuurlijk Je kunt vliegtuigen bezoeken, zelfs een rondvlucht maken en er zijn schatkamers met waardevolle objecten die iets vertellen over de geschiedenis van de luchtvaart.

Batavialand

In het museum van Batavialand leer je over de geschiedenis van 7000 jaar geleden. Je leert over klimaat, het jagen en het verzamelen van toen. Maar er is ook Het Watertheater waar je spelenderwijze leert over de polder. Er is een archeohotspot een een restauratie atelier en je kunt zelf een springtouw maken of leren hoe je zeilen hijst. Een divers museum met als uitgangspunt het IJsselmeer en de inpoldering ervan.

Friesland

Klimpark Aventoer bij Burgum

Spectaculair klimpark Aventoer heeft de langste tokkelbaan van Nederland waarbij de tot 15 meter hoog kunt. Voor kinderen tot 8 jaar is er een speciaal Junioren klimpark. In het park kun je ook abseilen, klimmen op de klimmuur, lasergamen en glow-in-the-dark golfen. Ook is er een 7-D cinema met fysieke effecten voor de ultieme adrenalinekick! Dit is vooral een leuk uitje voor de wat oudere kinderen.

Kameleondorp bij Terherne

Beleef in het Kameleondorp dezelfde avonturen als de Friese jongens Hielke en Sietske uit het boek De Kameleon. Kraak de code van de geheimzinnige koffers die zijn opgedoken in het dorp Lenten en word lekker vies op het Avontureneialnd. Daar kun je klimmen en klauteren en door het moeras struinen. Een rondvaartboot brengt je ernaar toe en voert je langs bekende filmlocaties.

Eise Eisinga Planetarium in Franeker 

Bijzonder en leerzaam is het Eise Eisinga Planetarium. Dit is het oudste nog werkende planetarium. Vergaap je aan alle planeten die bewegen door een ingenieus radarwerk dat exact zo verloopt als ons planetenstelsel. In het historische huis kun je zien hoe de amateur-astronoom, die een hoogbegaafde wolkammer was, woonde. Er is ook een interactieve expositie waardoor je veel leert over het heelal.

Groningen

DoeZoo in Leens

Op een half uurtje van de stad Groningen ligt een dierentuin met heel veel insecten, hagedissen, slangen, spinnen, apen en neusberen: DoeZoo. Je mag dichtbij komen en – als je durft – de dieren aanraken. Je krijgt uitleg en je kunt veel vragen. Er is ook een springkussen en speeltuin. Om het dierenpark te ondersteunen, kun je een dier adopteren.

Universiteitsmuseum in de stad Groningen 

In dit universiteitsmuseum Groningen vind je een uitgebreide collectie skeletten, opgezette dieren, beelden en maskers van over de hele wereld. Er zijn speurtochten en tijdens schoolvakanties zijn er extra activiteiten. Op dit moment is er de interactieve expositie ‘Archeologie van de toekomst’, waarbij je onder meer graftombes en scheepswrakken ziet. Je leert hoe je zelf schatten in de grond kunt vinden en kunt herkennen.

Martinitoren in de stad Groningen 

Als je dan toch in de stad bent, kun je misschien meteen even de Martinitoren bezoeken. Het duurt even voordat je boven bent, want je moet 300 treden op. Vroeger beklom de torenwachter de toren elke dag om onraad en brand van ver te signaleren. Geniet tussen de wijzerplaten van het uurwerk van het prachtige uitzicht over de stad en leer onderweg naar boven alles over toren en zijn klokken.

Drente

Hunebedcentrum in Borger 

Prachtig museum over de ijstijden, de mammoet en de tijd van de hunebedbouwers. Hoe hebben zij die stenen van soms wel 20 duizend kilo verplaatst? In het Hunebedcentrum is ook een prehistorische dorp met ‘oermensen’ die laten zien hoe je gereedschap van vuursteen maakt. Vlakbij het Hunebedcentrum staat het grootste hunebed van Nederland dat ouder is dan de piramides en Stonehenge!

Buitencentrum Drents-Friese Wold bij Appelscha

Buitencentrum Drents-Friese Wold is een bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer dat ligt aan de rand van het gelijknamige nationaal park waar je heerlijk kunt wandelen. In het bezoekerscentrum krijg je veel informatie over de natuur in het gebied. Er zijn allerlei activiteiten zoals een bospicknick en worteltrekken. In het Boswachterslab vind je vondsten als botten, veren en schedels. Maar ook boeken en werkspullen van de boswachter en een kaart, waarop je je eigen waarnemingen kunt zetten.

Overijssel

Spoorfietsen bij Hengelo

Spoorfietsen is fietsen terwijl je aan het spoor vast zit. Je hebt daardoor meer tijd om om je heen te kijken dan wanneer je actief moet sturen. Je fiets over de voormalige GOLS-spoorlijn tussen Hengelo en Twekkelo die in 1884 werd aangelegd door de textielbaronnen van Twente. Je passeert de bruggen van het sluizencomplex in het Twentekanaal en komt langs oude houten zoutboortorens van AKZO, de bloemenpluktuin De Plukreef en het oudste Familiepretpark van Nederland ‘De Waarbeek’.

Familiepretpark De Waarbeek bij Hengelo

Zweefbanen, klimtoestellen, de good old rups, botsauto’s, skyflyer, twister en reuzenrad. Voor een vaste lage prijs (€14,50) kunnen jullie bij pretpark De Waarbeek de gehele dag genieten van onbeperkt fruit, belegde broodjes, friet, snacks, sauzen, soep van de dag, koffie, thee, limonade en waterijs!

Dit speelpark is vanaf het NS station Hengelo goed te bereiken met de fiets of het openbare vervoer.

Koe in de Kost bij Heeten

Wil je nu nog even er echt uit, dan kun je kijken of er nog plek is op de boerderij van Frans en Truus. Je kunt er logeren in een grondulow en hebt gedurende je verblijf je eigen koe om naar uit te kijken. Bij Koe in de Kost mag meehelpen bij het melken, kalfjes en kippen voeren en spelen in de strohut in de stal. Ook zijn er lekkere boerderijproducten te koop. Verder zijn er op de boerderij skelters, een voetbalveldje, een trampoline en een grote bult zand waar je op kan spelen.

Big insects in Denekamp

In de tuin van het natuurmuseum Natura Docet Wonderryck staan metersgrote insecten uit verschillende continenten. Ze bewegen en maken geluid. Door middel van een speurtocht kom je van alles over ze te weten. Je kunt een insect knutselen en kleuren of er een nadoen. Je kunt ook levende insecten zoeken in het water of in hout. De grote namaakinsecten zijn tot 24 augustus te zien.

Gelderland

Bakkerijmuseum in Hattem 

In het noorden van de Veluwe staan vier monumentale panden die met elkaar zijn verbonden door een ondergrondse tunnel. In de 150 jaar oude bakkerij van het Bakkerijmuseum neem je een kijkje in het dagelijks leven van de bakker, vroeger en nu, en leer je over de rijke geschiedenis van brood en banket. Bekijk de agenda voor de vele activiteiten.

Camping Lolotte in Neede

Op camping Lolotte doen kinderen allerlei outdooractiviteiten: beestjes zoeken, vuurtje stoken, boomklimmen, veel is hier mogelijk. Er zijn een buitenzwembad met pierenbadje, een modderkeuken en modderbad, zandbakken, een kleine klimmuur, bordspelletjes, een pingpongtafel en jeu de boulesbaan. Je kunt er tenten huren en eens per week kun je meedoen aan de gezamenlijke maaltijd aan lange tafels.

De Spelerij/Uitvinderij

In de speeltuin De Spelerij kun je spelen, samenwerken en je verwonderen over bijzondere speeltoestellen die je zelf in beweging brengt. Je kunt er klimmen en glijden en je eigen broodjes bakken. In de werkplaats de Uitvinderij kun je met echte gereedschappen en machines je eigen kunstwerk maken van hout, metaal, plexiglas of piepschuim. Er is begeleiding en ouders mogen meedoen.

Limburg

Aardbeienland in Horst 

Aardbeienland is een aan de aardbei gewijd themapark. Vooral voor kleine kinderen is het een erg leuk park. Die vermaken zich prima in de speeltuin. Helaas zijn de aardbeienvelden nogal overwoekerd door brandnetels.

Bij Aardbeienland in Horst kun je aardbeien bij het kraampje kopen.

Wie natuurlijk tuiniert begrijpt de gedachte van de nieuwe eigenaren te streven naar ecologisch in de strijd tegen ongedierte op de aardbei. Die is nog niet gewonnen, zelfplukken kan niet, de aardbeien zijn momenteel alleen te koop in het winkeltje. De speurtocht houdt kinderen tot een jaar of 12 wel zeker 2 uur bezig. Maar ga met een lange broek zodat je niet geprikt wordt door de brandnetels.

Irrland in Twisteden

Twisteden ligt net over de grens, in Duitsland, ter hoogte van het Nationaal Park De Maasduinen. Irrland is een attractiepark en dierentuin met meer dan 8.000 m2 aan speel- en attractieschuren, een indoor klimpark, speelschuren voor de allerkleinsten en een grote wintertuin. Er zijn drie delen – Irrland-West, -Noord en -Zuid – de meeste attracties en dieren vind je in Irrland-West. Er is ook een kinderboerderij en een landingsbaan met vliegtuigen die omgebouwd zijn tot speeltoestellen.

Noord-Brabant

PreHistorisch dorp in Eindhoven

In het Prehistorisch Dorp vind je nederzettingen van de prehistorie tot de late middeleeuwen met figuranten die je alles vertellen over ‘hun’ tijd en je laten meedoen met oude ambachten. Heerlijk struinen over de paadjes en in de huizen, hoeves en schuren. Even bijkomen met een hapje en drankje doe je in Herberg Den Bonten Os.

De Ontdekfabriek in Eindhoven

In de Ontdekfabriek kun je spelen, van een speelfilm genieten of uitvindingen doen. Elke dag zijn er andere dingen te doen. Je kunt van oude apparaten een nieuw bouwwerk maken, een zelfgemaakte speelgoedauto op een grote racebaan zetten of racen in een luchtkussenkist. En zelfs in de experimentele buitenspeeltuin mag gebouwd worden! Zo kun je bijvoorbeeld een waterleidingsysteem aanleggen.

Heb jij nog leuke tips in de buurt voor natuur-, creatieve of leerzame uitstapjes voor kinderen? Laat het hieronder weten!

Foto door D. Sharon Pruitt from Hill Air Force Base, Utah, USA / CC BY

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven