Home spelen Paaseieren versieren

Paaseieren versieren

1792

Paaseieren_verven

Zelf paaseieren versieren is erg leuk. Maar vorig jaar aten we rode en blauwe eieren met chemische kleurstoffen. Dit jaar gaan we voor natuurlijke kleurstoffen die we zelf maken. Voor een natuurlijk Pasen!

Go natural en kleur je paaseieren dit jaar met kleurstoffen afkomstig van groenten, bessen, koffie, thee of kruiden. Gebruik hiervoor dan wel alleen eetbare voedingsmiddelen.

Witte eieren zijn het beste te verven. Wij nemen eieren van Demeter waar de kippen het gelukkigst zijn. Die eieren zijn meestal bruin, maar dat deert ons niet. Dierenwelzijn is belangrijk. Dan maar een minder fel kleurtje.

Doe de eieren in een pan samen met de planten of bessen die je wilt gebruiken (zie voor suggesties het plaatje hieronder). Voor verse bloemen en groenten, groenteschillen of bessen, gebruik je 2 kopjes materiaal per liter water; bij gedroogde bloemen of bladeren 2 eetlepels per kopje water. Voor gemalen kruiden, gebruik je 2 theelepels per kopje water.

Zet alles net onder water. Als je water neemt dat iets warmer is dan de eieren voorkom je dat er barsten ontstaan. Je kunt ook experimenteren door het water te vervangen door pure gekleurde vruchtensap. Een beetje azijn erbij zorgt ervoor dat de plantaardige kleurstoffen beter door de eierschaal worden opgenomen. Breng het water aan de kook en laat zo’n 15 minuten sudderen.

Daarna moet je kijken of het koken wilt stoppen door koud water in de pan te doen of dat je het water langzaam laat afkoelen. Langer dan 15 minuten koken, maakt de eieren niet lekkerder… Een nachtje laten staan, geeft het mooiste resultaat. Doe dit in de koelkast, anders bederven ze.

De volgende dag aan de lucht laten drogen en even oppoetsen. Inwrijven met wat olijf- of zonnebloemolie zorgt voor prachtig gekleurde glanzende eieren.

Paaseieren plantaardig verven

Als je hele jonge kinderen wilt laten meedoen, laat het gekleurde water dan afkoelen en doe dit in glaasjes waar de eieren net inpassen. Een ei moet wel 3 tot 4 uur in het gekleurde water staan wilt het goed kleuren. Je kunt experimenteren met of zonder azijn; de azijn zorgt ervoor dat de kleur goed houdt. Met azijn worden de kleuren bovendien dieper of donkerder.

Bedenk dat de kleur er heel anders uit kan komen te zien dan de plant, zoals de uienschillen die een abrikozentint geven. Ook kan de uiteindelijke kleur er anders uitzien dan het verfbadje. De toevoegingen maken bovendien dat de kleurstoffen ander reageren. Zo geeft azijn een diepe kleur, maar zal het resultaat weer anders zijn als je baksoda toevoegt. Voor je het weet is je keuken een laboratorium!

Maak een plantenpatroon

Verzamel bloemen en bladeren waarvan je de patronen wilt op de eieren.

Kook het water met natuurlijke kleurstoffen zoals hierboven beschreven. Vergeet de azijn niet! Laat het afkoelen om later de eieren te laten sudderen gedurende 30 minuten.

Koop een panty en knip deze in stukjes. Knoop het stukje dicht aan één kant. Stop het ei met blad of bloem erin. De plant blijft beter op het ei zitten als je het even nat maakt. Trek de panty strak over het ei met plant en knoop dan de andere kant stevig dicht met een elastiekje. Knip de overtollige panty weg.

Blauwe paaseieren

Leg de eieren in het water met de kleur naar keuze en laat gedurende 30 minuten sudderen. Dan nog 3 tot 4 uur in het gekleurde water laten staan zonder vuur. Vervolgens haal je de eieren er met een lepel uit, knip je de panty weg en haal je voorzichtig de bladeren en bloemen eraf. Laat de eieren afkoelen en wrijf er met keukenpapier een beetje olie op zodat ze mooi gaan glimmen. Overtollige olie haal je weg met een schoon keukenpapiertje.

Tips voor leuke patronen op de paaseieren

 • Doe voorzichtig dunne elastiekjes rond de eieren voor leuke patronen. Dikke zijn te strak, daarmee breekt je het ei gemakkelijk kapot.
 • Teken met wit potlood of vetkrijt op de eieren vóórdat je ze verft. Op die plekken pakt de verf niet.

Nog meer leuke ideetjes om eieren te versieren

Voor kleine kinderen duurt deze procedure van verven met groenten en kruiden misschien wat te lang. Ze willen geen uren wachten tot een ei eindelijk gekleurd is, maar meteen resultaat zien. Daarom hier een paar leuke ideetjes waarmee je meteen aan de slag kunt.

Eventueel kun je de eieren van tevoren leegmaken zodat je de knutsel kunt bewaren. Hoe blaas je een ei leeg? Een volwassene doorboort het ei aan twee kanten met een mes. Het ene gat is iets groter dan het andere. Duw een rechtgebogen paperclip door de brede opening en roer de dooier. Plaats een oorspuit in het kleinere gat en knijp. De inhoud komt dan naar buiten. Daar kun je een lekker roereitje van maken!

Konijneneieren

Wat heb je nodig?

 • Schaar
 • Crêpepapier
 • Lijm
 • (Leeggeblazen) paaseieren
 • Stift
 • Pompoms
 • Mini muffincups

Hoe maak je ze?

Knip twee lange ovalen oren met bovenaan een punt en onderaan een rechte lijn. Vouw de rechte basis van de oren aan het ei. Teken ogen met de stift. Lijm een pompom als neus en eentje als staart op het ei. Hiermee kun je als je ervoor kiest het ei eerst leeg te blazen meteen de gaatjes bedekken.

In het muffincuphoudertje kun je een strook gras plakken dat je hebt geknipt uit groen crèpepapier. Leg daarin het eierkonijntje.

Glittereieren

Wat heb je nodig?

 • Dubbelzijdig plakfolie of stickers
 • (Uitgeblazen) eieren
 • Glitters

Hoe maak je ze?

Blaas eventueel de eieren uit. Plak de stickers erop of knip eerst figuurtjes uit het dubbelzijdig plakfolie en plak deze op het ei. Haal dan de tweede beschermlaag eraf zodat de andere plakzijde blootligt. Rol het ei dan door de glitters. Verwijder overtollige glitters met een kwastje of door te blazen.

Dierenfiguurtjes van eieren

Wat heb je nodig?

 • Hobbymesje
 • Paperclip
 • Keukenpapier
 • Oorspuit
 • Een mengsel van theelepel azijn, 20 druppels voedingskleurstof en 1 kopje warm water
 • Eierrek of droogrek
 • Witte lijm
 • Marker
 • Eischepsel templates

Hoe maak je ze?

De kleurstof maak je als volgt: Meng in een pot 1 theelepel azijn, 20 druppels voedselkleurstof (zo kan het namelijk ook. Iets minder duurzaam, maar wel lekker snel) en 1 kopje warm water. Dompel het ei erin onder. Doe dit 5 minuten voor lichte kleuren en 10 minuten voor donkere tinten. Laat het drogen in een eierrekje of droogrek.

De verf moet helemaal droog zijn voordat je begint. Knip oren, poten, snavels en wat jullie verder bedenken uit karton. Plak deze op het ei met de witte lijm en laat minstens 20 minuten drogen. Begin met de benen of poten, zodat het ei kan staan. Als je poten of een kam wilt vastplakken, plak eerst de rand vast, laat 20 minuten drogen en vouw dan om. Details zoals ogen maak je met de marker.

Klaar met het paasontbijt en wil je erop uit? Bekijk dan deze leuke activiteiten voor kinderen met Pasen!

 

 

Fotocredits:
Blauwe bladereieren, Luz Bratcher onder Creative Commons
Eieren met uien, Somewhere in the World, gepubliceerd onder Creative Commons
Mandje blauwige eieren,  Jennifer Chalt, gepubliceerd onder Creative Commons

1 reactie

Reageer

Geef een reactie
Voer je naam in