Boekrecensie: Handboek voor Bijenfans

Bijenboek

Bijen zijn heel belangrijk voor onze voedselvoorziening. Dat weet inmiddels iedereen. Maar wat weten we nou eigenlijk over bijen?

Dit boek is niet alleen voor mensen die al bijenfan zijn. Het is ook voor de degenen die dat mogelijk worden. Na het bekijken van het boek, is mijn kind om. En dat terwijl hij onlangs voor het eerst door een bij gestoken werd!

Ik zeg nadrukkelijk het boek bekijken, want het Handboek voor Bijenfans oogt als een prentenboek. De levensechte tekeningen van natuurtekenaar Jasper de Ruiter en vormgeefsters Lisa Strijbosch en Joëlle Terlouw maken het leven van de talloze bijen voor ons zichtbaar. Bijennesten en holen zijn van binnenuit getekend zodat we letterlijk een inkijkje krijgen in het leven van de bij.

Soorten bijen

Er zijn bijna 70 subhoofdstukken met titels als ‘Bijen als vee’, ‘Drukte rond de poort’ en ‘Bruidsvlucht’. Door de diversiteit en hoeveelheid aan onderwerpen en de uiteenlopende typografie lijkt een logische opbouw soms zoek. Maar dat is helemaal niet erg, want dit is nou echt zo’n boek dat je er soms bij pakt om lekker plaatjes te kijken en ter loops de teksten te lezen. Bovendien zijn de onderwerpen verdeeld over de hoofdstukken Wat is een bij, Solitaire bijen, Sociale bijen, Honingbijen en Wij en de bij. Wat toch wel weer houvast biedt.

En zo kom je al bladerend in dit stevige boek van 174 pagina’s zonder het gevoel te hebben iets te bestuderen heel veel te weten. Zoveel informatie, over het bijenleven van de wieg tot het graf en dat het hele jaar rond. Wist je dat er wereldwijd 20.000 bijensoorten zijn? De informatie is een bundeling van kennis van verschillende experts en na het lezen van dit boek voel ik me bijna ook een bijenexpert.
Zo weet ik nu dat 70% van de bijensoorten in ons land hun nest ondergronds bouwt en de hommel óók een bij is.

Bijenboek voor kinderen

Mijn bewondering voor dit belangrijk kleine diertje is alleen maar toegenomen. Hoe meer je begrijpt over het complexe en wonderschone bijenleven, hoe meer respect je kunt opbrengen voor ander leven. Een leven dat zo nauw verweven is met dat van ons.

Beren en bijen

Het is het begin van inzicht in het ecologisch web, om dit voor de bij akelige metafoor te gebruiken. Eigenlijk is dit een boek dat elke ouder zijn kind zou moeten laten lezen, wil je het een beetje bewustzijn over de natuur bijbrengen. En in elk klaslokaal zou moeten staan.

Het boek is door kinderboekenschrijver Gerard Sonnemans geschreven voor kinderen vanaf 10 jaar, maar het boek is ook zeker interessant voor beginnende (volwassen) bijenfans. Het taalgebruik is enthousiasmerend en er worden opdrachten gegeven als: ‘Ga op zoek naar solitaire bijen’ (zoals de asbij, grote wolbij en de grote bladsnijder) en ‘Maak je eigen bijenparadijs’. Ook is een aparte moeilijke woordenlijst opgenomen waarin zo’n 40 begrippen in eenvoudige bewoordingen worden uitgelegd. Het boek is zelfs voor de druk gelezen door kinderen om tekst en beeld nog aansprekender te maken!

Ook in het bijenboek: welke planten zijn goed voor bijen?

Help de bij

De bij is zó belangrijk dat maar liefst 191 donateurs en organisaties als het IVN en Greenpeace hun financiële en praktische steun toezegden voor dit boek. Hopelijk wordt hun doelstelling, meer begrip en hulp voor de bij, door de volgende generatie omarmd.

Het boek is o.a. geschreven voor:
Kinderen (10+), ouders, leraren basisschool, kinderopvang, bso, natuurorganisaties en iedereen die geïnteresseerd is in (wilde) bijen.

Wil jij dit boek bestellen? Kijk dan hier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
De inhoud van dit bericht kan niet worden gekopieerd!
Scroll naar boven