Wat heb je nodig als je gaat moestuinieren?

n de moestuin heb je veel soorten gereedschap nodig.

Als je net begint met moestuinieren, kan de informatie nogal overweldigend zijn. Deze blog vertelt je welke spullen je nodig hebt. Zodat je je goed voorbereid aan de cursus kunt beginnen.

Moestuinieren met kinderen is hartstikke leuk. Je kind weet waar het voedsel vandaan komt, is lekker buiten en jullie doen iets samen, quality time! Dat is voor mij één van de redenen om te gaan moestuinieren.

In maart gaan we echt beginnen, maar we zijn nu alvast bezig met de voorbereiding waardoor we goed van start kunnen gaan. Ik deel graag mijn moestuintips met jou zodat ook jij een goed begin maakt. Lees je mee?

Wat heb je nodig bij moestuinieren?

Om van de groentetuin een succes te maken, is het handig alvast wat spullen klaar te zetten in je schuur. Dit is mijn lijstje. Sommige spullen kun je ook gaandeweg aanschaffen.

Tuingereedschap voor relaxt moestuinieren

De lijst aan spullen is nogal volledig om het moestuinieren gemakkelijk te maken. Maar je bepaalt natuurlijk zelf of je iets wel of niet aanschaft. En misschien kun je spullen wel lenen of delen met een andere moestuinier. Let er als je iets koopt in elk geval op dat het gereedschap past bij je lengte.

  • Tuinspade: voor graaf en spitwerkzaamheden
  • Spitvork: ook erg handig voor spitten, maar ook voor andere klusjes zoals opruimen of compost keren
  • Schoffel: voor het verwijderen van onkruid of losmaken van de grond
  • Tuinhark: voor het aanharken verplaatsen van grond, het fijnharken van kluiten en het egaliseren van de grond
    Verschillende soorten plantenschepjes, smal en breed (bij hardere grond gebruik je liever smallere schepjes), om te planten en te poten, onkruid te verwijderen en fijne graafwerkzaamheden te doen
  • Bladhark: handig om in een oogwenk met de tuin netjes te maken
  • Snoeischaar: om bessen en bomen te snoeien, ongewenste groei tegen te gaan en planten voor de compostton klein te knippen. Ook te gebruiken als je gaat oogsten
  • Oogstschaar en oogstmes: de naam zegt het al, gereedschap voor de oogst. Daarvoor kun je eventueel ook een gewoon mes of huishoudschaar gebruiken.
  • Opbinddraad, stokken, steunnetten: om planten te steunen, te begeleiden en vast te zetten
  • Gieter, tuinslang, sproeistok: zodat je overal voldoende water kunt geven. Vooral belangrijk als het erg warm is.
  • Werkhandschoenen, kniebeschermers, een werkbroek met kniestukken of een kniematje: om je handen en knieën te beschermen.
  • Kruiwagen: om je spullen plantgoed en oogsten te vervoeren en om onkruid en restmateriaal af te voeren. Een kruiwagen met rubber banden rijdt lekkerder dan een met kunststofbanden en tast je paden en grond minder aan. Toch heeft de laatste de voorkeur. Kunststofbanden gaan niet lek en dat is een zegen. Het is namelijk een hels karwei om de banden van een kruiwagen te plakken.
    Wie op een volkstuin zit, kan misschien gebruik maken van een gezamenlijke kruiwagen.
  • Compostbak, -ton of -hoop met daarin compostversneller (bacteriën) en een beetje stro, hooi of hennepvezel uit de dierenzaak. Nog beter is gebruikt stro of hooi met keutels van je huisdier. een beetje mest kan geen kwaad.

Voor kinderen is speciaal vrolijk kindertuingereedschap te koop. Lezers van onze moestuinmail krijgen korting van onze partners op onder meer tuingereedschap voor kinderen. Ook de moestuinmail ontvangen met handige tips en leuke korting? Abonneer je hier.

Wat heb je nodig voor een gezonde bodem?

Wie tuiniert weet dat een gezonde bodem essentieel is voor gezonde planten. Maar hoe maak of houd je de bodem gezond? Dit materiaal heb je daarvoor nodig.

  • Tuinkalk ( geen gazonkalk ) bijvoorbeeld van het merk Ecoterra, om de ph-waarde van de grond te beïnvloeden.
  • Rundmestkorrels: voor het toevoegen van langwerkende voedingstoffen en organisch materiaal. Mest van rund is een gemakkelijke meststof waarmee je de grond niet snel overbemest. Oude stalmest is nog beter als je daaraan kan komen. Deze moet dan wel minstens een half jaar oud zijn. Een jaar is nog beter.
    Mest is heel belangrijk voor het bodemleven. Bacteriën, schimmels, wormen en andere insecten leven ervan. Zij zijn je belangrijkste hulpjes in de tuin. Meer over mest vertel ik je later in mijn Moestuinieren met Kinderen.
  • Gft-compost: dit verteerde organisch materiaal is net als mest heel belangrijk voor het bodemleven, de opbouw van humus in de grond en het vasthouden van voedingstoffen. Door intensief te telen en oogsten vermindert de hoeveelheid voedingstoffen (organische stoffen) in de bodem. Die zitten immers in de planten die je eet.
    Neem voor je moestuin géén compost die alleen voor de siertuin bedoeld is. Zo is er bij gazonmest geen rekening mee gehouden dat de planten die de mest opnemen geschikt moeten zijn voor consumptie. Deze mest zal eerder verontreinigingen bevatten.
    Overigens kun je ook organische stoffen op andere manieren aan de bodem toevoegen. Bijvoorbeeld door plantjes in je tuin te zetten die je vervolgens door de aarde spit. Dat is de zogeheten groenbemester.

Wat heb je nodig als je plantjes opkweekt?

De planten die uit de groentezaden komen, zijn nogal kwetsbaar en niet goed bestand tegen felle zon, harde wind en dikke druppels. Wil je dat jouw zaailing overleeft, dan kun je hem maar beter een beschut plekje bieden totdat het plantje groot en sterk genoeg is voor de grote buitenwereld.

Hoe zorg je voor zaailingen?

In de eerste plaats een lichte plek bij t raam. De beste plek is een raam op het zuiden. Maar schijnt de zon te fel (middaguur), haal ze er dan even uit. Het is een kwestie van uitproberen en goed naar de plantjes kijken. Hangen ze niet te slap?

Zet je ze binnen in een opkweekkastje, dan is dat helemaal ideaal. Daar kunnen de zaailingen in een beschermde omgeving ontkiemen en voorgroeien, het is er warmer en vochtiger dan in de rest van het huis.
Zo’n opkweekkastje kun je trouwens ook buiten gebruiken bij voldoende zon.

Zaaien doe je het liefst in kleine bakjes van plastic of van geperste turf. Het liefst kies je voor turf, om twee redenen: de wortels van de planten kunnen door de wand van de turfpotjes heen groeien wat de overgang van verplaatsen of verpotten milder maakt voor je plantjes. Daarnaast is het materiaal milieuvriendelijker. Plastic weggooikopjes zijn gemaakt van olie en maar één keer te gebruiken.

In de potjes doe je zaai- en stekgrond. Het merk DCM biedt goede biologische stekgrond in kleine en grote verpakkingen.

En last, but not least, de zaadjes en poot- en plantgoed voor de open teelt.

Het is een hele lijst, maar zo ben je goed voorbereid voor een seizoen lang moestuinplezier. Met als bonus je eigen verse fruit en groenten.

Doe je mee met mijn online moestuincursus?

Ik bied ouders, kinderopvang en onderwijs een online cursus voor een mooie, makkelijke moestuin. Heb jij een volkstuin, een eigen tuin of rond school of opvang een stukje grond? In 9 vierkante meter tuin kun jij al 6 gewassen en bloemen telen. Wanneer je mijn cursus volgt, ontvang je wekelijks moestuintips. Maar ook natuurweetjes, ik zie de moestuin als leerschool over de natuur.

Wat moestuinieren voor kinderen extra leuk en leerzaam maakt, zijn de kinderactiviteiten die zijn inbegrepen. Met de recepten maken jullie samen heerlijke gerechten van de oogst.

Doe je mee?

Ja, ik wil graag meer informatie over deze moestuincursus!

Foto:
Door Pleuntje, gepubliceerd onder Creative Commonslicentie.

2 gedachten over “Wat heb je nodig als je gaat moestuinieren?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
De inhoud van dit bericht kan niet worden gekopieerd!
Scroll naar boven